Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Навчальний модуль 2. Україна в давні часи та в добу середньовіччя




Тема 1. Княжа доба в історії України (V - ХV ст.)

Найдавніші писемні та археологічні джерела про слов'ян. Проблема "прабатьківщини" слов'ян в історіографії. Велике переселення народів і зміна етнічної карти Євразії. Виокремлення східних слов'ян. Розселення і заняття східних слов'ян. Звичаї, вірування, побут. Східнослов'янські племена і державно-племінні союзи VI - IX ст.

Передумови утворення Київської Русі. Походження термінів "Русь", "Руська земля". Теорії походження Київської Русі. Київ як політичний центр полянського союзу племен. Княжіння Аскольда. Князь Олег. Утворення Київської Русі. Соціально-економічний розвиток. Внутрішні та зовнішні фактори розвитку Київської держави за Ігоря, Ольги, Святослава. Відносини Русі з кочівниками. Військові походи князів. Розширення кордонів Руської держави. Русь і Візантія. Шляхи проникнення християнства на Русь. Хрещення Русі та його історичне значення. Володимир Великий та Ярослав Мудрий. Соціально-економічний розвиток. Соціальна структура насе­лення. "Руська правда".

Міжнародні зв'язки і місце Київської Русі в історії Європи.

Причини ослаблення влади київських князів. Князівські між­усобиці. Княжі з'їзди. Володимир Мономах і його боротьба за державну єдність Русі. Русь і степ в XII- на початку XIII ст. Причини роздробленності Русі. Форми земельної власності. Зростання політичної і економічної могутності місцевих центрів. Розвиток міст, ремесла і торгівлі. Соціальна структура населення.

Перші згадки про етнотопонім "Україна". Інтер­претація цього етнотопоніму в літературі. Економічне і політичне зростання Галицького князівства. Внутрішня і зовнішня політика Ростиславичів. Ярослав Осмомисл. Відокремлення Волинського князівства. Князь Мстислав Ізяславович. Об'єднання Волинського і Галицького князівств. Роман Мстиславович. Соціально-економічний розвиток Галицько-Волинського кня­зівства. Виникнення і зростання міст. Суспільно-політичний і адміністративний устрій. Державна символіка. Спроби Данила Галицького організувати антиординську коаліцію держав. Міжнародні відносини за Данила Галицького. Внутрішня політика та зовнішні відносини наступників Данила.

Зростання політичної могутності Великого князівства Литов­ського. Боротьба за оволодіння Галицько - Волинським князівством. Включення до свого складу Східної Волині, Чернігово-Сіверщини, Київщини і Поділля. Відносини з Золотою Ордою за князювання Ольгерда. Політика великих литовських князів на українських і біло­руських землях. Суспільно - політичний устрій держави.

Кревська унія, її причини і наслідки. Розширення південних кордонів князівства. Боротьба проти наступу німецьких рицарів. Литовський князь Вітовт, його зовнішня і внутрішня політика. Ліквідація удільних князівств. Зміцнення Московської держави та її боротьба з Великим кня­зівством Литовським за Чернігово-Сіверську землю. Напади татар на українські землі.

Зміни в суспільно-політичному устрої Великого князівства Литовського. Великокнязівська Рада та її склад. Зростання ролі шляхти. Розвиток сільського господарства, ремесла, сільських і міських промислів. Зростання міст. Поширення магдебурзького права. Юридичне оформлення кріпосного права. Литовські Статути (1529, 1566, 1588 рр.). Устав на волоки. Форми соціального про­тесту мас.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 85; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты