Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Антибактеріальні засоби для топічного застосування




  • Мупіроцин (Mupirocin)

Фармакотерапевтична група:D06AХ09 – а/б для місцевого застосування.

Основна фармакотерапевтична дія:бактеріостатична, бактеріоцидна; а/б, що виробляється шляхом ферментації м/о Pseudomonas fluorescens; інгібіє синтез білка в бактеріальній клітині; не має перехресної резистентності до інших а/б; при застосуванні в мінімально інгібуючих концентраціях має бактеріостатичні, а при застосуванні у більш високих концентраціях – бактерицидні властивості; in vitro активний проти грам(+) аеробів (Staph. аureus, Staph. epidermidis (включаючи штами, резистентні до метициліну та беталактамазопродукуючі штами), інших коагулазонегативних штамів стафілококів (включаючи метицилінрезистентні штами); Str. species; грам(-) аеробів: Haemophilis influenzae, Neisseria gonorrhoeae, Neisseria meningitides, Moraxella catarrhalis, Pasteurella multocida, Proteus mirabilis, Proteus vulgaris, Enterobacter cloacae Enterobacter aerogenes, Citrobacter freundii, Bordatella pertussis; до дії препарату нечутливі м/о Corynebacterium species, Enterobacteriaceae, грам(-) неферментуючі палички Micrococcus species, анаероби; препарат погано проникає крізь неушкоджені шкірні покрови; у разі абсорбції крізь уражену шкіру метаболізується до мікробіологічно неактивного метаболіту монієвої кислоти та швидко виводиться з організму нирками.

Показання для застосування ЛЗ:місцеве лікування первинних (імпетіго, фолікуліт, фурункульоз та ектими) та вторинних бактеріальних інфекційних захворювань шкіри БНФ (інфікована екзема, інфіковані травми (садно, укуси комах)), незначні рани та опіки; профілактика бактеріальних забруднень невеликих ран, порізів або інших чистих ушкоджень шкіри, а також для профілактики інфекційних ускладнень неглибоких садин, порізів та ушкоджень.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:дорослим, дітям та хворим похилого віку рекомендовано застосовувати 2-3 р/добу (невелика кількість мазі тонким шаром БНФ наноситься на уражену ділянку шкіри, можна накладати під пов’язку) протягом 10 днів, залежно від ефективності.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:імунна система - системні АР; шкіра та п/ш тканини - відчуття печіння, свербіж, еритема, садніння та сухість шкіри.

Протипоказання до застосування ЛЗ:гіперчутливість до препарату.

Форми випуску ЛЗ:крем 2 % по 15 г; мазь 2 % по 15 г

Торгова назва:

II. БАКТРОБАН™, СмітКляйн Бічем Фармасьютикалс, Великобританія
БАКТРОБАН™, СмітКляйн Бічем Фармасьютикалс/Глаксо Оперейшнс ЮК Лімітед, Великобританія/Великобританія
  • Сульфадіазин срібла (Silver sulfadiazine) *, **

Фармакотерапевтична група:D06BA01 - засоби для застосування в дерматології. Хіміотерапевтичні засоби для місцевого застосування з антимікробною дією. Сульфаніламіди.

Основна фармакотерапевтична дія:олігодинамічна бактеріостатична і бактерицидна; має антимікробну дію на грам(+) і грам(-) мікроби і гриби (Candida, Phycomycetes і Aspergillus spp, дерматофіти); активність препарату зумовлена іонами срібла, які вивільняються в рані в результаті помірної дисоціації сульфадіазину срібла, яку доповнює сульфадіазин (сульфаніламід); іони срібла адсорбуються на поверхні мікробних клітин і забезпечують олігодинамічну бактеріостатичну і бактерицидну дію.

Показання для застосування ЛЗ:Інфіковані опіки, пролежні, виразки БНФ, ВООЗ, поверхневі рани зі слабкою ексудацією; профілактика інфікування опіків, пролежнів, виразок, поверхневих ран, саден, а також при трансплантації шкіри БНФ.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:після видалення некротичних тканин мазь наносять тонким шаром (2-4 мм) на ушкоджену ділянку 1 – 2 р/добу, під стерильну пов’язку або відкритим способом; лікування триває до 3 тижнів.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:короткочасне печіння, біль; шкірний висип, відчуття печіння, свербіж, почервоніння, алергічний нежить або алергічна БА; в результаті тривалого лікування або лікування великих ділянок шкіри може виникнути аргірія – в результаті накопичення срібла в тканинах шкіра може придбати злегка сірувате забарвлення; нудота, блювання, пронос, глосит, біль у суглобах, ушкодження печінки, головний біль, сплутаність свідомості, судомні спазми, кристалурія, ушкодження нирок, лейкопенія, тромбоцитопенія, еозинофілія.

Протипоказання до застосування ЛЗ:гіперчутливість до сульфадіазину срібла, сульфаніламідів або до будь-якої компоненту препарату; генетичний дефіцит глюкозо-6-фосфатдегідрогенази; недоношені діти, новонароджені і діти у віці до 3 місяців (небезпека виникнення ядерної жовтяниці); вагітність і годування груддю; недоцільно застосовувати для лікування глибоких гнійних ран і опікових ран з рясною ексудацією.

Форми випуску ЛЗ:крем 1% по 50 г; крем для зовнішнього застосування, 10 мг/1 г по 40 г

Торгова назва:

II. АРГЕДИН, Босналек д.д., Боснія і Герцеговина
АРГЕН, Лабораторія Альдо-Юніон, С.А., Іспанія
ДЕРМАЗИН, Лек фармацевтична компанія д.д., Словенія
ДЕРМАЗИН, Салютас Фарма ГмбХ, Німеччина, підприємство компанії Сандоз, Німеччина
СУЛЬФАРГИН®, АТ Талліннський фармацевтичний завод, Естонія
  • Сульфатіазол (Sulfathiazole) **

Фармакотерапевтична група:D06BA02 - антибактеріальні та хіміотерапевтичні засоби, що застосовуються в дерматології. Сульфаніламіди.

Основна фармакотерапевтична дія:протимікробна бактеріостатична дія; сприяє загоєнню ран (опікових, трофічних, гнійних і т.п.), забезпечує ефективний захист ран від інфікування, знімає біль і печіння у рані, скорочує тривалість лікування і час підготовки рани до пересадки шкіри, в багатьох випадках приводить до загоювання рани, що виключає необхідність здійснення трансплантації; має широкий спектр дії відносно грам(+) і грам(-) бактерій; механізмом дії є пригнічення росту і розмноження мікробів пов’язаний з конкурентним антагонізмом з параамінобензойною кислотою і пригніченням дигідроптероатсинтетази, що приводить до розладу процесу синтезу дигідрофолієвої кислоти.

Показання для застосування ЛЗ:опіки всіх ступенів і різного походження (у тому числі термічні, сонячні, хімічні, електричним струмом, променеві), а також відмороження; пролежні, трофічні виразки гомілок різного генезу (у т.ч. при хр. венозній недостатності, облітеруючому ендартереїті, порушеннях кровопостачання при ЦД, бешисі і т.д.); гнійні рани, побутові травми (порізи, садна); інфіковані дерматити, простий контактний дерматит, ускладнене імпетиго, мікробна екзема, стрепто- та стафілодермія.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:рекомендовано зовнішнє застосування як відкритим способом, так і з використанням оклюзійних пов’язок; не спричиняє потемніння шкіри та білизни; після хірургічної обробки на рану наносять препарат товщиною 2-3 мм 1-3 р/добу; рана має бути повністю покрита кремом протягом усього періоду лікування; препарат наносять до повного загоєння рани або до моменту, коли поверхня рани буде підготовлена до пересадки шкіри; МДД - 25 г; максимальний курс лікування - 60 днів; лікування пролежнів і трофічних виразок гомілки - препарат наносять тонким шаром на вражені ділянки шкіри 2-3 р/добу.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:шкірні АР; відчуття печії у місці нанесення препарату; зміни з боку крові, характерні для системних сульфаніламідів (лейкопенія), десквамативний дерматит; при застосуванні препаратів, що містять сульфатіазол срібла, слід пам’ятати про можливість розвитку порушень функції нирок, що проявляються у вигляді інтерстиціального нефриту; порушень функції системи кровотворення (геморагічний діатез, агранулоцитоз, апластична анемія, тромбоцитопенія, лейкопенія і гемолітична анемія); с-м Стівенса-Джонсона).

Протипоказання до застосування ЛЗ:гіперчутливість до сульфаніламідів; вроджена недостатність глюкозо-6-фосфатдегідрогенази; недоношені діти та новонароджені до 2-х місяців життя (ризик розвитку ядерної жовтяниці); годування груддю.

Форми випуску ЛЗ:крем 2% по 15 г або 40 г

Торгова назва:

II. АРГОСУЛЬФАН, Фармзавод "Єльфа" A.Т., Польща

 

  • Кислота фузидова (Fusidic acid)

Фармакотерапевтична група:D06АХ01 - а/б та хіміотерапевтичні препарати для застосування в дерматології.

Основна фармакотерапевтична дія:бактеріостатична або бактерицидна дія; а/б, що утворюється у процесі росту Fusidium coccineum, порушує синтез білка мікробної клітини; справляє потужну антибактеріальну дію на широке коло грам(+) м/о – Staph. spp., Str. spp., Corynebacterium minutissimum та Propionibacterium acnes, в т.ч. на стафілококи, стійкі до дії пеніциліну, стрептоміцину, левоміцетину, еритроміцину та інших а/б; має властивість діяти через інтактну шкіру; при місцевому застосуванні системна абсорбція незначна.

Показання для застосування ЛЗ:лікування інфекцій шкіри та м’яких тканин, спричинених чутливими до дії препарату м/о: імпетиго, абсцес, фурункул, карбункул, флегмона, інфіковані рани, гідраденіт, фолікуліт, пароніхій, сикоз, еритразма, вугрові висипання, поверхневі опіки.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:мазь необхідно наносити БНФ дорослим та дітям старше 1 місяця тонким шаром на уражені ділянки шкіри після видалення некротичних мас 2 – 3 р/добу БНФ протягом 7 діб, при опіках 2 – 3 рази на тиждень; лікування вугрів необхідно проводити протягом більш тривалого часу – до 14 діб; можна застосовувати мазь під пов’язку.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:реакції гіперчутливості у вигляді почервоніння та свербежу шкіри.

Протипоказання до застосування ЛЗ:гіперчутливість до препарату, інфекції шкіри та м’яких тканин у дітей до 1 місяця.

Форми випуску ЛЗ:гель 2 % по 15 г (20 мг/г); крем для зовнішнього застосування 2 % по 5 г, по 10 г, по 15 г, по 30 г, по 100 г; мазь для зовнішнього застосування 2 % по 5 г, по 15 г, по 30 г, по 100 г

Торгова назва:

II. ФУЗІДЕРМ®, Фарма Інтернешенал, Йорданiя
ФУЗІКУТАН, мібе ГмбХ Арцнайміттель, Німеччина
  • Метронідазол (Metronidasole) * (див. п. 17.2.9., п. 17.6.3., п. 17.6.5., п. 17.7.2.4. розділу "ПРОТИМІКРОБНІ ТА АНТИГЕЛЬМІНТНІ ЗАСОБИ")

Фармакотерапевтична група:D06BХ01 - а/б та хіміотерапевтичні препарати для застосування в дерматології.

Основна фармакотерапевтична дія:антипротозойна, антибактеріальна дія; виявляє ефективність щодо Trichomonas vaginalis, Giardia intestinalis, Entamoeba histolytica, Lamblia, а також до облігатних анаеробів − Bacteroides spp. (B.fragilis, B.distasonis, B.thetaiotaomicron, B.vulgatus), Fusobacterium spp., Clostridium spp., Peptostreptococcus spp., Peptococcus spp.; аеробні м/о до препарату не чутливі; механізм дії полягає в біохімічному відновленні 5-нітрогрупи метронідазолу внутрішньоклітинними транспортними протеїнами анаеробних м/о і найпростіших, яка, в свою чергу, взаємодіє з ДНК м/о, що призводить до їх загибелі; при наявності змішаної флори (аеробні та анаеробні бактерії) діє синергічно з а/б, ефективними проти звичайних аеробних м/о; не чинить прямої дії на аероби і факультативні анаероби.

Показання для застосування ЛЗ:місцеве лікування БНФ запалених папул, пустул, а також червоних БНФ і звичайних вугрів БНФ; інфіковані трофічні виразки ніг, викликані ЦД та хр. венозною недостатністю.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:рекомендовано на уражену ділянку після її очищення нанести тонкий шар препарату 2 р/добу БНФ; тривалість курсу лікування 4 тижні; клінічне покращання настає через 9 днів лікування, значний терапевтичний ефект спостерігається, як правило, через 3 тижні лікування.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:тимчасове почервоніння, легка сухість, печіння і подразнення шкіри.

Протипоказання до застосування ЛЗ:гіперчутливість до препарату; I триместр вагітності; лактація.

Форми випуску ЛЗ:гель для зовнішнього застосування, 10 мг/г по 30 г; крем для зовнішнього застосування 1% по 25 г

Торгова назва:

II. МЕТРОГІЛ®, Юнік Фармасьютикал Лабораторіз (відділення фірми Дж. Б. Кемікалз енд Фармасьютикалз Лтд), Індія
РОЗАМЕТ, Ядран-Галенська Лабораторія д.д., Хорватія
  • Тетрациклін (Tetracyclin) * (див. п. 17.2.2. розділу "ПРОТИМІКРОБНІ ТА АНТИГЕЛЬМІНТНІ ЗАСОБИ")

Фармакотерапевтична група:D06АА04 - а/б для місцевого застосування

Основна фармакотерапевтична дія:антибактеріальна (бактеріостатична) дія; а/б широкого спектра дії з групи тетрациклінів; активний щодо Propionibacterium acnes (Corynebacterinum acnes), грам(+) (Str. spp., Staph. spp., Haemophilus influenzae, Listeria spp., Bacillus anthracis) та грам(-) м/о (Neisseria gonorrhoeae, Bordetella pertussis, E.coli, Enterobacter spp., Klebsiella spp., Salmonella spp., Shigella spp.), а також Rickettsia spp., Chlamidia spp., Mycoplasma spp., Тreponema spp.; стійкі до препарату Pseudomonas aeruginosa, Proteus spp., Serratia spp., більшість штамів Bacteroides spp. та грибів, дрібні віруси.

Показання для застосування ЛЗ:фурункульоз, екземи інфіковані, вугревий висип, фолікуліт.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:місцево дорослим та дітям віком від 11 років препарат наносять тонким шаром безпосередньо на уражену ділянку шкіри 1-2 р/добу; тривалість лікування від декількох діб до 2-3 тижнів.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:АР - свербіж, легке печіння, почервоніння шкіри; фотосенсибілізація.

Протипоказання до застосування ЛЗ:гіперчутливість до препарату, грибкові захворювання, дитячий вік до 11 років.

Форми випуску ЛЗ:мазь 3 % по 15 г

Торгова назва:

II. ТЕТРАЦИКЛІН, ВАТ "Нижфарм", м. Нижній Новгород, Російська Федерація

 

  • Хлорамфенікол (Chloramphenicol) *, ** (див. п. 17.2.8. розділу "ПРОТИМІКРОБНІ ТА АНТИГЕЛЬМІНТНІ ЗАСОБИ")

Фармакотерапевтична група:D06AX02 - а/б для місцевого застосування.

Основна фармакотерапевтична дія:антибактеріальна (бактеріостатична) дія; активний проти більшості грам(+) і грам(-) бактерій; впливає на збудників стійких до а/б групи пеніциліну, стрептоміцину, сульфаніламідів; стійкість до хлорамфеніколу розвивається повільно; механізм протимікробної дії обумовлений здатністю порушувати процеси синтезу білка; при зовнішньому застосуванні препарат погано проникає через неушкоджену шкіру і слизові оболонки, тому резорбтивна дія слабка.

Показання для застосування ЛЗ:опіки, порізи, тріщини шкіри та інших захворюваннях, ускладнених гнійною патологією.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:рекомендовано змазувати уражені поверхні шкіри (можна застосовувати під оклюзійну пов’язку); тривалість застосування залежить від характеру патологічного процесу, його вираженості, досягнутого ефекту.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:при тривалому застосуванні - порушення з боку картини крові, функцій печінки і нирок, розвиток дисбактеріозу, подразнення шкіри, слизових оболонок, місцеві АР (висипи, свербіж, почервоніння і набряклість тканин).

Протипоказання до застосування ЛЗ:гіперчутливість до препарату, дефіцит ферменту глюкозо-6-фосфатдегідрогенази, г. інтермітуюча порфірія, захворювання шкіри (псоріаз, екзема, грибкові ураження), період вагітності та годування груддю.

Форми випуску ЛЗ:лінімент 5 % по 25 г; лінімент для зовнішнього застосування 10 % по 25 г; р-н для зовнішнього застосування, спиртовий 0,25 % та 1% по 25 мл у фл.

Торгова назва:

I. ЛЕВОМІЦЕТИН, ВАТ "Тернопільська фармацевтична фабрика", м. Тернопіль, Україна
ЛЕВОМІЦЕТИН, ЗАТ "Ліки Кіровоградщини", м. Кіровоград, Україна
ЛЕВОМІЦЕТИН, ТОВ "Фармацевтична фабрика", м. Івано-Франківськ, Україна
ЛЕВОМІЦЕТИНУ Р-Н СПИРТОВИЙ 0,25%, ВАТ "Фітофарм", м. Артемівськ, Донецька обл., Україна
ЛЕВОМІЦЕТИНУ Р-Н СПИРТОВИЙ 0,25%, Комунальне підприємство Київської обласної ради "Фармацевтична фабрика", м. Київ, Україна
ЛЕВОМІЦЕТИНУ Р-Н СПИРТОВИЙ 1%, ЗАТ Фармацевтична фабрика "Віола", м. Запоріжжя, Україна
СИНТОМІЦИН, ВАТ "Лубнифарм", м. Лубни, Полтавська обл., Україна
II. СИНТОМІЦИН, ВАТ "Нижфарм", м. Нижній Новгород, Російська Федерація
  • Сульфаніламід (Sulfanilamide) **

Фармакотерапевтична група:D06BA06 - хiмiотерапевтичнi засоби для мiсцевого застосування. Сульфанiламiди.

Основна фармакотерапевтична дія:протимікробна дія; як і інші сульфаніламіди, порушує утворення в м/о факторів росту – фолієвої, дегідрофолієвої кислот, інших сполук, що містять у своїй молекулі параамінобензойну кислоту; чинить бактеріостатичну дію на стрептококи, менінгококи, пневмококи, гонококи, протей та інші м/о.

Показання для застосування ЛЗ:місцеве лікування виразок на шкірі, опіків, інфікованих тріщин шкіри, ран, піодермії, бешихове запалення та інші патологічні гнійно-запальні процеси шкіри.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:рекомендовано наносити тонким шаром на уражену поверхню відкритим способом або під марлеву пов’язку; перев’язку роблять через 1-2 дні; кількість аплікацій на добу, тривалість застосування коригують залежно від характеру захворювання та досягнутого терапевтичного ефекту; дітям до 6 років призначати з обережністю.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:АР.

Протипоказання до застосування ЛЗ:гіперчутливість до сульфаніламідів та інших компонентів препарату, ниркова недостатність, г. порфірія, період вагітності та годування груддю.

Форми випуску ЛЗ:лінімент 5% по 30 г; мазь для зовнішнього застосування 10 % по 20 г, по 25 г; мазь 5 % по 25 г

Торгова назва:

I. СТРЕПТОЦИД, ВАТ "Лубнифарм", м. Лубни, Полтавська обл., Україна
СТРЕПТОЦИДОВА МАЗЬ 10 %, ЗАТ Фармацевтична фабрика "Віола", м. Запоріжжя, Україна
СТРЕПТОЦИДОВА МАЗЬ 5 %, СТРЕПТОЦИДОВА МАЗЬ 10%, ВАТ "Тернопільська фармацевтична фабрика", м. Тернопіль/ТОВ "Тернофарм", м. Тернопіль, Україна/Україна
  • Цетримід (Cetrimide) **

Фармакотерапевтична група:D11АC01 - лікувальні шампуні.

Основна фармакотерапевтична дія:антибактеріальна, анти грибкова дія; р-ни, що містять до 10% цетриміду, використовуються для лікування зумовленого Pityrosporum spp. себорейного дерматиту; препарат має антигрибкову активність (до Pityrosporum ovale), а також антибактерицидну активність відносно грам(+), а при збільшенні концетрації і відносно деяких грам(-) бактерій, а також деяких вірусів; активний у нейтральному, або у слабо лужному р-ні; його бактерицидна активність зменшуєтся у кислотному середовищі і значно посилюється спиртом, тому р-н застосовуюється у вигляді шампуню; очищає волосисту частину голови і видаляє лусочки, знищує мікроби, бактеріі та віруси.

Показання для застосування ЛЗ:лікування лупи.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:застосовуєтся як звичайний шампунь, але не одночасно з іншими шампунями та милом.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:подразнення шкіри внаслідок гіперчутливості до препарату.

Протипоказання до застосування ЛЗ:не встановлено.

Форми випуску ЛЗ:шампунь 10 % по 100 мл у фл.

Торгова назва:

II. ЦЕТРИМІД, Вітамед Фармасьютікал Індастріз ЛТД, Ізраїль

 

  • Ретапамулін (Retapamulin)

Фармакотерапевтична група:D06AX13 - дерматологічні засоби. А/б для місцевого застосування

Основна фармакотерапевтична дія ЛЗ:є синтетичним похідним речовини плевромутиліну, що була ізольована шляхом ферментації з Clitopilus passeckerianus; селективно інгібує синтез бактеріального білка шляхом взаємодії з субодинею бактеріальної рибосоми, яка є, у певному відношенні, відмінною від інших а/б, що взаємодіють з рибосомою; інгібує синтез бактеріального протеїну різноманітними механізмами; проявляє активність проти більшості штамів таких поширених патогенних м/о шкіри та підшкірних тканин, як Staphylococcus aureus та Staphylococcus pyogenes. Однак менш ефективний щодо деяких метицилінрезистентних штамів Staphylococcus aureus; чинить бактеріостатичну дію щодо Staphylococcus aureus та Staphylococcus pyogenes

Показання для застосування ЛЗ: місцеве лікування бактеріальних інфекцій шкіри та підшкірних тканин: імпетиго; інфіковані травматичні ураження (невеликі рвані, абразивні або зашиті рани)

Спосіб застосування та дози ЛЗ: лише для зовнішнього місцевого застосування. Тонкий шар мазі слід наносити на уражену ділянку 2 р/день протягом 5 днів; на оброблену маззю ділянку шкіри можна накладати пов’язку. Ефективність та безпека застосування препарату не встановлені при: кількості уражень при імпетиго понад 10 см2 та загальній площі уражень понад 100 см2; при вторинних інфікованих травматичних ураженнях, що мають довжину понад 10 см або загальну площу ураженої поверхні понад 100 см2.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:подразнення у місці застосування, включаючи печіння; свербіж, біль, еритема; контактний дерматит

Протипоказання до застосування ЛЗ :гіперчутливість до ретапамуліну або до іншого компонента препарату

Форми випуску ЛЗ:мазь 1 % по 5 г у тубах

Торгова назва: АльтаргоТМ, Глаксо Оперейшнс ЮК Лімітед, Великобританія


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 75; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты