Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Місцеве самоврядування в Україні. Система місцевого самоврядування.




 

Місцеве самоврядування — це одна з форм народовладдя в Україні, сутність якої виявляється в самостійному вирішенні населенням питань місцевого значення.

Місцеве самоврядування — різновид політичної, але не державної влади. Воно визнається і гарантується Конституцією України, є однією з засад конституційного ладу.

Місцеве самоврядування в Україні регулюється розділом XI Конституції України, Законом України «Про місцеве самоврядування» від 21 травня 1997 р., а також Європейською хартією місцевого самоврядування, ратифікованою Верховною Радою України, що ввійшла, таким чином, до складу національного законодавства.

 

Місцеве самоврядування в Україні — це гарантоване державою право та реальна здатність територіальної громади — жителів села чи добровільного об’єднання в сільську громаду жителів кількох сіл, селища, міста — самостійно або під відповідальність органів та по­садових осіб місцевого самоврядування вирішувати питання місце­вого значення в межах Конституції і законів України.

 

Основні принципи місцевого самоврядування:

1) народовладдя;

2) законність;

3) гласність;

4) колегіальність;

5) поєднання місцевих і державних інтересів;

6) виборність;

7) правова, організаційна та матеріально-фінансова самостійність у межах повноважень, визначених законами;

8) підзвітність та відповідальність перед територіальними громадами їх органів та посадових осіб;

9) державна підтримка та гарантії місцевого самоврядування;

10) судовий захист прав місцевого самоврядування.

 

Відповідно до статті 142 Конституції України матеріальною і фінансовою основою місцевого самоврядування є рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, земля, природні ресурси, що є у власності територіальних громад сіл, селищ, міст, районів у містах, а також об'єкти їхньої спільної власності, що перебувають в управлінні районних і обласних рад.

Територіальні громади сіл, селищ і міст можуть об'єднувати на договірних засадах об'єкти комунальної власності, а також кошти бюджетів для виконання спільних проектів або для спільного фінансування (утримання) комунальних підприємств, організацій і установ, створювати для цього відповідні органи і служби.

Держава бере участь у формуванні доходів бюджетів місцевого самоврядування, фінансово підтримує місцеве самоврядування. Витрати органів місцевого самоврядування, що виникли внаслідок рішень органів державної влади, компенсуються державою.

 

Органи місцевого самоврядування в межах повноважень, визначених законом, приймають рішення, які є обов'язковими до виконання на відповідній території (ст. 144).

Рішення органів місцевого самоврядування з мотивів їх невідповідності Конституції чи законам України зупиняються у встановленому законом порядку з одночасним зверненням до суду.

 

Права місцевого самоврядування захищаються в судовому порядку.

 

Компетенція органів місцевого самоврядування:

1.управління майном, що перебуває в комунальній власності;

2.затвердження програм соціально-економічного і культурного розвитку і контроль за їхнім виконанням;

3.затвердження бюджету відповідних адміністративно-територіальних одиниць і контроль за їхнім виконанням;

4.встановлення місцевих податків і зборів (з переліку, який затверджено Верховною Радою України);

5.проведення місцевих референдумів і реалізація їхніх результатів;

6.утворення, реорганізація та ліквідація комунальних підприємств, організацій і установ, а також здійснення контролю за їх діяльністю;

7.інші питання місцевого значення, віднесені законом до їхньої компетенції.

 

Органам місцевого самоврядування можуть передаватися окремі повноваження виконавчої влади. їхнє виконання фінансується за рахунок Державного бюджету України. З цих питань органи місцевого самоврядування підконтрольні відповідним органам виконавчої влади.

 

Система місцевого самоврядування

 

 

Система місцевого самоврядування включає:

1.територіальну громаду;

2.сільську, селищну, міську раду;

3.сільського, селищного, міського голову;

4.виконавчі органи сільської, селищної, міської ради;

5.районні та обласні ради, що представляють спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ, міст;

6.органи самоорганізації населення.

 

У містах з районним поділом за рішенням територіальної громади міста або міської ради відповідно до закону можуть утворюватися районні в місті ради. Районні в містах ради утворюють свої виконавчі органи та обирають голову ради, який одночасно є і головою її виконавчого комітету.

 

Чергові вибори сільських, селищних, міських, районних, обласних рад, сільських, селищних, міських голів відбуваються в останню неділю жовтня п'ятого року повноважень відповідної ради чи відповідного голови, обраних на чергових виборах. Вибори до органів місцевого самоврядування призначаються Верховною Радою України.

 

Первинним суб’єктом місцевого самоврядування, основним носієм його функцій і повноважень є територіальна громада.

Територіальна громада — жителі, об’єднані постійним проживанням у межах села, селища, міста, що є самостійними адміністративно-територіальними одиницями, або добровільне об’єднання жителів кількох сіл, що мають єдиний адміністративний центр.

Форми волевиявлення територіальних громад:

1.вибори;

2.місцевий референдум. Місцевий референдум є формою прийняття територіальною громадою рішень із питань, що Належать до відання місцевого самоврядування, шляхом прямого голосування. Предметом місцевого референдуму може бути будь-яке питання, віднесене Конституцією України та іншими законами до відання місцевого самоврядування. На місцевий референдум не можуть бути винесені питання, віднесені законом до відання органів державної влади. Рішення, прийняті місцевим референдумом, В обов'язковими для виконання на відповідній території. Порядок призначення та проведення місцевого референдуму, а також перелік питань, що вирішуються виключно референдумом, визначаються законом про референдуми;

3.загальні збори громадян за місцем проживання є зібранням усіх або частини жителів села (сіл), селища, міста для вирішення питань місцевого значення. Рішення загальних зборів громадян ураховуються органами місцевого самоврядування в їх діяльності. Порядок проведення загальних зборів громадян за місцем проживання визначається законом і статутом територіальної громади ;

4.громадські слухання - зустрічі з депутатами відповідної ради та посадовими особами місцевого самоврядування, під час яких члени територіальної громади можуть заслуховувати їх, порушувати питання та вносити пропозиції щодо питань місцевого значення, що належать до відання місцевого самоврядування. Громадські слухання проводяться не рідше одного разу на рік. Пропозиції, які вносяться за результатами громадських слухань, підлягають обов'язковому розгляду органами місцевого самоврядування;

5.місцеві ініціативи. Члени територіальної громади мають право ініціювати розгляд у раді будь-якого питання, віднесеного до відання місцевого самоврядування. Порядок внесення місцевої ініціативи на розгляд ради визначається представницьким органом місцевого самоврядування або статутом територіальної громади. Місцева ініціатива, внесена на розгляд ради у встановленому порядку, підлягає обов'язковому розгляду на відкритому засіданні ради за участю членів ініціативної групи з питань місцевої ініціативи. Рішення ради, прийняте з питання, внесеного на її розгляд шляхом місцевої ініціативи, обнародується в порядку, встановленому представницьким органом місцевого самоврядування або статутом територіальної громади.

 

Місцеві ради — представницькі органи місцевого самоврядування — виборні органи, що складаються з депутатів і наділяються правом представляти інтереси територіальної громади і приймати від її імені рішення.

Функції місцевих рад:

Ø управління майном, що є в комунальній власності;

Ø затвердження і контроль за виконанням програм місцевого розвитку;

Ø затвердження місцевих бюджетів, контроль їх виконання;

Ø установлення місцевих податків і зборів та ін.

До складу сільської, селищної, міської, районної, обласної ради входять депутати, які обираються жителями села, селища, міста, району, області на основі загального, рівного, прямого виборчого права шляхом таємного голосування. Строк повноважень сільської, селищної, міської, районної, обласної ради, депутати якої обрані на чергових виборах, становить п'ять років. Припинення повноважень сільської, селищної, міської, районної, обласної ради має наслідком припинення повноважень депутатів відповідної ради.

Депутат місцевої ради — представник інтересів територіальної громади, який зобов’язаний виконувати її доручення, брати актив­ну участь у здійсненні місцевого самоврядування.

Депутат місцевої ради наділяється всією повнотою прав, необхідних для забезпечення його реальної участі у діяльності ради та її органів.

Депутатом місцевої ради може бути громадянин України, якому виповнилося 18 років, який має право голосу і не має судимості за вчинення умисного злочину.

Повноваження депутата місцевої ради починаються з дня відкриття першої сесії відповідної ради з моменту офіційного оголошення підсумків виборів відповідною територіальною виборчою комісією і закінчуються в день відкриття першої сесії цієї ради нового скликання.

Депутат місцевої ради здійснює свої повноваження, не пориваючи з виробничою або службовою діяльністю. Він не може мати іншого представницького мандата.

Обласні та районні ради є виборними, колегіальними органами місцевого самоврядування, що представляють спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ, міст.

Голова районної та голова обласної ради обираються відповідною радою і очолюють виконавчий апарат ради.

 

Виконавчі органи рад (виконавчі комітети, відділи, управління та інші) — органи, які створюються сільськими, селищними, міськими, районними в містах (у разі їх створення) радами для здійснення виконавчих функцій і повноважень місцевого самоврядування.

У сільських радах, що представляють територіальні громади, які налічують до 500 жителів, за рішенням відповідної територіальної громади або сільської ради виконавчий орган ради може не створюватися. У цьому випадку функції виконавчого органу ради (крім розпорядження земельними та природними ресурсами) здійснює сільський голова одноособово.

 

Сільський, селищний, міський голова — головна посадова особа територіальної громади села, селища, міста, який обирається відповідною територіальною громадою, і здійснює свої повноваження на постійній основі.

Сільський, селищний, міський голова очолює виконавчий комітет відповідної сільської, селищної, міської ради, головує на її засіданнях.

Функції сільського, селищного, міського голови:

1. представляє територіальну громаду;

2. укладає договори від імені громади;

3. звертається до суду з метою захисту прав територіальної громади тощо.

Територіальні громади на основі загального, рівного, прямого виборчого права обирають шляхом таємного голосування відповідно сільського, селищного, міського голову, який очолює виконавчий орган ради та головує на її засіданнях. Строк повноважень сільського, селищного, міського голови, обраного на чергових виборах, становить п'ять років.

Сільський, селищний, міський голова не може бути депутатом будь-якої ради, не може суміщати свою службову діяльність з іншою посадою, у тому числі на громадських засадах (крім викладацької, наукової та творчої роботи в позаробочий час), не може займатися підприємницькою діяльністю й одержувати від цього прибуток. На нього поширюються повноваження та гарантії депутатів рад, передбачені законодавством про статус депутатів рад.

 

Органи самоорганізації населення (будинкові, вуличні, квартальні комітети) — представницькі органи, що створюються жителями, які на законних підставах проживають на території села, селища, міста або їх частин, для вирішення конкретних завдань місцевого значення.

З ініціативою про створення органу самоорганізації населення можуть виступити збори (конференція) жителів за місцем прожинання, якщо в них брали участь (було представлено) не менше половини жителів відповідної території, що мають право голосу.

Дозвіл на створення органу самоорганізації населення надає сільська, селищна, міська, районна у місті рада.

Орган самоорганізації населення обов’язково має бути легалізований шляхом реєстрації (у такому разі він одержує статус юридичної особи) або повідомлення про створення (без статусу юридичної особи).

Повноваження органу самоорганізації населення різноманітні. До числа його найважливіших власних повноважень належать:

1) право представляти інтереси жителів у місцевій раді та місцевих органах виконавчої влади;

2) право вносити пропозиції до проектів місцевих програм соціально-економічного і культурного розвитку;

3) організовувати участь населення в заходах щодо охорони навколишнього середовища, пам’яток історії та культури, благоустрої території;

4) здійснювати контроль за якістю житлово-комунальних послуг;

5) організовувати допомогу громадянам похилого віку, інвалідам, родинам загиблих воїнів, партизанів і військовослужбовців, малозабезпеченим і багатодітним родинам, дітям-сиротам;

6) сприяти органам пожежного нагляду в здійсненні протипожежних заходів і правоохоронним органам у забезпеченні громад­ського порядку.

Крім того, місцеві ради мають право передати органу самоорганізації населення частину своїх повноважень і коштів, необхідних для їх виконання.

Члени органу самоорганізації населення виконують свої обов’язки на громадських засадах (без оплати). За рішенням зборів (конференції) жителів за місцем проживання керівник і секретар цього органу можуть працювати в ньому на постійній основі з оплатою їхньої праці.

 

Контрольні запитання:

1.Визначте систему центральних органів виконавчої влади.

2.Охарактеризуйте правовий статус міністерства.

3.Які органи відносяться до інших центральних органів виконавчої влади.

4.Охарактеризуйте правовий статус центральних органів виконавчої влади зі спеціальним статусом.

5.Які органи державної виконавчої влади входять до системи місцевих? Який їх порядок формування?

6.Визначте правовий статус голів місцевих державних адміністрацій.

7.Вкажіть основні повноваження місцевих державних адміністрацій.

8.Що таке місцеве самоврядування та на яких принципах воно ґрунтується?

9.Визначте компетенцію органів місцевого самоврядування.

10.Які органи входять до системи місцевого самоврядування?

11.Визначте статус територіальної громади як первинного суб’єкта місцевого самоврядування.

12.Охарактеризуйте представницькі органи місцевого самоврядування. Який статус депутатів місцевих рад.

13.Охарактеризуйте статус сільського, селищного, міського голови.

14.Визначте статус та повноваження органів самоорганізації населення.

 

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 152; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты