Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Тема 9: Історико-філософський процес в Європі XIX ст.: перехід від класичної філософії до некласичної.




Умови та причини зміни парадигми філософствування в першій третині - середині XIX ст. Порівняльна характеристика вихідних ідей класичної та некласичної філософії. Феномен некласичності в розвитку європейської цивілізації.

Вихідні ідеї філософії А.Шопенгауера: світ як уявлення та воля. Основні характеристики волі, рівні та форми розвитку уяви. Етичні погляди А.Шопенгауера. Особливості філософських побудов С.Кіркегора. С.Кіркегор як попередник екзистенціалізму: розуміння людини та засад людського буття.. Стадії розвитку людської індивідуальності.

Поняття позитивного в «Курсі позитивної філософії» О.Конта. Основні ідеї філософських побудов О.Конта та їх розвиток Д.С.Мілем та Г.Спенсером. Ідеї та представники «природничого матеріалізму».

Обґрунтування ідей діалектичного та історичного матеріалізму в працях К. Маркса та Ф. Енгельса. Розуміння функцій наукової філософії в марксизмі. Марксизм та ідеологія.

Ф.Ніцше як засновник «філософії життя». Поняття життя та окреслення його характеристик у міркуваннях Ф.Ніцше. Сутність позиції імморалізму. «Смерть Бога» та оспівування надлюдини в творах Ф.Ніцше. Ф.Ніцше та ніцшеанство. Ідеї «філософії життя» у В.Дільтея та А.Бергсона. Вихідні гасла неокантіанства та його напрями.

ЛІТЕРАТУРА

· Антология мировой философии. В 4-х т. Т. 3. Буржуазная философия конца ХVIII в. – первых двух третей ХІХ в. / Ред. коллегия: И.С.Нарский (ред.-сост. третього тома и автор вступит. статьи). – М.: Мысль, 1971. – 760 с. с илл. (АН СССР. Ин-т философии. Философ. наследие).

· Евлампиев А. Становление неклассической философии / А.Евлампиев. – СПб., 2008.

· Зотов А.Ф., Мельвиль Ю.К. Буржуазная философия середины XIX – начала XX века / Зотов А.Ф., Мельвиль Ю.К. - М., 1988.

· Нарский И.С. Западно-европейская философия XVII века / И.С.Нарский. – М., 1974.

· Петрушенко В.Л. Філософія: Підручник / Петрушенко В.Л. – Львів, 2010.

· Современная зарубежная философия. Словарь. – М., 1991.

· Сумерки Богов / Ницше Ф., Фрейд З., Фромм Э., Камю А., Сартр Ж.-П. Сост. и общ. ред. А.А.Яковлева: Перевод. – М., 1989.

 

Тема 10: Сучасна некласична філософія (філософія XX та початку ХХІ ст.)

Духовне обличчя XX ст.: складність та суперечливість духовних процесів, строкатість течій, напрямків та традицій, домінування некласичності, висвітлення та апологія всіх аспектів людської суб`єктивності. Особливості філософії XX ст. та її провідні напрямки.

Наукознавчі ідеї неокантіанців Марбурзької школи. Ідеї та провідні школи неопозитивізму та аналітичної філософії: процедура «верифікації» та фальсифікації, конвенціоналізм. Ідеї семантичного неопозитивізму. Логічний аналіз мови науки. Позитивізм та постпозитивізм.

Поняття «феномену» у філософській концепції Е. Гуссерля. Сутність феноменологічної редукції та її результати. Вплив ідей Е. Гуссерля на сучасну європейську філософію.

«Антропологічний поворот» у філософії ХХ ст. Вихідні ідеї екзистенціалізму. Особливості розробки екзистенціальної філософії в працях М. Гайдеггера, Ж.-П. Сартра, Г. Марселя, А. Камю, М. Мерло-Понті. Вплив ідей екзистенціалізму на культурні процеси XX ст. Ідеї філософської антропології та персоналізму Найважливіші відкриття фрейдизму та неофрейдизму.

Культурологія та філософія історії. Ідеї «морфології культури» О.Шпенглера, його погляди на хід історії, дух народу, співвідношення куль­тури та цивілізації. Ідея «занепаду Європи» та її вплив на розвиток культур­них процесів XX ст. Культурологічні ідеї А. Тойнбі та Й.Хьойзінги. Структуралізм та деконструктивізм у сучасній культурології. Технократичні концепції історичного процесу.

Релігійна філософія XX – початку ХХІ ст.: ідеї та соціальна позиція неотомізму, сучасна протестантське теологія. Теософія та вчення «живої етики». Особливості розвитку православної філософії в XX ст.

Філософський авангард («нова філософська хвиля») та філософський постмодернізм. Філософський розвиток на початку ХХІ ст.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-13; просмотров: 86; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты