Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


ОФТАЛЬМОЛОГІЯ. ЛІКАРСЬКІ ЗАСОБИ




В даному розділі представлені ЛЗ для місцевого застосування в офтальмології. Показання до їх системного застосування та побічні ефекти описані в інших розділах.

При призначенні очних крапель слід враховувати, що кон’юнктивальна порожнина відповідає об’єму 1 краплі рідини. Тому лікувальний ефект не залежить від збільшення кількості одночасно інстилюючих крапель. При використанні різноманітних ЛЗ інтервал між закапуваннями повинен бути >= 10-15 хв для попередження розведення та вимивання попередньо введених крапель.

Залежно від використовуваних розчинників, строк дії ЛЗ, введених в кон’юнктивальний мішок, різний. Найкоротший строк дії речовин відзначають при застосуванні в якості розчинника води, довший – при застосуванні р-нів метилцелюлози та полівінілового спирту, максимальний – при застосуванні композицій у вигляді гелю. Наприклад, водний р-н пілокарпіну діє 4-6 год, пролонгований р-н на метилцелюлозі – 8 год, очний гель – біля 12 год.

При г. інфекційних захворюваннях ока (бактеріальний кон’юнктивіт) частота закапувань може становити 8-12 разів на добу, при хр. процесах (наприклад, при глаукомі) максимальний режим не повинен перевищувати 2-3 інстиляції на добу. Не рекомендують застосовувати очні мазі в ранньому післяопераційному періоді при внутрішньопорожнинних втручаннях.

ЛЗ, введені в формі очних крапель, проникають в порожнину очного яблука через рогівку. Системні ефекти, які є небажаними реакціями, можуть бути пов’язані з проникненням діючої речовини безпосередньо в кров через кон’юнктивальні судини, судини райдужної оболонки та слизової оболонки носа (куди вони потрапляють разом зі слізною рідиною). Вираженість системних побічних ефектів може суттєво варіювати, залежно від індивідуальної чутливості хворого.

Всі очні лікарські форми готують в асептичних умовах, тому вони стерильні. Очні краплі, які випускаються у спеціальних фл., призначені для багаторазового застосування і містять консерванти. При застосуванні цих ЛЗ слід дотримуватися застережних заходів, аби попередити їх забруднення. При підвищеній чутливості пацієнта до додаткових інгредієнтів виробляють спеціальні пластикові упаковки для одноразового застосування (пластикові тюбики-крапельниці об’ємом 0,3-0,5 мл), які не містять консервантів та стабілізаторів. Очні краплі, що виготовляються в аптечних умовах, не містять консервантів, тому строк зберігання та використання цих засобів обмежений.

Очні краплі, виготовлені промисловим способом, зберігаються 2 роки за кімнатної t° без попадання прямого сонячного світла. Після першого відкривання флакону строк його використання становить 1 місяць. Очні мазі мають термін застосування близько 3 років за тих же умов зберігання. Їх закладають за нижню повіку в кон’юнктивальну порожнину, як правило, 1-2 рази на добу.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 101; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты