Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Засоби для лікування псоріазу




9.2.1. Засоби для системного застосування. Імунодепресанти (лікарськи засоби, що впливають на імунну відповідь)

  • Циклоспорин (Ciclosporin) * (див. п. 18.2.2. розділу "ІМУНОМОДУЛЯТОРИ ТА ПРОТИАЛЕРГІЧНІ ЗАСОБИ")

Показання для застосування ЛЗ:атопічний дерматит у випадках резистентності до попереднього лікування; псоріаз у разі резистентності до попереднього лікування.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:лікування треба підбирати індивідуально; для індукції ремісії рекомендована початкова доза становить 2,5 мг/кг/добу в два прийоми; за відсутності поліпшення після 1 місяця терапії добова доза може бути поступово збільшена, але не повинна перевищувати 5 мг/кг; лікування потрібно припинити, якщо не був досягнутий задовільний ефект з боку проявів псоріазу після 6 тижнів лікування дозою 5 мг/кг/добу або якщо ефективна доза не відповідає встановленим параметрам безпеки; застосування початкової дози 5 мг/кг на добу є виправданим для хворих, стан яких потребує швидкого поліпшення; якщо задовільний ефект досягнутий, то препарат можна відмінити, а наступний рецидив лікувати повторним призначенням препарату у попередній ефективній дозі; за необхідності проведення підтримуючої терапії дози повинні добиратись індивідуально, на мінімальному ефективному рівні і не повинні перевищувати 5 мг/кг/добу; атопічний дерматит - рекомендована початкова доза становить 2,5-5 мг/кг/добу в два прийоми; якщо початкова доза 2,5 мг/кг на добу не дає змоги досягнути задовільного ефекту протягом 2 тижнів, то добову дозу можна швидко збільшити до максимальної - 5 мг/кг; у дуже тяжких випадках швидкого й адекватного контролю захворювання можна досягнути, застосовуючи початкову дозу 5 мг/кг/добу; при досягненні задовільного ефекту дозу потрібно поступово знижувати і, якщо можливо, циклоспорин слід відмінити; у випадку виникнення рецидиву можна провести повторний курс лікування; незважаючи на те, що курс лікування тривалістю 8 тижнів може бути достатнім для очищення шкірних покривів, було показано, що терапія тривалістю до 1 року ефективна і добре переноситься за умови обов’язкового визначення всіх необхідних показників.

  • Інфліксимаб (Infliximab) (див. п. 18.2.4. розділу "ІМУНОМОДУЛЯТОРИ ТА ПРОТИАЛЕРГІЧНІ ЗАСОБИ")
  • Метотрексат (Methotrexate) * (див. п. 8.3. розділу "РЕВМАТОЛОГІЯ. ЛІКАРСЬКІ ЗАСОБИ", п. 19.1.2. розділу "ЛІКАРСЬКІ ЗАСОБИ ДЛЯ ЛІКУВАННЯ ЗЛОЯКІСНИХ НОВОУТВОРЕНЬ")

Показання для застосування ЛЗ:грибоподібний мікоз, псоріаз.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:при псоріазі перед початком фактичної терапії рекомендується застосовувати пацієнту тестову дозу 2,5–5,0 мг, щоб уникнути неочікуваних токсичних ефектів - якщо через тиждень лабораторні показники будуть у нормі, можна розпочинати лікування; рекомендована початкова доза – 7,5 мг 1 раз на тиждень п/ш, в/м або в/в; доза може бути поступово збільшена, однак не слід перевищувати максимальну тижневу дозу 30 мг; зазвичай терапевтичний ефект виявляється приблизно після 2-6 тижнів терапі; у разі досягнення бажаного терапевтичного ефекту лікування продовжують у мінімально можливій ефективній підтримувальній дозі; рекомендовану тижневу дозу також можна розділити на три застосування з інтервалом через добу; за потреби загальну тижневу дозу можна підвищити до 25 мг, але згодом дозу знижують, наскільки це можливо, відповідно до терапевтичної ефективності, яка у більшості випадків спостерігається ч/з 4–8 тижнів.

  • Устекінумаб (Ustekinumab)

Фармакотерапевтична група:L04AA21 – селективні імуносупресорні агенти.

Основна фармакотерапевтична дія:повністю людські мноклональні а/т типу IgG1k, що мають високу спорідненість і специфічність до субодиниці р40 інтерлейкінів людини (ІЛ)-12 і ІЛ-23; блокує біологічну активність ІЛ-12 і ІЛ-23, запобігаючи їх зв’язуванню з білковим рецептором ІЛ-12Rβ1, який експресується на поверхні імунних клітин; устекінумаб не може зв’язуватися з ІЛ-12 і ІЛ-23, вже зв’язаними з рецептором, тому препарат навряд чи може зробити внесок у формування комплемент- або а/т залежної цитотоксин ості клітин, що несуть ці рецептори; ІЛ-12 і ІЛ-23 є цитокінами, що декретуються активованими антиген-презентуючими клітинами (ммкрофагами і дендритними клітинами); устекінумаб усуває внесок ІЛ-12 і ІЛ-23 в активацію імунних клітин, через переривання каскаду реакцій передачі сигналу і секреції цитокінів, які мають вирішальне значення в розвитку псоріазу.

Показання для застосування ЛЗ:бляшковий псоріаз від помірного до тяжкого ступенів; покращання життя у пацієнтів з помірно вираженим та тяжким ступенем псоріазу, яким передбачена фотодинамічна та системна терапія..

Спосіб застосування та дози ЛЗ:рекомендована початкова доза 45 мг п/ш на 1-му та 4-му тижні, потім кожні 12 тижнів; пацієнтам з вагою понад 100 кг рекомендовано застосовувати дозу 90 мг за аналогічною схемою; у таких пацієнтів доза 45 мг також є ефективною, однак, доза 90 мг забезпечує більшу ефективність у них.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:інфекції ВДШ, назофарингіт, целюліт, вірусні інфекції ВДШ, депресія, запаморочення, головний біль, біль у горлі/глотці, закладенність носа, діарея, свербіж, біль у спині, почервоніння місця ін’єкції.

Протипоказання до застосування ЛЗ:гіперчутливість до препарату, наявність інфекційних процесів.

Форми випуску ЛЗ:р-н для ін'єкцій, 45 мг/0,5 мл по 0,5 мл (45 мг) або 1 мл (90 мг) у фл.

Торгова назва:

II. СТЕЛАРА®, Сілаг АГ/Центокор Б.В., Швейцарія/Нідерланди

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 47; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты