Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


ВИСНОВКИ ДО РОЗДІЛУ 2




Професійно важливі емоційно-вольові якості є першочерговими для ефективного виконання робіт працівників ДСНС. Від них залежать інші професійно важливі якості.

Професійно важливі емоційно-важливі якості починають формуватися під час навчання у спеціалізованих навчальних закладах, але вдосконалюються уже у ході безпосереднього виконання обов’язків під час рятувальних робіт.

Емоційна стабільність необхідна у професійній діяльності працівника ДСНС. У дослідженні виявлено, що переважна більшість курсантів є емоційно стабільними. Вони тверезо дивляться на різні ситуації, беземоційно, покладаючись на логічний розум, оцінюють їх, що полегшує процес прийняття рішень та виконання рятувальних робіт.

У більшості курсантів виявлено середній рівень тривожності, що так само допомагає їм в їх професійній діяльності, як у ситуаціях очікування виклику, так і в проведенні рятувальних робіт. Але для найбільш успішного виконання робіт у рятувальника має бути низький рівень тривожності.

У більшості курсантів та студентів переважає середній рівень схильності до ризику, що є найкращим рівнем для виконання професійних обов’язків рятувальника.

Більшість вольових якостей таких як відповідальність, рішучість, самостійність, витримка, наполегливість, енергійність, уважність краще розвинена у курсантів, ніж у студентів, а ініціативність – у студентів.

Серед курсантів було виявлено більш розвинені у переважній більшості вольові якості, менша тривожність ніж серед студентів, що пояснюється проведенням практичних занять, під час яких дані якості вдосконалюються.

 


ВИСНОВОК

 

 

Теоретичний аналіз проблеми професійно важливих емоційно-вольових якостей у курсантів-рятувальників дозволяє зробити нам такі висновки.

1. У дипломній роботі ми опрацювали психологічну літературу з питань професійно важливих емоційно-вольових якостей працівників ДСНС.

Професійно важливі якості – це сукупність таких якостей фахівця, які служать успішному виконанню професійної діяльності, ефективному розв’язанню професійних задач, особистісно-професійному зростанню та вдосконаленню. Емоційно-важливі якості слугують першоосновою для формування інших професійно важливих якостей. До таких якостей відносяться емоційна стабільність, низький рівень тривожності, схильність до ризику та вольові якості – відповідальність, ініціативність, рішучість, самостійність, витримка, наполегливість, енергійність, уважність та цілеспрямованість. Саме ці якості сприяють успішному професійних виконанню обов’язків працівників ДСНС.

2.Дослідили особливості емоційної стабільності у курсантів-рятувальників та студентів.

Емоційно стабільні особистості переважають серед курсантів, а серед студентів – емоційно нестабільні. Емоційна стабільність дозволяє зберігати холоднокровність та спокій у ситуаціях, що загрожують життю рятувальника та потерпілих.

При відборі курсантів на навчання враховуються особистісні характеристики, що впливають на ефективне виконання професійних обов’язків. У процесі навчання курсанти проходять практичні заняття, тренувальні збори в умовах наближених до надзвичайних ситуацій, у яких загартовується емоційна стабільність в умовах небезпеки. Ці фактори пояснюють отримані результати у ході дослідження.

3. Дослідили особливості тривожності в досліджуваних групах.

Рівень тривожності відіграє велику роль не лише при виконанні професійних обов’язків, а й у повсякденному житті.

Особистість із високим рівнем тривожності буде неадекватно ставитися до себе, у нього буде занижена самооцінка, отже, відносини з навколишніми будуть складатися непросто, у нього не буде прагнення до лідерства й бажання реалізовувати свої здатності в професійній діяльності

Особистості з високим рівнем тривожності переважають серед студентів. Це зумовлено тим, що курсанти частіше стикаються з небезпекою.

Посилене почуття тривожності буде призводити до конфліктів, переживання, що може призвести до невдалого виконання обов’язків, коли працівник буде не в змозі виконувати все як слід.

4. Визначили особливості схильності до ризику в групі курсантів та в групі студентів.

Схильність до ризику – це готовність особистості до дії, яка необов’язково буде успішною в даній ситуації.

Найбільш сприятливим для працівників ДСНС є середній рівень схильності до ризику. Такі рятувальники відрізняються раціональністю, практичністю, упевненістю в собі, адекватністю.

Дослідження показало, що у курсантів та студентів переважає середній рівень схильності до ризику, що є позитивним фактом.

Але за показниками у курсантів також переважає високий рівень схильності до ризику у порівнянні зі студентами.

Високий рівень схильності до ризику може сприяти неадекватній самооцінці та оцінці ситуації, що в свою чергу може призвести до негативних наслідків під час виконання завдань.

5. Проаналізували особливості емоційно-вольових якостей у курсантів-рятувальників ДСНС та студентів.

Воля є здатністю людини переборювати перешкоди, досягати поставленої мети. Конкретно вона виступає в таких якостей, як відповідальність, цілеспрямованість, рішучість, наполегливість, енергійність, уважність, витримка, самостійність, ініціативність. Дані вольові якості сприяють досягненню як суспільно корисних, так і професійних цілей.

Більшість емоційно-вольових якостей краще розвинена у курсантів, серед них можна назвати відповідальність, рішучість, самостійність, витримка, наполегливість, енергійність, уважність. Ініціативність та цілеспрямованість краще розвинені у студентів, що зумовлено перебуванням курсантів та студентів у різних середовищах. Найбільші розбіжності спостерігаються в таких якостях як відповідальність, ініціативність, наполегливість, уважність, витримка.

Залежно від умов, в яких людина виконує професійні завдання, розвиваються відповідні емоційно-вольові якості.

 



Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 70; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты