Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Суспільство як об'єкт політології




Об'єктом політичної науки виступає політична сфера суспільного життя, основний зміст якої складають політико-владні відносини.

Специфіка політики як об'єкта вивчення політології полягає в тому, Що вона є не тільки однією зі сфер людської життєдіяльності в суспільстві, але й тісно пов'язана з іншими сферами його життя: еконо­мікою, культурою, релігією, правом, екологією тощо. Адже якщо дер­жава виступає найвищою формою самоорганізації суспільства, а полі­тика є мистецтвом управління державою, то такі взаємовідносини по­літики з іншими сферами суспільного життя є цілком органічними.

Якщо говорити про взаємозв 'язок економіки і політики, то цілко­вито хибним є марксистське твердження, що політика с похідною від економіки. Насправді ж вони повністю взаємопов'язані та взаємоза­лежні. Так, досвід СРСР доказав, що надмірна централізація влади призводить до посилення тоталітарних тенденцій, а це, в свою чергу, гальмує економічний розвиток суспільства.

В ідеалі політика стосовно до економіки має ґрунтуватися на свідо­мому використанні закономірностей її розвитку. Якщо ж вона їм супе­речить, то спричиняє руйнування економіки держави, зубожіння її на­селення, соціальну поляризацію суспільства. Отож політика може або сприяти економічному розвитку, або ж чинити йому перешкоди. Так чи інакше, але її вплив на економіку відчутний уже тому, що політика виступає засобом вирішення економічних проблем.

Політична сфера суспільства тісно пов'язана зі сферою культу­ри. Невід'ємною функцією будь-якої держави у внутрішній політиці є забезпечення культурних потреб суспільства у галузі освіти, науки, літе­ратури, мистецтва тощо. У свою чергу, відчутний вплив на політику має і зворотній зв'язок культури з нею. Залежно від загального стану культури та освіченості суспільства, політичний процес може відзна­чатися вищим або нижчим рівнем цивілізованості, домінуванням у ньому моральних чи аморальних принципів.

Взасмозв 'язок політики і релігії чітко простежується передовсім у вирішенні суспільних проблем, які містять релігійне підґрунтя (міжконфесійні відносини, екуменічні рухи тощо). Водночас суб'єкта­ми політичного процесу виступають партії та громадські організації, програми яких містять релігійні ідеї та віровчення. Латентним суб'єктом політичного життя с і самі церкви, які здійснюють вагомий вплив на політичний вибір своєї пастви. Все частіше учасниками політичного процесу стають і священослужителі.

У той же час церкви відіграють опосередковану конструктивну роль у формуванні етичних засад політичного процесу. Вони поширюють у суспільстві ідеали справедливості, гуманізму, терпимості, милосер­дя, взаємодопомоги, благодійництва і т. п.

Чітку взаємозалежність мають сфери політики і права. Саме пра­во визначає правила взаємовідносин між суб'єктами політики. Право­ву ж політику від імені держави проводять ті суб'єкти політичних вза­ємовідносин, які перемогли у політичній боротьбі. Система права може бути використана проти політичних опонентів, а може врегулювати межі й можливості діяльності влади та опозиції.

Право може стати як інструментом демократизації суспільства, так й інструментом насаджування в ньому авторитаризму й тоталітариз­му. За допомогою нових законів політики можуть реформувати суспі­льство й кардинально змінювати суспільні відносини.

Важливого значення в сучасних умовах набуває взас.мозв 'язок полі­тики з екологією. Адже все більше актуалізуються проблеми збере­ження довкілля і захисту природи та зростає роль держави у забезпе­ченні ефективності природоохоронного законодавства й екологічної політики. Важливим напрямком останньої є пошук і впровадження нових природозберігаючих технологій. Для України серйозною про­блемою є фінансування природоохоронних заходів, відшкодування за­подіяних природі і громадянам збитків. Розв'язання таких проблем по­требує політичних рішень на державному рівні.

Іншими словами, усі сфери суспільного життя є одночасно і сфера­ми впливу політики, тобто виступають об'єктами цілеспрямованого політичного керівництва і управління. А якщо так, то, відповідно, й об'єкт політичної науки, включаючи в себе сферу політики, тим са­мим включає і все життя суспільства, всі його сфери.



Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 127; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты