Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Облік капіталу одноосібного власника.




Власна справа — найважливіша, найлегша і найдеше­вша форма організації бізнесу. Індивідуальна приватна фірма по­вністю належить одній особі, хоча в ній може бути багато найма­них працівників. Зазвичай власник сам обіймає посаду менеджера. Юридично розподілу між власником та його справою не існує — вони єдине ціле. Проте, відповідно до загальноприй­нятого принципу автономності (незалежності), справа розгляда­ється як окреме підприємство, облік по якому ведеться окремо від інших справ власника.

Власна справа— найбільш поширений тіш бізнесу в США. Він переважає у сфері послуг, роздрібній торгівлі, фермерстві. Так. наприклад, наприкінці XX ст. понад 70 % американських підприємств було зареєстровано як індивідуальні фірми. В той же час понад 70 % прибутку в економіці країни вироблялось корпо­раціями. Майже 50 % валового внутрішнього продукту створю­валося підприємствами малого і середнього бізнесу. Домінуван­ням малого та середнього бізнесу характеризується також і сучасна економіка Європейського співтовариства. Він складає 2/3 зайнятості в приватному підприємництві. Половша з них пред­ставлена матими підприємствами, в яких нараховується менше 10 працівників. Малі підприємства — це індивідуальні приватні фірми. їхні ресурси та можливості фінансувати свої операції об­межені і вони не можуть успішно конкурувати, шоб вижити в умовах ринку. Проте кожна форма організації' бізнесу має свої переваги та недоліки і зайнятість в кожній з них зумовлює як свій ступінь ризику, так і свої привілеї.

Капітал власника при заснуванні фірми формується за раху­нок його вкладень. Власна справа, як і будь-який бізнес, розпо­чинається з метою отримання прибутку. Прибуток збільшує капітаї власника. Він визначається як різниця між доходами та ви­тратами, шо виникають в процесі господарської діяльності. Вла­сник також може вилучати капітал — це можна вважати отрима­ною заробітною платою або вилученням прибутку від підприє^шицької діяльності. Отже, на капітал власника, крім його вкладень, впливають три фактори: доходи, витрати та вилучення капіталу.

Облік капіталу одноосібного власника може вестися з викори­станням:

• одного рахунка «Капітал власника», на жому відобража­ються всі операції, шо впливають на нього:

• окремих рахунків хля обліку складових капіталу власника (рис. 10.1).

  Капітал приватного власника    
Дебет       Кредит
  Зменшення   Збільшення
Вилучення Витрати капіталу г Дебет Кредит Дебет Кредит Доходи Дебет Кредит
збіль- зменшен- збіль- зменшен- змен- збіль-
шення ня шення ня шення шення

Рис. 10.1. Схема обліку капіталу приватного власника

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 68; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты