Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


І. Вступ




ПРОКУРАТУРА УКРАЇНИ

ГЕНЕРАЛЬНА ПРОКУРАТУРА УКРАЇНИ

 

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ НАГЛЯДУ ЗА ДОДЕРЖАННЯМ ЗАКОНІВ ОРГАНАМИ, ЯКІ ПРОВОДЯТЬ ОПЕРАТИВНО-РОЗШУКОВУ ДІЯЛЬНІСТЬ, ДІЗНАННЯ ТА ДОСУДОВЕ СЛІДСТВО

 

НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ ПРОКУРАТУРИ УКРАЇНИ

 

 

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

Щодо проведення перевірок додержання законів органами внутрішніх справ (підрозділами кримінальної міліції) при провадженні оперативно-розшукової діяльності

КИЇВ

З М І С Т

І. Вступ

ІІ. Правові підстави здійснення прокурорського нагляду та оперативно-розшукової діяльності.

1.Правові підстави здійснення оперативно-розшукової діяльності та закони, які визначають порядок її проведення;

2. Правові підстави здійснення прокурорського нагляду

3. Відомчі накази, інструкції, інші документи, які визначають порядок проведення оперативно-розшукової діяльності, окремих оперативно-розшукових заходів та здійснення наглядових функцій

ІІІ. Підготовка до проведення перевірки.

ІV. Перевірка додержання законів при проведенні оперативно-розшукової діяльності і реагування прокурора на виявлені порушення закону:

1. При заведенні оперативно-розшукових справ;

При здійсненні оперативно-розшукових заходів.

При здійсненні оперативно-розшукових заходів, які тимчасово обмежують конституційні права громадян ( у тому числі щодо своєчасного інформування прокурора про одержання дозволу суду на здійснення заходів або відмову в ньому, про здійснення невідкладних заходів без дозволу суду).

Під час виконання доручень слідчого або суду, вказівок прокурора, запитів інших правоохоронних органів.

Щодо продовження строків ведення, зупинення, поновлення та закриття оперативно-розшукових справ, використання ма­теріалів оперативно-розшукової діяльності.

V. Оформлення результатів перевірки.


І. Вступ

Оперативно-розшукова діяльність, як свідчить вітчизняний і зарубіжний досвід, відіграє важливу роль у боротьбі зі злочинністю, оскільки значна частина злочинів розкривається саме завдяки оперативно-розшуковим заходам. Водночас ця діяльність несе потенційну загрозу правам і свободам людини.

Виконання завдань оперативно-розшукової діяльності вимагає не тільки знання норм чинного законодавства, його неухильного дотримання на практиці, а й глибокого розуміння сутності оперативно-розшукової діяльності, знання закономірностей, за якими вона розвивається, завдань, що висуваються перед оперативними підрозділами.

Важливою гарантією законності проведення оперативно-розшукової діяльності є нагляд прокурора, який має свою специфіку, визначену Законом України «Про оперативно-розшукову діяльність», а з організаційних питань – наказом Генерального прокурора України №4/1 гн від 19.09.2005 «Про організацію прокурорського нагляду за додержанням законів органами, які проводять оперативно-розшукову діяльність», іншими підзаконними нормативними актами.

У ст.5 Закону України «Про оперативно-розшукову діяльність» зазначено виключний перелік органів, які мають право на здійснення оперативно-розшукової діяльності, а також їх підрозділів. Проведення оперативно-розшукової діяльності іншими підрозділами зазначених органів, підрозділами інших міністерств, відомств, громадськими, приватними організаціями та особами забороняється.

В органах внутрішніх справ оперативно-розшукова діяльність здійснюється наступними оперативними підрозділами - кримінальною, транспортною та спеціальною міліцією, спеціальними підрозділами по боротьбі з організованою злочинністю, судовою міліцією. Діяльність кожного із зазначених оперативних підрозділів має свою специфіку і особливості.

Правовідносини, які виникають у сучасній оперативно-розшуковій діяльності із запобігання злочинам, їх припинення та розкриття, а також у сфері державної безпеки, пов’язані із застосуванням оперативно-розшукових як гласних, так і негласних заходів, неврегульовані у повній мірі жодною галуззю права. Тому зазначені методичні рекомендації підготовлені з метою єдиного підходу до здійснення прокурорського нагляду з урахуванням практичного досвіду працівників прокуратури.

Вказані методичні рекомендації стосуються проведення перевірок додержання законів оперативними підрозділами кримінальної міліції органів внутрішніх справ при здійсненні оперативно-розшукової діяльності, за винятком діяльності, яка пов’язана з боротьбою з організованою злочинністю, що безпосередньо регулюється Законом України «Про організаційно-правові основи боротьби з організованою злочинністю» і має свою специфіку.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-13; просмотров: 56; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты