Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Анкетування як метод дослідження в галузі дошк. педагогіки




Відповідно, анкета - це тиражований, упорядкований за формою та змістом набір запитань у формі опитувального листка. Анкетування має суттєву перевагу: опитування максимально формалізується, й таким чином забезпечується висока порівняльність відомостей та їх машинне опрацювання; анкетування забирає часу менше, ніж інтерв'ю, не потребує залучення великої кількості осіб, які його здійснюють, анкети можна роздавати через представників адміністрації чи вислати поштою; витримується вимога анонімності відповідей, що підвищує їхню достовірність. Анкетування - найбільш поширений і ефективний метод збору первинної інформації.

При розробці анкет необхідно дотримуватися таких правил: - зміст запитань повинен відповідати темі та завданням дослідження; - форма запитань має відповідати портретові передбачуваного респондента;
- запитання повинні бути короткими, зрозумілими, доступними для опитуваних; - анкета має бути охайно оформленою; - складати так, щоб вона надалі була придатною для комп'ютерного опрацювання.
Запитання в анкеті слід розбивати на групи забезпечуючи послідовність і логічність їх розміщення.

Анкета, що застосовується для збору значущої інформації, складається з таких частин:
1) вступної - містить звернення до досліджуваного, де пояснюється мета дослідження та порядок заповнення бланка; 2) статусної - формулюються запитання, відповіді на які дають уявлення про соціально-демографічну характеристику особи; 3) основної - це питання, що безпосередньо стосуються теми дослідження; 4) заключної - надається можливість у вільній формі висловити свій погляд на будь-які питання, що стосуються досліджуваної теми.

За структурою запитання анкети класифікують на:

- відкриті - це запитання, на які опитуваний може дати самостійну відповідь у вільній формі (без варіантів відповідей, і респондент може висловлюватися на власний розсуд);
- напівзакриті - дають можливість респондентові чи обрати відповідь запропонованого набору варіантів відповідей, чи доповнити своїм варіантом відповіді (в переліку запропонованих відповідей наявні позиції "інше" або "щось іще?");

- закриті - дають повний перелік варіантів відповідей, пропонуючи обрати один (альтернативні) чи декілька з них (неальтернативнї).

За формою виділяють:

- прямі запитання - дають змогу одержати інформацію безпосередньо від респондента - непрямі запитання використовують, коли від респондента необхідно одержати критичну думку про людей, негативні явища життя, пропонуючи на його розгляд уявну ситуацію, що не вимагає самооцінки конкретно його рис і обставин його діяльності.

Загалом анкетування має кілька різновидів:

- очне та заочне, - суцільне й вибіркове,- відкрите та анонімне.

У педагогічному дослідженні анкетування відіграєзначну роль - письмове опитування (батьків, працівників дошкільних закладів, студентів-майбутніх педагогів, представників педагогічної громадськості). Цей метод застосовується, коли потрібно вивчити думку про виховання дитини, а також для дослідження проблем сімейного виховання.

Анкети із закритими запитаннями обмежують респондента наперед визначеним числом варіантів відповідей, один із яких він повинен обрати.

Надійність даних анкетного опитування перевіряється двома шляхами: 1) повторним опитуванням за тією ж процедурою і тих же осіб (так визначається стійкість інформації);

2) контролем даних анкетного опитування іншими методами -опитуванням третіх осіб, спостереженням, аналізом доступиш документів.

Дані, отримані в процесі опитування (інтерв'ювання та анкетування) доповнюються іншими методами.

Анкета може бути використана і як засіб вимірювання рейтингових оцінок коли відповіді розташовуються у певному порядку - зростання чи зменшенні певної ознаки (наприклад: "Хто у вашій сім'ї має найбільший вплив на дитину? Кого дитина слухається, коли відсутній цей член сім'ї? Коли нема обох? Хто з інших людей, які не живуть з вами, має вплив на дитину?")

 

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 93; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты