Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Тема 16: Проблема буття у філософії.




Особливе місце проблеми буття у філософській проблематиці: смислові, змістовні, логіко-гносеологічні аспекти проблеми буття. Основні функції поняття буття у сучасній філософії. Людські виміри проблеми буття. Метафізика та онтологія як провідні філософські науки про буття.

Буття як поняття та як категорія. Історико-філософські особливості вирішення проблеми буття. Парадигмальні окреслення та категоріальні визначення буття на різних етапах розвитку європейської філософії.

Розуміння буття в класичній та некласичній філософії. Фундаментальна онтологія М. Гайдеггера, критична онтологія М.Гартмана, традиціоналістські концепції буття. Розуміння буття в різних напрямках сучасної філософії.

Сучасна наука про рівні та форми проявів буття. Антропний принцип в сучасній космології. Проблеми онтологічного статусу духовних явищ.

ЛІТЕРАТУРА

· Доброхотов А.Л. Категория бытия в классической западноевропейской филосо­фии / Доброхотов А.Л. – М., 1986.

· Доброхотов А. Энциклопедические статьи: Бытие. Метафизика. Онтология // Доброхотов А. Избранное / А.Доброхотов. – М., 2008.

· Корет Э. Основы метафизики / Эмерих Корет. Пер. с нем. – К., 1998.

· Лосский Н.О. Типы мировоззрений. Введение в метафизику // Лосский Н.О. Чувственная, интеллектуальная и мистическая интуиция / Н.О.Лосский. -М., 1995.

· Мондін Б. Підручники систематичної філософії: Том 3. Онтологія і метафізика / Мондін Баттіста. Пер. с італ. Б.Завідняка. – Жовква, 2010.

· Мотрошилова Н.В. Бытие // Введение в философию. ч.2. гл.V / Мотрошилова Н.В. - М., 1989.

· Петрушенко В.Л. Філософія: Підручник / Петрушенко В.Л. – Львів, 2010.

· Хайдеггер М. Что это такое – философия? // Вопросы философии, №8 / Хайдеггер М. - 1993.

 

 
Тема 17: Свідомість і пізнання.

Значення проблеми свідомості у філософському дискурсі. Зв`язок проблеми свідомості із вирішенням питання про природу людини та її місце в світі. Тлумачення природи свідомості як підстава для визначення сутності основних філософських позицій.

Фундаментальні складності об’єктивного пізнання свідомості. Проблема онтологічного статусу свідомості. Вихідні ознаки свідомості та її сутнісні характеристики. Основні концепції походження та природи свідомості в їх співставленні.

Ідеальне в змісті свідомості. Структура та функції свідомості. Свідомість і духовність, свідомість та людська особистість. Роль мови та знакової діяльності у функціонуванні свідомості. Свідомість в контексті соціальної історії та розвитку культури.

Свідомість і пізнання. Гносеологія та епістемологія як основні філософські науки про пізнання. Поняття пізнання. Пізнання як якісно особливий спосіб відношення людини до дійсності, його змістові складові та види. Рівні та форми пізнання: чуттєвий, раціонально-логічний та синтезуючий рівні. Пізнавальні здібності людини. Основні філософські позиції у питаннях природи пізнання та пізнаваності світу. Пізнання і людська діяльність; опредметнення та розпредметнення у функціонуванні пізнання.

Проблема істини в пізнанні; основні концепції істини в сучасній філософії. Якісні характеристики знання в залежності від міри його наближення до істини. Істина і правда. Особливості та сутнісні ознаки наукового пізнання.

ЛІТЕРАТУРА

· Алексеев П.В., Панин А.В. Теория познания и діалектика / Алексеев П.В., Панин А.В. - М., 1991.

· Бейтсон Г. Экология разума. Избранные статьи по антропологии, психиатрии и эпистемологии / Грегори Бейтсон. Пер. с англ. – М., 2000.

· Голдстейн М., Голдстейн И.Ф. Как мы познаем. Исследование процессов научного познания / Голдстейн М. и Голдстейн И.Ф. Сокр. пер. с англ. А.Е.Петрова. – М., 1984.

· Лекторский В.А. Эпистемология классическая и неклассическая / Лекторский В.А. – М., 2001.

· Налимов В.В. Спонтанность сознания: Вероятностная теория смыслов и смысловая архитектоника личности / Налимов В.В. 2-е изд. – М., 2007.

· Никифоров А.Л. Философия науки: История и теория / Никифоров А.Л. Учебное пособие. – М., 2010.

· Петрушенко В. Атрибутивні риси свідомості // Філософська думка, 2007, № 2 / Петрушенко В.Л. – К., 2007. – С. 3 – 18.

· Петрушенко В.Л. Епістемологія як філософська теорія знання / Петрушенко В.Л. – Львів, 2000.

· Петрушенко В.Л. Філософія: Підручник / Петрушенко В.. – Львів, 2010.

· Петрушенко В.Л. Філософія знання: онтологія, епістемологія, аксіологія / В.Л.Петрушенко. – Львів, 2007.

· Проблема сознания в философии и науке / Под ред. проф. Д.И.Дубровского. – М., 2009.

· Рассел Б. Человеческое познание / Б.Рассел. Пер. с англ. – К., 1997.

· Розеншток-Хюсси О. Речь и действительность / О.Розеншток-Хюсси. Пер. с нем. А.Хараша; Предисл. К.Гарднера. – М., 1994.

· Розин В. Семиотические исследования / Розин В. – М., 2001.

· Хант Г. О природе сознания: С когнитивной, феноменологической и трансперсональной точек зрения / Хант Г. Пер. с англ. – М., 2004.

· Цофнас А.Ю. Гносеология: Учебное пособие / А.Ю.Цофнас. – К., 2005.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-13; просмотров: 127; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты