Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Предмет та принципи етнополітики




Етнополітологія – це наука, що вивчає роль і місце етнічного фактору в політичних процесах. Шляхи і способи участі в політичному житті суспільства різних етнічних груп. Від нації до найменших етнічних груп зі спільною мовою, походженням.

Вивчає політичні аспекти міжетнічних відносин на всіх рівнях суспільної структури; починаючи від політики держави і політичної культури як складової буття нації до вивчення політичної поведінки окремої особи залежно від її етнічного походження.

Важливим об’єктом вивчення етнополітології є етнополітика ( один з предметів політології, яка досліджує політику держави, різних політико-громадських організацій, що діють в галузі етнічних та міжетнічних норм).

Питання етносу і політики між собою тісно пов’язані, бо політична активність проявляється по певній етнічній лінії з одного боку, а з іншого – етноси так чи інакше втягуються в політику.

Етнополітика — це система тактико-стратегічних дій, заходів та програм пев­ного політичного об'єкта (насамперед держави, політичних партій, громадсько-політичних рухів тощо) в галузі взаємовідносин етнонаціональних спільностей між собою та їхніх стосунків з державою. Отже, головним суб'єктом етнополітики є держава. Але і етносоціальні спільності з точки зору етнополітики також є об'єктом останньої. У ширшому розумінні об'єкт етнонаціональної політики складає уся су­купність етнополітичних явищ:

· політичне життя етнічних груп, до яких належать громадяни держави (вибор-чі компанії, референдуми, місцеве самоврядування тощо);

· розселення етносів на території, на яку поширюється суверенітет держави,

· соціально-економічні та політико-культурні взаємини етносів між собою та державою;

· стосунки етнічних груп, що проживають на території даної держави, з їхніми етнородичами в інших державах.

Однією з головних категорій стнонаціональноі політики є етнічний інтерес. Ет­нічний інтерес — це інтерес етнічної спільноти чи групи, яка об єднується специ-фічними зв'язками, це об'єктивно зумовлені мотиви діяльності етнічної спільноти, які складаються з усвідомлення ними власних потреб та з'ясування и пошуку засо­бів та умов їх задоволення. Цей інтерес пов'язують з пошуком і усвідомленням найбільшої вигоди для себе у співпраці з державою, іншими етнічними спільностя­ми націями, класами тощо. Етнічний інтерес виникає навколо різноманітних про­блем суспільно-політичного життя: матеріальних (економічна діяльність, соціальна мобільність, проблеми демографічного розвитку тощо), політичних (участь у здійс­ненні владних рішень, правові гарантії від утисків), духовних (збереження ідентич­ності, розвиток мови та культури). Тому етнонаціональна політика тісно пов'язана із соціальною, демографічною, економічною, екологічною політикою. Такі інтереси можуть полягати як у врівноваженні прав усіх етносів, так і в прагненні забезпечи­ти панівне становище певній етнічній групі.

Узгодження етнічних інтересів та досягнення міжетнічного й міжнаціонального порозуміння — одна з головних умов реалізації національних інтересів. Національ­ний інтерес — це уявлення нації, національної держави про найоптимальніші умо­ви свого самозабезпечення та розвитку. Політичними умовами забезпечення цього інтересу є суверенітет, територіальна цілісність, політична стабільність і т. ін. Зміст етнополітики — застосування системи державних засобів для створення оп­тимальної, з точки зору національних інтересів, системи етнонаціональних відно­син. У цьому й полягає її основна мета.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 134; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты