Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Засоби, що застосовуються для профілактики та лікування грипу




Найефективнішим засобом профілактики грипу є вакцинація. З профілактичною та терапевтичною метою застосовують римантадин. При призначенні у перші 2 дні хвороби є ефективним для лікування грипу, викликаного усіма відомими штамами вірусу типу А, як протигрипозний засіб ефективним є озельтамивір.

  • Римантадин (Rimantadine) **

Фармакотерапевтична група:J05AC02 - противірусні засоби прямої дії. Циклічні аміни.

Основна фармакотерапевтична дія:противірусна дія; активний відносно різних штамів вірусу грипу А (особливо А2 типу) і слабко активний відносно вірусу грипу В; механізм гальмівної дії на розмноження (реплікацію) вірусу грипу А вивчений недостатньо; вибірково взаємодіє з трансмембранним вірусним білком М2, перешкоджаючи виконанню його функції як протонного насоса; запобігання римантадином процесу закислення блокує злиття вірусної оболонки з мембранами ендосом перешкоджає передачі вірусного генетичного матеріалу в цитоплазму клітини; також пригнічує вихід вірусних часток із клітини, тобто перериває транскрипцію вірусного генома; застосування римантадину протягом 2-3 днів до та 6-7 днів після виникнення клінічних проявів грипу типу А знижує захворюваність, вираженість симптомів захворювання і ступінь серологічної реакції; зменшення пропасниці і системних проявів може відбувається при застосуванні препарату протягом 48 год після виникнення перших симптомів грипу; при грипі, спричиненому вірусом В, діє як антитоксичний препарат.

Показання для застосування ЛЗ:профілактика і раннє лікування грипу у дітей від 1 до 7 років; профілактика ефективна при контактах із хворими вдома, при поширенні інфекції в обмежених колективах і при високому ризику виникнення захворювання під час епідемії грипу.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:приймають внутрішньо під час грипу - дорослим протягом першого дня препарат призначають по 100 мг (2 табл.) З р/добу, протягом другого та третього дня - по 100 мг 2 р/добу, протягом четвертого та п'ятого дня - по 100 мг 1 р/добу; протягом першого дня захворювання можливе вживання препарату по 3 табл. 2 р/добу або 6 табл. на 1 прийом; дітям у віці від 7 до 10 років - по 50 мг (1 табл.) 2 /добу, від 11 до 14 років - по 50 мг 3 р/добу; тривалість курсу лікування - 5 днів; для профілактики грипу дорослим - по 50 мг (1 табл.) 1 р/добу, курс - близько ЗО днів; якщо не прийняли чергову дозу препарату, слід продовжувати початий курс, не збільшуючи дози; для профілактики енцефаліту вірусної етіології (призначати відразу після укусу кліща, але не пізніше 48 год) дорослим - по 100 мг (2 табл.) 2 р/добу протягом 3 днів, в окремих випадках - 5 днів; в окремих випадках (групам ризику, учасникам походів до лісу та вкритої рослинністю місцевості, під час проживання в наметах та ін.) на термін близько 15 днів допустима профілактика кліщового енцефаліту вірусної етіології (без укусу кліща) - по 1 табл. (50 мг) 2 р/добу (лише дорослим); для лікування грипу сироп за такою схемою: дітям від 1 до 3 років – у 1-й день по 20 мг, 10 мл (2 ч.л.) сиропу 3 р/добу (добова доза – 60 мг); 2-й та 3-й дні – по 10 мл, 2 р/добу (добова доза – 40 мг); 4-й день – 10 мл, 1 р/добу (добова доза – 20 мг); дітям від 3 до 7 років: у 1-й день – 30 мг, 15 мл (3 ч.л.) сиропу 3 р/добу (добова доза – 90 мг); 2-й та 3-й дні – по 3 ч.л. 2 р/добу (добова доза - 60 мг); 4-й день – 3 ч.л. 1 р/добу (добова доза – 30 мг); для профілактики грипу: дітям від 1 до 3 років – по 20 мг, 10 мл (2 ч.л.) сиропу, 1 р/добу, дітям від 3 до 7 років – по 30 мг, 15 мл (3 ч.л.) сиропу 1 р/добу протягом 10-15 днів, залежно від вогнища інфекції; добова доза римантадину не повинна перевищувати 5 мг/кг маси тіла.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:нудота, блювання, болі в епігастрії, метеоризм, анорексія; головний біль, запаморочення, безсоння, неврологічні реакції, порушення концентрації уваги; гіпербілірубінемія, АР (шкірне висипання, свербіж, кропив’янка), астенія.

Протипоказання до застосування ЛЗ:гіперчутливість до препарату, г.захворювання печінки, г. і хр. захворювання нирок, тиреотоксикоз, вік дітей до 1 року.

Форми випуску ЛЗ:порошок дозований по 1 г (20 мг/дозу); табл. по 50 мг.

Торгова назва:

I. РЕМАНТАДИН-КР, ВАТ "Хімфармзавод "Червона зірка", м. Харків, Україна
РИМАНТАДИН-ДАРНИЦЯ, ЗАТ "Фармацевтична фірма "Дарниця", м. Київ, Україна
II. РЕМАВІР, АТ "Олайнфарм", Латвія
РЕМАВІР 20 мг, РЕМАНТАДИН,АТ Олайнський хіміко-фармацевтичний завод "Олайнфарм", Латвія
  • Озельтамивір (Oseltamivir)

Фармакотерапевтична група:J05AH02 - противірусні засоби для системного застосування.

Основна фармакотерапевтична дія:противірусна дія; селективний інгібітор нейрамінідаз вірусу грипу; активний метаболіт пригнічує нейрамінідази вірусів грипу типів А і В; активний метаболіт зменшує виділення вірусів грипу А і В з організму, пригнічуючи вихід вірусів з інфікованих клітин; вірогідно зменшує тривалість клінічно значимих скарг і об’єктивної симптоматики грипу до 32 год; зменшує частоту ускладнень грипу, що вимагають антибіотикотерапії (бронхіту, пневмонії, синуситу, середнього отиту); у хворих літнього і старечого віку прийом препарату 75 мг 2 р/добу протягом 5 днів супроводжується клінічно значимим зменшенням медіани тривалості захворювання, аналогічним такому в дорослих хворих молодого віку; частота резистентності клінічних ізолятів вірусу групи А становить не більше 1.5%; ознак резистентності лабораторних штамів або клінічних ізолятів вірусу не виявлено.

Показання для застосування ЛЗ:вірусний грип у дорослих і дітей віком понад 13 років БНФ.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:внутрішньо по 75 мг 2 р/добу протягом 5 днів БНФ; лікування потрібно починати в перший або другий день появи симптомів грипу; підліткам старше 13 років - по 75 мг суспензії 2 р/добу перорально протягом 5 днів БНФ (збільшення дози більш ніж 150 мг/добу не призводить до посилення ефекту); дітям віком від 1 роки і старше – при вазі більше 15 кг - 30 мг 2 р/добу; при вазі 15-23 кг - 45 мг 2 р/добу;при вазі 23-40 кг - 60 мг 2 р/добу; при вазі більше 40 кг - 75 мг 2 р/добу БНФ.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:нудота і блювання, бронхіт, безсоння, запаморочення.

Протипоказання до застосування ЛЗ:гіперчутливість до препарату, діти молодше 12 років.

Форми випуску ЛЗ:капс. по 30 мг, 45 мг, 75 мг; порошок по 30 г для оральної суспензії, 12 мг/мл у фл. у комплекті з мірною склянкою та дозуючим шприцем.

Торгова назва:

I. ОЗЕЛЬТАМІВІР-ЗДОРОВ'Я, ТАМІВІР,ТОВ "Фармацевтична компанія "Здоров'я", м. Харків, Україна
II. ОЗЕЛЬТАМІВІР, СТРАЙДС АРКОЛАБ ЛТД./Гетеро Драгс Лімітед, Індія/Індія
ТАМІВІР, Гетеро Драгс Лімітед, Індія
ТАМІВІР, СТРАЙДС АРКОЛАБ ЛТД., Індія
ТАМІГРИП, Ципла Лтд, Індія
ТАМІФЛЮ, Ф. Хоффманн-Ля Рош Лтд (пакування)/Сенексі САС для Ф. Хоффманн-Ля Рош Лтд/Рош Фарма АГ для Рош Регістрешіон Лімітед, Швейцарія/Франція/ Швейцарія/Німеччина/ Великобританія
ТАМІФЛЮ, Ф. Хоффманн-Ля Рош Лтд (пакування)/Ф.Хоффманн-Ля Рош Лтд, Швейцарія за ліцензією Джилід Сайнсес Фостер Сіті, США, Швейцарія/Швейцарія/ США
ТАМІФЛЮ, Ф.Хоффманн-Ля Рош Лтд, Швейцарія за ліцензією Джилід Сайнсес Фостер Сіті, США, Швейцарія/США
  • Занамівір (Zanamivir)

Фармакотерапевтична група:J05AH01 - противірусні засоби для системного застосування.

Основна фармакотерапевтична дія:потужний і високоселективний інгібітор нейрамінідази, ферменту поверхні вірусу грипу; пригнічення цього ферменту як in vitro, так і in vivo призводить до порушення реплікації вірусів грипу А та В, при цьому діючи на всі відомі підтипи нейрамінідази вірусу грипу А; активність занамівіру є позаклітинною, зменшує поширення вірусів грипу А та В через пригнічення вивільнення віріонів грипу з епітеліальних клітин дихального тракту; реплікація вірусів грипу обмежена поверхнею епітелію дихального тракту.

Показання для застосування ЛЗ:лікування та профілактика грипу типів А і В у дорослих і дітей (від 5 років і старше) БНФ.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:призначається для застосування лише у вигляді інгаляцій через рот із застосуванням Дискхалера; лікування грипу - рекомендовано дві інгаляції (2 х 5 мг) 2 р/добу, добова інгаляційна доза становить 20 мг, тривалість лікування – 5 днів БНФ; для максимального позитивного ефекту лікування повинне початися якнайшвидше (по можливості протягом двох днів) з моменту появи симптомів; профілактика – рекомендовано 2 інгаляції по 5 мг 1 р/добу протягом 10 днів (добова інгаляційна доза – 10 мг) БНФ; період застосування може бути збільшений до 1 місяця у разі збільшення періоду ризику понад 10 днів.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:у пацієнтів з підвищеним ризиком (хворі літнього віку та пацієнти з деякими хр. хворобами) побічні ефекти при призначенні препарату і плацебо були подібними - набряк ротоглотки та обличчя, бронхоспазм, утруднене дихання, висипання і кропив’янка.

Протипоказання до застосування ЛЗ:гіперчутливість до компонентів препарату.

Форми випуску ЛЗ:порошок для інгаляцій, дозований по 5 мг у блістерах у ротадисках у комплекті з Дискхалером у пластикових коробках.

Торгова назва:

II. РЕЛЕНЦА™, ГлаксоВеллком Продакшн/ГлаксоСмітКляйн Австралія Пту Лтд, Франція/Австралія


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 63; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты