Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Тема 12. Методи підвищення показників роботи автомобільних двигунів.




12.1 Основні способи підвищення потужності двигунів.

12.2 Підвищення ступеня стиснення.

12. 3 Поліпшення наповнення циліндра.

12.4 Наддув двигунів.

12.5 Будова та робота турбокомпресора.

12.1 Основні способи підвищення потужності двигунів.

Ефективна потужність двигуна визначається:

Ne = Pe Vh i n /30τ

Звідси виходить,що потужність двигуна можна підвищити, збільшуючи розміри і робочий об'єм двигунів; однак при цьому зростає їх маса і габаритні розміри. Необхідно підвищувати потужність двигуна без збільшення його габаритних розмірів і маси. Збільшення обертів колінвала теж має сою межу. Істотного збільшення потужності можноа домогтись, впливаючи на ефективний тиск в циліндрі.

Збільшення літрової потужності при незмінному числі обертів можна досягти такими способами:

а) підвищення ступеня стиску;

б) поліпшення коефіцієнта наповнення ηv;

в) збільшенням масового заряду циліндра;

г) використанням енергії випускних газів

д) застосуванням комбінованих схем двигуна.

12.2 Підвищення ступеня стиснення. При цьому можна підвищити середній індикаторний тиск. Однак при збільшенні ε > 18 приріст середнього індикаторного тиску зменшується, тому значно швидше зростають механічні втрати в двигуні внаслідок підвищення ε. Отже, недоцільно збільшувати ε вище 18 ÷ 20.

12.3 Поліпшення наповнення циліндра дає можливість раціонально спалити більшу кількість палива, тобто отримати більшу потужність в циліндрі даного обсягу і збільшити максимальне число обертів колінчастого вала без істотного зниження індикаторного тиску.

Коефіцієнт наповнення можна збільшити, зменшуючи загальний опір впускного трубопроводу, повітряного фільтра і карбюратора, але він залежить від багатьох чинників і має свої межі.

12.4 Наддув двигунів. Прагнення до істотного підвищення агрегатної потужності двигунів призводить до необхідності примусового збільшення вагового заряду циліндрів повітрям за допомогою наддуву.

Основним способом збільшення масового заряду двигуна служить наддув двигунів, тобто подача свіжого заряду в циліндр двигуна під тиском.

Розрізняють наддув швидкісний, інерційний, механічний, газотурбінний і комбінований.

Швидкісний наддув засновано на аеродинамічному ефекті перетворення швидкості потоку повітря в статичний тиск.

Інерційний наддув двигунів заснований на коливальних явищах, що беруть участь у газообміні мас газів і при правильному виборі геометричних розмірів всмоктуючих і випускних трубопроводів.

Механічний наддув. Його застосування в чотиритактних двигунах в основному обмежується двигунами порівняно невеликої потужності при необхідності забезпечення ними високої маневреності транспортного засобу. Привід компресора (нагнітача) виконаний безпосередньо від колінчастого вала двигуна. Механічний привід нагнітача може бути виконаний з постійним або змінним передавальним відношенням (наприклад, за допомогою регульованої гідравлічної передачі).

Переваги механічного наддуву:

- забезпечує хороший пуск і задовільну прийомистість двигуна - властивість, що особливо важливо для двигунів транспортного призначення.

Недоліки:

- деяке погіршення економічних показників двигунів при його застосуванні, обумовлене витратою енергії на привід компресора і пов'язаним з цим погіршенням механічного К.К.Д.

Газотурбінний наддув (ГТН) з використанням енергії випускних газів двигуна набув найбільш широкого застосування в практиці двигунобудування. Агрегат газотурбінного наддуву, що поєднує газову турбіну і відцентровий компресор зазвичай називають турбокомпресором (ТК).

Переваги даної схеми:

-простота конструкції і менші, як правило, габаритні розміри

-газотурбінний наддув є найбільш економічним з усіх видів наддуву. При його застосуванні, крім істотного зростання ефективної потужності двигуна, зростає також і ефективний К.П.Д. двигуна, в зв'язку з чим економічність силової установки з ГТН помітно поліпшується (приблизно на 4-6%).

-можливість використання готових ТК при досконалому стані розвитку комбінованих двигунів.

Недоліки:

-гірші в порівнянні з двигунами з механічним зв'язком прийомистість і пускові якості внаслідок, головним чином, більш уповільненого збільшення числа обертів («млявою розкруткою») турбокомпресора при пуску і збільшенні потужності двигуна, що пояснюється малим градієнтом тиску наддуву при пуску і збільшенні навантаження на двигун, визначеним інерцією роторів турбокомпресорів.

-менша можливість збільшення потужності двигуна шляхом підвищення наддуву, ніж при механічному зв'язку, внаслідок того, що тиск наддуву безпосередньо залежить від тиску і температури газів на випуску.

- недостатність при малих навантаженнях енергії випускних газів для приведення в рух турбокомпресора; величина потужності турбіни мала для подачі в циліндр необхідної кількості повітря, в результаті чого утруднюється пуск двигуна і робота його при неповному навантаженні.

Незважаючи на наведені вище недоліки, комбіновані двигуни з газовим зв'язком турбіни і компресора з поршневою частиною отримали найбільш широке поширення в промисловості і на транспорті (особливо в тих випадках, коли прийомистість не є головною якістю).

Без будь-якої суттєвої модернізації двигуна ГТН дозволяє підвищити його потужність до 50-70%, а взагалі потужність двигуна з ГТН в порівнянні з потужністю двигуна без наддуву може бути подвоєна і навіть потроєна.

5. Будова та робота турбокомпресора.

Турбокомпресором називають агрегат, який складається з компресора і газової турбіни (рисунок 12.1), робочі колеса яких сидять на одному валу. Енергія, яка необхідна для стиску свжого заряду компресором, поступає від газової турбіни. Відпрацьовані гази, що під тиском виходять з циліндрів двигуна , подаються на лопатки турбіни 7 і приводять в рух вал 5, на якому розміщено також і колесо компресора.

Після цього відпрацьовані гази подаються в глушник. А компресорне колесо надає свіжому заряду енергію, а саме – збільшує швидкість і підвищує тиск і з цими параметрами вони подаютьсся в циліндри двигуна. Потрібно відмітити, що стиснення повітря турбокомпресором приводить до збільшення його температури, а це в свою чергу веде до зменшення коефіцієнта наповнення.

 

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 80; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты