Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


ВАСИЛИНА




Те, що вона, Василина - відьма, жінка вперше почула від Марії. Та прийшла до неї виразу після того, як її остриг на мосту священик та переповіла його слова. Згадала і про погрозу: за чорні діла вони удвох помруть після першого ж у селі покійника.

Почуте вразило пані Василину. Вона зателефонувала до отця, аби все з'ясувати. "Я їздив до ворожки, і та вказала мені на тебе і Марію, - сказав той. - Сказала, що ти робиш чорні маніпуляції, а Марія розносить пороблене по селу". Пані Василина пробувала щось сказати, та отець не захотів її слухати.


Тоді жінка подзвонила вдруге. Стала розповідати священикові те, що знали у селі всі: що її баба і дідо перед смертю передали внучці вміння "ставити на місце" шлунок і кишківник, "спалювати" рожу, відмовляти вроки, заклинати зміїні укуси. Але Василина ходила до церкви, постила, знала спеціальні молитви, які, власне, зцілюють людей і тварин. І ще не було нікого, хто б звинуватив народну цілительку - до речі, вчительку сільської школи - у чаклунстві. Однак слова пані Василини не діяли на священика. Тоді її чоловік, який стояв поруч, сказав, що годі їй принижуватися перед людиною, яка не достойна свого сану.

За кілька днів священик сам зателефонував "відьмі" й спитав, чому та настроює проти нього людей і збирає їхні підписи. Знову мусила виправдовуватися. Пізно ввечері отець подзвонив жінці ще раз, попросив прийти до нього, і вони всі гуртом, разом із Марією, врешті розберуться з тим ворожінням. Але чоловік пані Василини заборонив дружині йти на таку зустріч. Тоді священик із Марією прийшов на Василинине подвір'я. У хату не заходив, бо знав рішучий характер її чоловіка. Учителька до них не вийшла. Нікого не хотіла бачити. Хвора на серце,, вона відчувала, що може не витримати того блюзнірства...

Як і Марія, Василина подалася до декана, але той відразу заявив жінці, що телефонну розмову до справи не підшиєш і що в селі живуть погані люди, бо судяться зі священиком. "Ні, люди в нашому селі дуже добрі, - відповіла жінка. - Це священик, чомусь щоразу шукає собі клопоту". Була Василина двічі й у архієпископа, сподіваючись, що він захистить від наклепу. Владика пообіцяв вирішити справу, але... Можна було б запропонувати всім учасникам "відьмацького" конфлікту присягнути на Біблії, як заведено робити у таких випадках, але ні декан, ні архієпископ досі цього не зробили, хоч інцидент триває уже кілька місяців... В очах у пані Василини сльози:

"Як тепер мені вчити дітей поваги, любові, віри? Як сіяти добре, розумне, вічне?.." Деякі люди стороняться жінки. Колеги у школі тільки підсміхаються з "діянь" священнослужителя.


ЕПІЛОГ

Ярозмовляла з односельцями жінок. Вони розповіли, що на богослужіннях отець лякає людей чорною службою, яку відправить проти тих, хто не з ним. І на людей такі залякування діють. Буває, на сільському цвинтарі священик знаходить на могилі залишки мила. "Це ворожки чаклували", - певен він. Хоч усі знають, що мило дуже часто крадуть із подвір'я сороки. Час від часу на обійстя панотця виповзають погрітися чорні ящірки. І це для нього промовистий знак, він і чути не хоче, що ці створіння живуть біля багатьох хат.

Після таких розмов я не могла не піти до священика. Телефоном домовилася про зустріч. Дорогою спитала в людей, чи є в отця на подвір'ї пес. Мене заспокоїли: пес є, але він прив'язаний. Та тільки-но я прихилила за собою хвіртку, як до мене з гавканням вибіг великий собака. Ледве встигла вискочити на вулицю.

Господар був за кілька кроків, але вдав, що нічого не чує. Я ввічливо попросила його забрати пса, на що священик відповів: "Він хороших людей не кусає".

Наша розмова була недовгою. Господар заперечував факти, про які розповіли мені люди, хоч і не крився зі своєю думкою: з відьмами треба боротися. "Це наклеп на мене, - сказав він. - Просто в селі є люди, які ненавидять мене. Але вони не мають свідків того, про що кажуть".

Світлана ОЛІЙНИК

Архієпископ Дрогобицький і Симбірський УПЦ КП ФЕОДОСІЙ (Пецина):

- Явивчаю цю ситуацію, зустрічався з людьми. Тут є дві сторони. Одна - люди, які пишуть скарги на священика, а друга - ті, що його захищають. Щодо моїх висновків чи оцінок, то попередньо я нічого не можу сказати, бо повинен виїхати на місце подій, у село, перепитати принаймні десять чи двадцять чоловік. Але, наскільки мені відомо, там нічого не сталося, парафія живе спокійно, ніякого бунту проти священика немає. Проти нього виступає тільки кілька осіб, які вважають себе потерпілою стороною. А загалом кожен священик має на собі хрест і не повинен вірити у ворожіння.


Як вирішуються подібні конфлікти

Митрополит Львівський та Сокальський УПЦ КП АНДРІЙ (Горак):

- Конфлікти священиків з парафіянами розглядає єпархіальний архієрей. Він викликає обидві сторони, вислуховує, а тоді ухвалює вердикт. Якщо ситуація складна, можна вимагати від священика підтвердити правдивість своїх слів, заприсягнувши на Євангелії. Вищої клятви за присягу перед Господом Богом немає. Але вважаю, що священик повинен і без клятви говорити перед архієреєм правду, поклавши руку на Євангеліє. Як і віруючі жінки, якщо вони справжні християнки і мають страх Божий. Утім, і від них можна вимагати клятви. Проте до такого ми вдаємося тільки у виняткових справах.

У даній ситуації повинен розібратись архієрей, у віданні якого перебуває ця парафія і якому підлягає священик. Подібних ситуації, пов'язаних із ворожінням, у мене на розгляді ще не було. Такі звинувачення священика щодо віруючої людини щонайменше дивні. Цей священик напевно, м'яко кажучи, малоосвічений. Якщо вирішення цієї справи не задовольнить потерпілих жінок, вони можуть звернутися до патріархії, до Патріарха, синоду.

Р.8. Імена героїв історії з етичних міркувань змінено.

Завдання для учасників:

Проведіть аналіз конфлікту у громаді, визначте його особливості, запропонуйте шляхи його розв'язання.

Хід роботи:

1. Робота в малих групах - аналіз конфлікту, його особливостей, визначення шляхів розв'язання;

2. Представлення ідей, обговорення у великій групі.


Питання для обговорення:

• Як Ви оціните представлений Вам зразок конфлікту у громаді? Які визначальні його особливості?

• Які можуть бути наслідки, якщо не вирішувати конфлікт?

 

• Які шляхи розв'язання конфлікту Ви можете запропонувати?

• Які процедури примирення, на Вашу думку, доцільно застосувати у цій ситуації? Яких принципів варто дотримуватися у роботі з громадою?


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 62; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты