Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Процеси структуроутворення у присутності комплексних добавок




Механізм дії добавок може бути різним. При введенні неорганічних солей виникають важкорозчинні сполуки за рахунок взаємодії вапна та добавок, це сприяє додатковому гідролізу клінкерних мінералів і, як наслідок, збільшенню об’єму твердої фази. Окремі добавки підвищують розчинність вапна і також прискорюють гідратацію клінкерних мінералів. Є відомості, що добавки здійснюють каталітичну дію за рахунок утворення проміжних сполук.

Розглядаючи процес твердіння портландцементу у присутності добавок, необхідно враховувати не тільки його мінералогічний склад, але й етап твердіння, вид добавки та її кількість. У цьому зв’язку на різному етапі твердіння може бути й різний механізм дії добавки. У першу мить, коли має місце переважно розчинний механізм гідратації, відбувається прискорення процесу гідратації і гідролізу вихідних матеріалів. Інтенсифікація цього процесу відбувається і на наступних етапах, але в меншій мірі. Збільшення концентрації солі зверх оптимальної не дає позитивного впливу, а тільки погіршує результати. Причина полягає в тому, що малі концентрації неорганічних солей сприяють розриву водневих зв’язків води, переорієнтації окремих її групувань із заміщенням молекул H2O іонами солі. З ростом концентрації розчину ступінь такого заміщення зростає із виникненням нової упорядкованості гідратованих іонів. Тому розчин електроліту поступово приймає будову самої солі і його активність зменшується.

Стійка система, що складаєтьсяіз відносно крупних цементних частинок, осідають повільно, і утворений осад має достатньо щільну структуру, так як частинки твердої фази, що осаджуються не злипаються й вільно скочуються. Коагулятивна система осідає швидше й утворений осад не має такої щільної структури, оскільки частинки при осадженні злипаються в будь-якому розташуванні. Таким чином, в процесі самоущільнення цементного гелю при рівних початкових концентраціях твердої фази коагуляційна структура може бути невпорядкованою через велику кількість випадкових факторів, що впливають на її формування. Для того щоб перетворити коагуляцію в направлений процес шляхом збільшення активності сил внутрішньої взаємодії (тяжіння) між частинками різноманітної крупності, необхідно застосовувати високоякісне вібрування, сприяюче не тільки компактному просторовому розміщенню частинок твердої фази, але й інтенсифікації іонного обміну на стадії зародження мікрокоагуляційної структури цементного гелю.

На підтвердження вище наведеному можна привести результати досліджень. Із них слідує, що із збільшенням вмісту CaCl2 в межах 0,5-5% маси цементу часу, на протязі якого по приладу Віка фіксується початок і кінець тужавіння, значно скорочується. Прискорена дія CaCl2 відчувається тим більше, чим більше його міститься у цементному гелі і менше в ньому води. При 5% CaCl2 початок тужавлення цементного гелю наступає через 10 хвилин, а кінець тужавіння співпадає з цим же часом, тобто він відсутній. По мірі збільшення вмісту води в цементному гелі з добавкою CaCl2 тужавіння уповільнюється і між початком та кінцем є інтервал часу .

Відомо, що до тих пір, поки майже весь гіпс не зв’яжеться у гідросульфоалюмінат кальцію CaCl2, NaNO2, Ca(NO3)2 та інші добавки майже не вступлять у взаємодію із фазами, що містять алюміній. Однак вони підвищують іонну силу розчину, у зв’язку з цим швидше утворюється гідросульфоалюмінат кальцію. Тому скоріше наступає стан перенасичення, раніше закінчується індукційний період і починається ближня коагуляція цементного гелю. Природньо, що в таких умовах прискорюється процес утворення кристалогідратних комплексів (центрів кристалізації) й швидше на ранній стадії процесу зміцнюється мікроструктура цементного гелю, тобто він перетворюється в каменеподібне тіло.

Виходячи з цього, процес насичення іонами рідкого середовища цементного гелю, по деякій аналогії із встановленими термінами “початок і кінець тужавлення”, може бути умовно охарактеризованим початком і кінцем індукційного періоду.

Кінетика структуроутворення цементного гелю характеризується зворотніми й незворотніми процесами, залежними від властивостей зв’язків між кристалогідратними комплексами.

Через недосконалості коагуляційного структуроутворення цементного гелю при спонтанному протіканні процесу в подальшому не повністю реалізуються потенційні властивості кристалізаційної структури цементного каменю. Якщо під час індукційного періоду тиксотропно зруйнувати сили зв’язку в цементному гелі, то при їх відновленні утворюються умови для активізації сил взаємодії між частинками твердої фази й зміцненням мікроструктури цементного каменю, тому підвищується щільність коагуляційної структури і в результаті цього міцність цементного каменю [18].

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 56; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты