Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Ситуація друга. Умовна назва "Лоскітливе положення".




Сутність ситуації. Скрутне положення керівника, коли в присутності одного обличчя він повинний оцінити дії іншого, але більш авторитетного обличчя, на яке надійшли цілком обґрунтовані відомості скарги з боку першого.

Фабула ситуації. Підлеглий Б. скаржиться керівнику А. на неправильні дії В. (він може бути безпосереднім керівником Б.), що не зрозумів мотивів, намірів Б. чи неправильно оцінив його ділові пропозиції. А. усвідомить неправоту В. і стоіть перед вибором: або визнати перед Б. неправильність дій В. і скасувати його рішення (але це може негативно вплинути на авторитет В., якого А. високо цінує як працівника), або виявити солідарність з В. (і тим самим збільшити несправедливість стосовно Б.). Який же вихід?

Рішення проблеми (конфлікту). Очевидно, рішення не повинне підривати авторитету посадової особи, що допустила помилку, і одночасно ця помилка повинна бути виправлена. Нелогічним і неправильної було б відразу ж визнати перед потерпілим помилку посадової особи, якщо ця помилка не мала характеру злісного, навмисно шкідливої дії.

Кращий варіант рішення - це дати можливість В. самому виправити свою помилку, для чого А.:

а) вислухавши чи скарги претензії Б., обіцяє розібратися у виниклому конфлікті і виправити положення;

б) намагається згладити негативні висловлення Б. на адресу В. і представити конфлікт як результат визначеного "непорозуміння" чи "взаємонепорозуміння";

в) відразу ж після розмови з Б. зв'язатися з В. і пояснити йому помилковість прийнятого рішення чи дії, порадити, яким образом це можна виправити. Після цього А. або радить Б. знову звернутися до В., щоб "детально в усьому розібратися", або радить В. запросити до себе Б. для "пояснення", у процесі якого В. делікатно повинний виправити свою помилку. Від міри і характеру неправильних дій В. стосовно Б. повинно залежати відношення до нього А. В. може бути покараний чи по-дружньому попереджений А. Найкращим результатом конфлікту є такий, при якому Б. вважав би, що В. виправив свою помилку самостійно, без втручання А. чи якого-небудь тиску зверху.

Саме за такою схемою відбувалося розв’язання конфліктної ситуації в одній із проектно-дослідницьких організацій, що входять у систему Міністерства чорної металургії УРСР. До заступника директора звернувся молодий конструктор зі скаргою на те, що його технічну ідею "заморозив" начальник відділу, обвинувативши конструктора в прожектерстві і пославшись на те, що його ідея не відповідає профілю роботи групи. Заступник директора, запросивши для оцінок фахівців, схвалив технічну ідею конструктора (про себе) і відразу порадив йому ще раз звернутися до начальника відділу, тому що той, "можливо, не усі до кінця зрозумів". Після відходу конструктора він негайно ж подзвонив начальнику відділу, висловив свою думку про "заморожену" ідеї і порадив "більш ретельно в усьому розібратися". Начальник відділу визнав помилковість свого рішення. Конфлікт був улагоджений.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 60; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты