Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Противірусні засоби




Противірусна терапія в офтальмології традиційно включає застосування стимуляторів імунітету (ІНФ, інтерфероногени) та противірусні лікарські засоби (ідоксуридин, ацикловір).

 

  • Інтерферон альфа (Interferon alfa) **

Фармакотерапевтична група:S01AD05 – інші офтальмологічні засоби.

Основна фармакотерапевтична дія:проявляє імуномодулюючу та антивірусну активність: імуномодулююча активність пов’язана з активацією фагоцитозу, стимуляцією утворення а/т та лімфокінів; противірусна дія обумовлена впливом на специфічні мембранні рецептори та індукцією синтезу РНК і в кінцевому рахунку – білків, що перешкоджають нормальній репродукції вірусу або його звільненню.

Показання для застосування ЛЗ:різні форми офтальмогерпесу (кератокон’юктивіти, кератит, кератоувеїти тощо).

Спосіб застосування та дози ЛЗ:відкрити фл. № 1 (ліофілізат) і №2 (розчинник); вміст фл.а № 2 обережно вилити у фл. №1, після чого надіти на нього кришку-крапельницю, що додається, та збовтувати до розчинення видимих частинок порошку; в 1 мл міститься 200 тис. МО інтерферону людського рекомбінантного альфа-2b; закапувати по 1-2 крап. у кон’юнктивальний мішок ураженого ока кожні 2 год протягом 7-10 днів; по мірі зникнення симптомів захворювання кількість інстиляцій можна скоротити.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:інфекція кон’юнктиви, гіперемія слизової оболонки ока, поодинокі фолікули, набряк кон’юнктиви нижнього зводу; в поодиноких випадках можливі індивідуальна непереносимість та розвиток АР.

Протипоказання до застосування ЛЗ:індивідуальна непереносимість препарату, важкі форми алергічний захворювань, вагітність.

Форми випуску ЛЗ:порошок ліофілізований для приготування крапель очних по 1000000 МО.

Торгова назва:

I. ОКОФЕРОН, ВАТ "Біофарма", м. Київ, Україна

 

  • Ацикловір (Aciclovir) * (див. п. 17.5.2.1. розділу "ПРОТИМІКРОБНІ ТА АНТИГЕЛЬМІНТНІ ЗАСОБИ")

Фармакотерапевтична група:S01AD03 – засоби, що застосовуються в офтальмології. Противірусні засоби.

Основна фармакотерапевтична дія:противірусний засіб з місцевою дією; виявляє вірусостатичну дію і є ефективним проти вірусу Herpes simplex 1 типу і 2 типу (HSV-1 та HSV-2), а також вірусу Varicella-zoster (VZV); конкурентно взаємодіє з вірусною тимідинкіназою і послідовно фосфорилюється з утворенням моно-, ди- і три фосфату, останній інгібує ДНК-полімеразу, включається замість дезоксигуанізину в ДНК вірусів і пригнічує реплікацію; призводить до припинення синтезу ДНК вірусу, але не впливає на нормальні процеси в клітині.

Показання для застосування ЛЗ:герпетичний кератит, викликаний вірусом Herpes simplex БНФВООЗ

Спосіб застосування та дози ЛЗ:дуже важливо починати лікування одразу після появи перших ознак захворювання: у нижній кон’юнктивальний мішок закладають 1-см смужку очної мазі 5 р/добу БНФ через кожні 4 год; лікування виразкових форм кератиту триває від 7 до 10 днів, а інтерстиціальних форм – від 10 до 20 днів. Після зникнення ознак захворювання ацикловір слід застосовувати принаймні ще 3 дні.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:після застосування відчуття печіння, поверхневе крапкоподібне ушкодження епітелію, яке зникає без будь-яких наслідків; рідко спостерігається почервоніння та помірна сухість очей.

Протипоказання до застосування ЛЗ:підвищена чутливість до препарату; вагітність, лактація.

Форми випуску ЛЗ:мазь очна 3% по 4,5 г у тубах.

Торгова назва:

II. ВІРОЛЕКС, КРКА, д.д., Ново место, Словенія
ЗОВІРАКС™, Драксіс Спешлті Фармасьютикалс Інк., Канада

Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 80; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты