Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Оцінка інвестицій за чистою теперішньою вартістю




Вартість служить основою для порівняння прибутковості різних проектів та інвестицій за певний період. Теперішня вартість – це грошова вартістьмайбутніх надходжень чи доходів з поправкою на ставку дисконту.

При оцінці інвестиційних проектів метод чистої теперішньої вартості є одним із найбільш поширених. Суть методу зводиться до розрахунку чистої теперішньої вартості (NPV), яку можна визначити як різницю між теперішньою вартістю майбутніх надходжень і теперішньою вартістю вкладень у проект.

При разовій інвестиції чиста теперішня вартість розраховується за формулою:

 

(8.10)

де Рk - річні грошові надходження в кінці k - того періоду;

IC – початкові інвестиції;

r – дисконтна ставки;

- теперішня вартість грошових надходжень протягом n років.

При прогнозуванні щорічних надходжень необхідно враховувати всі їх види як виробничого, так і невиробничого характеру, які пов’язані з реалізацією проекту. Так, якщо планується поступлення коштів у виді ліквідаційної вартості обладнання або вивільнення частини оборотних засобів, вони повинні бути враховані як доходи відповідних періодів.

Якщо проектом передбачена не разова інвестиція, а послідовне інвестування фінансових ресурсів протягом декількох років, то чиста теперішня вартість розраховується за формулою:

 

, (8.11)

 

де m – кількість років, на які передбачене інвестування проекту;

IC - інвестиції у j -тому періоді.

Якщо теперішня вартість майбутніх грошових потоків від проекту вища за його початкову вартість або дисконтовану вартість протягом декількох років, то проект варто реалізувати і навпаки, якщо теперішня вартість нижча за початкову, проект слід відхилити, бо від реалізації такого проекту інвестор втратить гроші.

Якщо в результаті розрахунків значення NPV = 0, то це означає, що грошових надходжень проекту достатньо тільки для того, щоб відшкодувати вкладені інвестиції і забезпечити необхідний рівень прибутковості інвестованого капіталу, тобто стан власників підприємства не покращиться. Якщо значення чистої теперішньої вартості буде позитивним - NPV >0, то це означає, що проект слід ухвалити, бо у випадку його реалізації підприємство нарощуватиме свій капітал. При NPV< 0 проект слід відхилити, так як грошових надходжень недостатньо навіть для відшкодування вкладеного капіталу.

Отже, згідно визначення, чиста теперішня вартість схваленого проекту повинна дорівнювати нулю, або мати позитивне значення (NPV >0),а значення чистої теперішньої вартості відхиленого проекту – негативне (NPV< 0) | 15 | . При порівнянні альтернативних проектів привабливішим вважається проект з більшим значенням NPV.

Переваги даної методики:

1 Усі розрахунки ведуться, виходячи з грошових потоків, а не з чистих прибутків, що відповідає сучасній фінансовій теорії.

2 Враховує зміну вартості грошей з часом, використовуючи дисконтний коефіцієнт (d):

 

(8.12)

3 Ухвалюючи проекти лише з позитивним значенням чистої теперішньої вартості, компанія буде нарощувати свій капітал за рахунок цих проектів, що означає – підвищення цін акцій компанії.

4 Володіє властивістю адитивності, тобто NPV різних проектів можна додавати для знаходження загального ефекту.

Попри свої переваги, дана методика має наступні недоліки:

1 Важко оцінити майбутні грошові потоки ( чим далі певна дата, тим важче оцінити майбутні грошові потоки).

2 Метод чистої теперішньої вартості, як правило, передбачає, що дисконтна ставка незмінна, а вона може змінюватися.

3 Навіть якщо враховувати різні дисконтні ставки, визначити їх на майбутнє важко.

4 Основним недоліком критерію NPV є те, що це абсолютний показник. А тому він не може дати інформації про так званий “ “резерв безпеки проекту”, тобто, якщо зроблена помилка в прогнозуванні грошового потоку, то яка небезпека того, що проект, який раніше розглядався як прибутковий, стане збитковим?

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-13; просмотров: 68; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты