Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Зупинимося коротко на особливостях кожного стилю.




Суперництво (боротьба)- людина максимально орієнтована на перемогу в конфлікті (9 - максимум по шкалі орієнтації на результат) і мінімально зважає на потреби інших (1 - мінімум по шкалі орієнтації на поліпшення стосунків). Сторона конфлікту, що застосовує стиль суперництва, покладається на силу для забезпечення своєї переваги, намагається нав'язати іншим свій варіант вирішення спірних питань. Власна перемога бачиться як поразка супротивника. На переговорах застосовується тактика тиску і погроз, робляться спроби поставити під сумнів компетентність опонентів, вишукується слабке місце в їхній аргументації, спостерігається схильність до безапеляційних заяв та негативного ставлення до тих, хто має іншу думку. Гасла - "сильний завжди правий", "переможців не судять".

Поступливість (згладжування)- жертвування інтересами справи задля підтримання і поліпшення стосунків з іншою людиною (1 по шкалі орієнтації на результат і 9 по шкалі орієнтації на стосунки). "Поступливий" намагається здаватися приємним, добрим, співчутливим, готовим допомогти. Він відчуває страх перед несхваленням, перед


можливістю бути знехтуваним. Надаючи іншим знаки поваги і схвалення, поступливий очікує такого самого ставлення і до себе. Звичайно він робить все, щоб виключити саму можливість критики, запобігти загостренню конфліктів, апелюючи до потреби в солідарності. Гасла - "ми всі одна щаслива команда і не варто розхитувати човна", "мир за будь-яку ціну", "нехай буде гречка, аби не суперечка".

Ухиляння (відгороджування)- пасивна поведінка у конфліктній ситуації, що виявляється в ігноруванні проблеми або відкладенні свого втручання до "кращих часів" (1 по шкалі орієнтації на результат і так само 1 по шкалі орієнтації на стосунки). Це прагнення уникати гострих ситуацій і не обговорювати питання, які є предметом суперечок. Тактика присутності без ознак активного втручання, зберігаючи нейтралітет і не розкриваючи своїх поглядів та ставлення до проблеми. Сторонам надається можливість самим зробити вибір і самим бути відповідальними за свій вибір. Гасла - "не буди лихо, доки воно тихо", "не чіпай, поки не зламається", "моя хата скраю".

Компроміс (порозуміння)- пошуки балансу взаємних поступок і надбань (5 по шкалі орієнтації на результат і 5 по шкалі орієнтації на стосунки). Прагнучи порозумітися, сторони згоджуються на часткове задоволення своїх потреб, щоб зберегти стосунки і хоча б щось отримати. При цьому має місце затушовування суперечностей і підкреслення спільності інтересів. Іноді компроміс є останньою можливістю прийняти певне рішення. Гасла - "щоб себе не оголить і тебе не обділить", "краще маленька рибка, ніж великий тарган".

Співробітництво (колаборація)- орієнтація на якнайповніше задоволення інтересів всіх учасників конфліктної ситуації (9 - максимум по шкалі орієнтації на результат і так само 9 по шкалі орієнтації на поліпшення стосунків). Інтереси іншої сторони визнаються частиною проблеми. Суперечності відверто обговорюються, спільно з іншою стороною наполегливо шукаються шляхи та засоби погодження спірних питань. Виявляються приховані інтереси, вишукуються резерви і ресурси для їхнього задоволення. Гасла - "один розум добре, а два ще краще", "кожна пригода - до мудрості дорога".


1980 року Т. Гнедвін та І. Уолтер продемонстрували, що наполегливість і схильність до врахування інтересів інших залежать у менеджерів від чотирьох факторів:

• "розміру ставки", яку можна виграти або програти;

• відносної сили, тобто можливостей однієї сторони впливати на іншу;

• наявності взаємопов'язаних інтересів;

• характеру стосунків, що склалися між сторонами.

Найвагоміший вплив на ступінь наполегливості мав "розмір ставки".На другому місці:- врахування відносної сили супротивника. Взаємопов'язаність інтересів могла виявитися як схильність до кооперативних чи конкурентних дій. На обраний за першими трьома факторами стиль поведінки певний модифікуючий вплив здійснював характер стосунків, що склався між сторонами.

Джерело: Гірник А. М. Посередництво в трудових конфліктах. К., 1998



 



 



Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 71; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты