Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Робота з файлами




Тема: Операційна система MSDOS, команди роботи з файлами та каталогами. Оболонка Norton Commander, робота з файлами, каталогами

План лекції:

1. Новий матеріал:

¨ Інтерфейс ОС;

¨ Поточний каталог, специфікації файлів;

¨ Команди з файлами;

¨ Команди з каталогами;

¨ Приклади роботи з файлами та каталогами.

¨ Призначення оболонки, необхідні ресурси;

¨ Навігація в файловій системі в середовищі оболонки;

¨ Команди з файлами, каталогами, функціональні клавіші;

¨ Зміна вмісту і вигляду інформації в панелях.

 

2. Контрольні питання:

¨ Як відбувається діалог користувача з інформаційною системою в середовищі MSDOS?

¨ Як визначається адреса інформації, з якою треба виконати дію?

¨ Як будується команда MSDOS?

¨ Які відомі команди з файлами?

¨ Як призначити диск поточним?

¨ Команди з каталогами;

¨ Приклади команд в MSDOS;

¨ Для чого використовується оболонка ?

¨ Як здійснюється переміщення по файловій системі, які клавіші при цьму використовуються?

¨ Як виділити файли та каталогами, з якими виконується операція?

¨ Як здійснюється копіювання, переміщення, переіменування?

¨ Як вивести на панель вміст іншого диску?

¨ Як змінити вигляд інформації в панелі?

 


Загальні положення

Фізично ОС MS DOS складається з двох груп файлів: ядра (io.sys, msdos.sys, command.com – завжди знаходяться в ОП) та файли сервісних програм, що розширюють можливості MS DOS розв’язком окремих функцій та завантажуються в ОП командним процесором по мірі необхідності. Діалог користувача здійснюється за допомогою команд, введених з клавіатури. Команда складається з ключового слова та параметрів, що відокремлюються пробілами. Команда починає аналізуватись та виконуватись командним процесором після того, як користувач набере її текст в командному рядку та натисне клавішу Enter. Коли MS DOS готова до діалогу з користувачем, вона видає на екран монітора запрошення, що, як правило, містить інформацію про поточний диск та каталог та закінчується знаком „>”. Наприклад:

A:\EXE> - поточними є диск А: та каталог ЕХЕ;

C:\> -поточним є кореневий каталог диска С:

Якщо на шляху до файлу знаходиться поточний каталог, то в специфікації файлу вказують тільки її частину після поточного каталогу. Наприклад, поточним ї каталог A:\cucly\tyt, а повна специфікація файлу A:\cucly\tyt\lagun\sir22.exe, тоді в команді з файлом вказують частину lagun\sir22.exe.

На зразок: A:\cucly\tyt> del lagun\sir22.exe

Робота з файлами

Копіювання файлів:

COPY FileOld FileNew - де FileOld – файл-оригінал, а File New- файл-джерело.

Наприклад: C:\> copy a:\EXE\doc.txt c:\ab.txt – копіювати файл doc.txt, що знаходиться в каталозі ЕХЕ на дискуA: в кореневий каталог диска С: з новим ім’ям ab.txt.

Якщо в команді ім'я файла-копії не вказано, то файл копіюється без зміни імені. Наприклад:

C:\> copy a:\EXE\doc.txt c:\ - копіювати файл doc.txt, що знаходиться в каталозі ЕХЕ на диску A: в кореневий каталог диска С: з ім’ям doc.txt .

Якщо в команді взагалі не вказано другий параметр FileNew, копіювання відбудеться в поточний каталог. Наприклад: C:\РІС> copy a:\EXE\doc.txt - копіювати файл doc.txt, що знаходиться в каталозі ЕХЕ на дискуA: в поточний каталог РІС диска С: з ім’ям doc.txt .

За допомогою команди copy можна створювати невеличкі текстові файли, якщо адресою файла-оригіналу вказати системне ім'я клавіатури, наприклад:

C:\> copy con c:\ab.txt – введений з клавіатури текст буде зберігатись в файлі ab.txt в кореневому каталозі диска С:. Після введення тексту треба натиснути клавішу F6.

Вилучення файла з магнітного носія здійснюється за допомогою команди del (Delete):

del FileName . C:\РІС> del paper.doc - вилучити файл paper.doc з поточного каталогу. В імені файла можна використовувати шаблони для виконання дії з групою файлів з ознакою, визначеною шаблоном, наприклад: C:\> copy a:\EXE\*.txt - вилучити з диска А: з каталогу ЕХЕ всі файли з розширенням txt.

 

Для перейменування файла використовується команда ren (rename), що має два обов’язкові параметри ren OldName NewName . Наприклад:

C:\> ren a:\EXE\doc.txt list.txt - переіменувати файл doc.txt на диску а: в каталозі ЕХЕ на list.txt

 

Переглянути вміст текстового файлу: type FileName . Наприклад C:\> type a:\EXE\red.txt - переглянути вміст файла на диска А: в каталозі ЕХЕ з ім’ям red.txt.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 64; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.009 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты