Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Конструктивні правила-рекомендації щодо роз’вязання конфліктів




 

Нижчеперелічені правила сформульовані з метою, допомогти учасникам конфлікту знайти вихід з конфлікту:

Правило 1. Якщо виникає конфлікт, то не піддавайтеся емоціям, і не поспішаєте його форсувати (конфликтуйте не поспішаючи).

Правило 2. Аналізуючи конфліктну ситуацію, шукайте причину і не "зацикливайтися" на самому факті конфлікту.

Правило 3. Думкою програвайте всі "позитивні" і "негативні" моменти тих чи інших варіантів розвитку конфлікту.

Правило 4. Не прагнить "зам'яти" конфлікт, а доведіть його до логічного кінця (якщо, звичайно, переконані у своїй правоті і твердо вірите, що вас зрозуміють і підтримають у колективі).

Правило 5. Не конфликтуйте по дрібницях!

Оскільки в колективі завжди працюють люди з неоднаковими ціннісними ориентациями, то їхні інтереси і мотиви також різноманітні. Часом буває, що стиль і способи керування керівника цілком задовольнити устремління всіх членів колективу не можуть. Однак володіння мистецтвом ефективного розв’язання конфліктів, як правило, є джерелом розвитку колективу і підвищення ефективності і якості його роботи.

Правило 6 (універсальне правило високоморального взаємини людей) – не надходь стосовно іншим так, як ти не хотів би, щоб вони надходили стосовно тебе. Суть даного правила полягає в тому, що важливо завжди, а особливо в ситуації пошуку виходу з конфлікту, уміти зберегти в собі об'єктивність і бачити в конфліктуючому колезі, насамперед, людини.

Правило 7 – дайте людям відчути свою значимість. Дійсно, людям властиво відчувати свою значимість і непогрішність. Тому не загострюйте увагу на недоліках супротивників, а знайдіть у них ті якості, ті вчинки, що хоч у якомусь ступені характеризували б їх з позитивної сторони. Тим самим ви перекинете "місток" від конфронтації до примирення. Визнаючи достоїнства своїх супротивників, ви вже цим самої робите крок назустріч до примирення і розв’язання конфлікту. Це, природно, не виходить, що варто закрити ока на недоліки, недогляди в роботі, а варто лише мати на увазі, що якщо акцентувати увага на промахах, помилках своїх супротивників, то це значить загнати в тупик насамперед самого себе. Якщо вам вистачить сили волі знайти і привселюдно визнати у своєму супротивнику хоч щось гарне, гідне уваги, то ви маєте шанс вийти з конфліктної ситуації досить мирно. Є надія, що протилежна сторона також викине білий прапор примирення.

Правило 8 – чітке визначите свої мети. Проблема цілей у вирішенні конфлікту – це проблема їхньої ясності. Тому, вирішуючи той чи інший конфлікт, прагніть до конкретизації цілей, що ви собі ставите. Буває, що ви висуваєте не реальні, а ще гірше - помилкові цілі. Це стає зрозумілим, якщо провести їхній елементарний аналіз. Наприклад, ви поставили своєю метою домогтися за будь-яку ціну підвищення заробітної плати, і на цій основі вступили в конфлікт зі своїм безпосереднім керівником. Ціль може бути не досягнута не по якій-небудь суб'єктивній причині, а внаслідок більш глибоких об'єктивних причин: спаду виробництва і відсутності можливості підвищення посадового окладу не тільки вам, але і вашим колегам.

Чи інший приклад. Вас втягли в конфліктну ситуацію усупереч вашим бажанням і намірам. І, зрозумівши це, ви повинні зосередитися на одній - єдиній меті: як з найменшими утратами вийти з конфлікту, не збільшуючи його.

Правило 9 – хто робить перший крок до примирення, той виграє. При цьому використовуйте прийом доброго слова, що додає нам сили, а іноді і розв’язує конфліктну ситуацію. Наприклад: "Останнім часом я всі частіше ловлю себе на думці, що я не правий"; "И як вам удається так чарівно виглядати ..."; "Яка красива кофточка! Вона вам так йде"; "Учора я бачив вашу дочку, ви можете пишатися такою красунею!"; "Мені незрозуміло, куди дивляться чоловіка нашого відділу?"; "Учора я розмовляв по телефону з вашим сином, він у вас просто дипломат"; "Я вас розумію, усі творчі натури - люди непрості і найчастіше конфліктні"; "Людям творчим і неординарної зрозуміти один одного не так-те просто!".


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 65; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты