Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Засоби для лікування та профілактики малярії




  • Хлорохін (Chloroquine) *

Фармакотерапевтична група:Р01ВА01- протималярійні засоби.

Основна фармакотерапевтична дія:антималярійна дія; похідне 4-амінохінолінів; один з потужних і швидкодіючих шизотоцидів; здатність препарату концентруватися в еритроцитах, які ушкоджені паразитами, забезпечує його селективну токсичність відносно до еритроцитарної фази плазмодієвої інфекції.

Показання для застосування ЛЗ:лікування більшої частини всіх різновидів малярії, спричиненої плазмодіями, чутливими до препарату; профілактика малярії в осіб, які відвідували ендемічні райони БНФ,ВООЗ; амебіаз; захворювання суглобів, сполучної тканини та шкіри БНФ, ВООЗ.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:з метою профілактики малярії: дорослим рекомендовано починати прийом препарату за 1-2 тижні до відвідування вогнищевої зони і продовжити ще протягом 4-6 тижнів після від’їзду звідти - щотижня по 2 табл. (0,5 г) завжди в один і той же день тижня; для дітей доза визначається з розрахунку 7,6 мг/кг; при нападах малярії: дорослим на один прийом призначають 1 г, через 6-8 год - 500 мг, на 2-гу та 3-тю добу призначають по 500 мг, добову дозу приймають за один прийом; для дітей початкова доза -16 мг/кг маси тіла на один прийом, через 6-8 год - 7,6 мг/кг, на 2-гу та 3-тю добу призначають 7,6 мг/кг на добу; лікування амебіазу - див. п.5.2. даного розділу; лікування РА та червоному вовчаку – див. розділ «Ревматологія. Лікарські засоби».

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:при тривалому лікуванні великими дозами - порушення з боку зорового апарату, а також м’язова слабкість, спазм м’язів, головний біль, запаморочення, дзвін у вухах, порушення слуху, збудливість, втрата апетиту, нудота, блювання, пронос, сильний біль у животі, шкірний свербіж, шкірний висип, посилена пігментація шкіри та слизових оболонок, випадання та посивіння волосся, зниження тиску крові, зміни на кардіограмі та ураження серцевого м’яза.

Протипоказання до застосування ЛЗ:патологічні зміни сітківки очного дна і змін полів зору будь-якого походження; гіперчутливість до похідних амінохінолону.

Форми випуску ЛЗ:табл. по 250 мг.

Торгова назва:

II. ДЕЛАГІЛ, Алкалоіда Кемікал Компані ЗАТ, Угорщина
  • Гідроксихлорохін (Hydroxychloroquine)

Фармакотерапевтична група:Р01ВА02- протималярійні засоби.

Основна фармакотерапевтична дія:антималярійна дія; протизапальна дія при лікуванні ревматичних захворювань.

Показання для застосування ЛЗ:лікування г. нападів і пригнічення малярії, спричиненої Plasmodium vivax, P.ovale і P.malariae, P.falciparum БНФ; РА, ювенільнийРА БНФ, дискоїдний та системний червоний вовчак, дерматит, причиною виникнення або погіршення перебігу якого є дія сонячного світла БНФ.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:застосовують мінімальну ефективну дозу. яка не повинна перевищувати 6,5 мг/кг/добу (у розрахунку на ідеальну, а не фактичну вагу тіла хворого) та повинна становити або 200 мг/добу або 400 мг/добу БНФ, тому табл. по 200 мг не можна застосовувати для лікування дітей з ідеальною масою тіла менше 31 кг; початково добову дозу 400 мг розподіляють на два прийоми; доза може бути зменшена до 200 мг, якщо не спостерігається очевидного покращання стану хворого; підтримуюча доза повинна бути збільшена до 400 мг/добу у разі зменшення ефективності препарату; для пригнічення малярії: 400 мг в один і той самий день тижня; немовлятам і дітям доза становить 6,5 мг/кг, незалежно від ваги тіла і не повинна перевищувати дозу, рекомендовану для дорослих БНФ; пригнічувальну терапію необхідно розпочинати за 2 тижні до поїздки в ендемічну зону, якщо це неможливо, то дорослим початкова навантажувальна доза становить 800 мг, а дітям – 12,9 мг/кг (але не більше 800 мг), розподілена на 2 прийоми з інтервалом у 6 год; пригнічувальну терапію слід продовжувати протягом 8 тижнів після від’їзду з ендемічної зони; для лікування г. нападів малярії: початкова доза становить 800 мг, потім через 6−8 год 400 мг і по 400 мг упродовж двох наступних діб (всього 2 грами гідроксихлорохіну), або можливе застосування препарату у дозі 800 мг одноразово; доза для дорослих може бути розрахована з урахуванням ваги тіла, як для дітей та немовлят: загальна доза 32 мг/кг (але не більше 2 грамів) застосовується впродовж 3 днів, по схемі: перша доза: 12,9 мг/кг (але не більше 800 мг); друга доза: 6,5 мг/кг (але не більше 400 мг) через 6 год після прийому першої дози; третя доза: 6,5 мг/кг (але не більше 400 мг) через 18 год після прийому другої дози; четверта доза: 6,5 мг/кг (але не більше 400 мг) через 24 год після прийому третьої дози; кожну дозу необхідно приймати під час їжі або запивати склянкою молока; внаслідок кумулятивної дії терапевтичний ефект розвивається через декілька тижнів, але незначні побічні реакції можуть виникати досить рано. Якщо при лікуванні ревматичного захворювання стан хворого не покращується впродовж 6 місяців, лікування слід припинити; при хворобах, пов’язаних із підвищеною чутливістю до світла, лікування повинно бути обмежено періодами максимальної експозиції світлом.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:ретинопатія зі зміною пігментації та дефектами поля зору, зміни рогівки, включаючи набряк і помутніння; шкірні висипання; свербіж, зміни пігментації шкіри та слизових оболонок, знебарвлення волосся та алопеція, бульозний висип, включаючи поодинокі випадки мультиформної еритеми та с-му Стівенса - Джонсона, світлочутливість і окремі випадки ексфоліативного дерматиту, г. генералізовані екзантематозні пустульозні висипання; нудота, пронос, анорексія, біль у ділянці живота, блювання; запаморочення, шум у вухах, втрата слуху, головний біль, нервозність, емоційна нестійкість, психози, судоми; міопатії скелетних м’язів або нейроміопатії, слабкі сенсорні зміни, пригнічення сухожильного рефлексу й аномальна нервова провідність; кардіоміопатія, порушення провідності (атріовентрикулярна блокада/блокада пучка Гісса) та гіпертрофія обох шлуночків є ознакою хр. інтоксикації; депресія кісткового мозку, загострення порфірії; аномальні показники функції печінки, печінкова недостатність

Протипоказання до застосування ЛЗ:відома підвищена чутливість до похідних 4-амінохіноліну; попередня макулопатія; рідкісні вроджені аномалії, такі як непереносимість галактози, дефіцит лактази Лаппа або с-м мальабсорбції глюкози-галактози; діти з ідеальною масою тіла менше 31 кг, період вагітності.

Форми випуску ЛЗ:табл., вкриті оболонкою, по 200 мг.

Торгова назва:

II. ІММАРД, Іпка Лабораторіз Лімітед, Індія
ПЛАКВЕНІЛ, Санофі-Синтелабо Лтд., Великобританія
  • Мефлохін (Mefloquine) *

Фармакотерапевтична група:Р01ВС02 - протималярійні засоби.

Основна фармакотерапевтична дія:протималярійна дія; діє на безстатеві внутрішньоклітинні форми збудників малярії людини: Plasmodium falciparum, Plasmodium vivax, Plasmodium malariae і Plasmodium ovale; ефективний відносно збудників малярії, стійких до інших протималярійних препаратів; описані випадки резистентності P. falciparum до препарату, в основному у Південно-Східній Азії.

Показання для застосування ЛЗ:профілактика малярії та її лікування, у тому числі невідкладне; для перорального лікування малярії, спричиненої штамами P. falciparum, стійкими до інших протималярійних препаратів, зумовленої P. vivax, та малярії змішаної етіології; профілактика малярії особам, що від’їжджають у небезпечні щодо малярії регіони БНФ,ВООЗ; рекомендується самостійно приймати як невідкладну терапію, при підозрі на малярію, якщо звернутися за терміновою медичною допомогою нема можливості.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:табл. слід ковтати цілими, бажано після їди, запиваючи не менше, ніж 200 г рідини; для дітей табл. можна р-нити в невеликій кількості води, молока або іншої рідини; рекомендована профілактична доза становить приблизно 5 мг/кг один раз на тиждень БНФ; щотижневі дози слід приймати завжди в той самий день тижня; перший раз препарат треба прийняти не менше, ніж за тиждень до прибуття в ендемічний регіон; якщо це неможливо, необхідно призначити ударну дозу препарату- для дорослих з масою тіла більше 45 кг вона дорівнюється 1 табл. (250 мг) на добу протягом 3 днів підряд, а потім - по 1 табл. на тиждень; щоб зменшити ризик захворювання малярією після виїзду з ендемічного регіону, профілактику продовжують ще протягом 4 тижнів; для лікування - рекомендована сумарна терапевтична доза становить 20 - 25 мг/кг ВООЗ; розподіл сумарної терапевтичної дози на 2-3 прийоми з інтервалом 6-8 год може зменшити частоту і ступінь тяжкості побічних дій; після лікування малярії, спричиненої P. vivax, для усунення печінкових форм плазмодіїв показана профілактика рецидивів за допомогою препаратів, що є похідними 8-амінохіноліну; якщо повний курс лікування через 48 - 72 год не приводить до поліпшення стану хворого, необхідно вирішити питання про призначення іншого засобу; при тяжкій г. малярії препарат можна призначати після початкового в/в курсу терапії хініном тривалістю не менше 2 - 3 днів; самостійне лікування потрібно починати з дози 15 мг/кг; якщо медична допомога продовжує залишатися недоступною протягом 24 год, а тяжкі побічні реакції на препарат не виникають, то через 6 - 8 год можна прийняти другу частину сумарної терапевтичної дози; хворі з масою тіла більше 60 кг через 6-8 год після повторного прийому повинні прийняти ще одну табл.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:нудота, блювання, діарея, біль у животі, запаморочення, порушення рівноваги, головний біль, сонливість, безсоння, кошмарні сновидіння; чутлива й рухова нейропатія (у тому числі з парестезіями, тремором і атаксією), судоми, збудження, тривожність, занепокоєння, депресія, панічні атаки, погіршення пам’яті, сплутаність свідомості, галюцинації, агресивні, психотичні і параноїдальні реакції, суїцидальні ідеї, окремі випадки енцефалопатії; порушення кровообігу (гіпотонія, АГ, припливи, непритомність), біль у грудній клітці, тахікардія, серцебиття, брадикардія, аритмія, екстрасистолія, транзиторні порушення провідності, випадки AV-блокади; висип, екзантема, еритема, кропив’янка, свербіж, випадання волосся, мультиформна еритема, с-м Стівенса-Джонсона; м’язова слабкість, судоми в м’язах, міалгії, артралгії; транзиторне підвищення активності трансаминаз, лейкопенія або лейкоцитоз, тромбоцитопенія.

Протипоказання до застосування ЛЗ:гіперчутливість до препарату; не можна профілактично призначати особам, в анамнезі у яких є вказівки на виражену депресію, психоз або судоми.

Форми випуску ЛЗ:табл. по 250 мг.

Торгова назва:

II. ЛАРІАМ, Ф. Хоффманн-Ля Рош Лтд, Швейцарія
МЕФАХІН, Мефа Лтд., Швейцарія
  • Тетрациклін (Tetracyclin) ** (див. п. 17.2.2. розділу "ПРОТИМІКРОБНІ ТА АНТИГЕЛЬМІНТНІ ЗАСОБИ")
  • Доксициклін (Doxycycline) * (див. п. 17.2.2. розділу "ПРОТИМІКРОБНІ ТА АНТИГЕЛЬМІНТНІ ЗАСОБИ")

Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 62; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты