Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


ІV. Перевірка додержання законів при проведенні оперативно-розшукової діяльності.




Слід зазначити, що стан законності при проведенні оперативно-розшукової діяльності визначається тими складовими, які встановлюють порядок її проведення: компетенція підрозділу та особи на здійснення оперативно-розшукових заходів та прийняття рішень в оперативно-розшукових справах, порядок заведення, зупинення, поновлення та закриття оперативно-розшукових справ, додержання строків їх ведення та порядку подовження цих строків, а також суворе додержання порядку проведення оперативно-розшукових заходів, які тимчасово обмежують конституційні права та свободи особи.

Доцільно спланувати перевірку додержання законів при здійсненні оперативно-розшукової діяльності у логічній послідовності цієї діяльності, закріпленій у Законі України «Про оперативно-розшукову діяльність», а саме:

 

1. При заведенні оперативно-розшукових справ;

У кожному випадку наявності підстав для проведення оперативно-розшукової діяльності повинна бути заведена оперативно-розшукова справа (ст.6 Закону України "Про оперативно-розшукову діяльність"). На особу, яка підозрюється в підготовці або вчиненні злочину, переховується від органів розслідування, суду або ухиляється від відбування кримінального покарання, безвісти зникла, ведеться тільки одна оперативно-розшукова справа. Без заведення оперативно-розшукової справи проведення оперативно-розшукових заходів, крім випадків, передбачених законом, забороняється (ст.9 Закону України «Про оперативно-розшукову діяльність»).

Під час перевірки законності заведення оперативно-розшукової справи з'ясовується:

А) чи зазначені у постанові:

1)підстави заведення справи(перелік підстав для проведення оперативно-розшукової діяльності передбачено вимогами ст. 6 Закону України "Про оперативно-розшукову діяльність"), з посиланням на відповідні документи або оперативну інформацію;

2) мета її заведення (визначається завданням оперативно-розшукової діяльності, які передбачені ст.1 Закону України “Про оперативно-розшукову діяльність”);

3) усі анкетні дані на особу (осіб), відомі на момент заведення оперативно-розшукової справи, щодо яких повинна проводитися оперативно-розшукова діяльність;

4) місце та час складання постанови, посада, прізвище та підпис особи, яка винесла постанову, норма закону, у відповідності до якої вона винесена;

5) кваліфікація злочину за Кримінальним Кодексом України, у підготовці або вчиненні якого отримана достатня для заведення справи інформація;

Б) чи уповноваженою посадовою особою затверджено постанову про заведення справи і таким чином надано дозвіл на проведення оперативно-розшукової діяльності (При заведенні оперативно-розшукової справи виноситься постанова, яка затверджується начальником органу внутрішніх справ або його уповноваженим заступником (ст. 9 Закону України "Про оперативно-розшукову діяльність").

Особливу увагу необхідно звертати на відсутність назви посади, прізвища, нерозбірливий підпис тощо.

В) чи зазначено дату затвердження постанови (з цього часу починається обчислення строку ведення оперативно-розшукової справи).

Перевіряючи наявність підстав для заведення оперативно-розшукової справи, необхідно пересвідчитись у тому,щодокумент, у якому вони зафіксовані міститься у справі, і що він відповідним чином зареєстрова­ний.

Документами які містять підстави для проведення оперативно-розшукової діяльності є:

- заяви і повідомлення громадян, службових осіб, громадських організацій, засобів масової інформації;

- письмові доручення і постанови слідчого; вказівки прокурора; ухвали суду в кримінальних справах, що знаходяться в його провадженні;

- матеріали органів дізнання, у тому числі повідомлення осіб, що співробітничають з ними на конфіденційній основі, одержані та зареєстровані відповідно до вимог відомчих наказів;

- матеріали інших правоохоронних органів;

- запити оперативних підрозділів правоохоронних органів інших держав.

Під час перевірки необхідно звертати увагу і на ті документи, які свідчать про те, що оперативно-розшукова діяльність вже проводиться. Зокрема, це можуть бути запити оперативних працівників на ім'я службових осіб під­приємств, установ, організацій різних форм власності, керівників контролюючих органів, інших підрозділів, що володіють відповідною інформацією тощо.

У разі виявлення вказаних документів необхідно перевірити: чи відносяться вони до компе­тенції цих підрозділів; чи проводиться за ними перевірка (у тому числі шляхом здійснення опера­тивно-розшукової діяльності); чи заведено оперативно-розшукову справу.

При виявленні фактів проведення оперативно-розшукової діяльності без заведення оперативно-розшукової справи невідкладно відповідно до вимог ст.30 Закону України «Про прокуратуру» надавати доручення щодо проведення перевірки з метою усунення порушень закону керівнику відповідного органу внутрішніх справ. За результатами перевірки вирішувати питання про відповідальність осіб, які допустили порушення вимог закону.

Офіційні документи службових осіб, що використані як підстави для проведення оперативно-розшукової діяльності, повинні бути оформлені згідно з вимогами закону (постанови, доручення, ухвали, запити, довідки-меморандуми повинні бути підписані та зареєстровані у необхідних випадках їх копії належним чином завірені тощо). В іншому випадку їх неможливо визнавати як достатню інформацію та підстави для проведення оперативно-розшукової діяльності.

Якщо достовірність вказаного документа або його зміст викликає сумніви (також у разі сумніву щодо затвердження постанови про заведення оперативно-розшукової справи уповноваженою службовою особою), відповідно до вимог ст. 30 Закону України “Про прокуратуру” та п.3 ст.14 Закону України “Про оперативно-розшукову діяльність”, керівництву органу доручається провести перевір­ку з цих питань.

Звернути увагу, що в разі заведення оперативно-розшукової справи на підставі заяви або повідомлення про злочин, обов’язково перевіряється дотримання вимог ст. ст. 94 – 98 КПК України.

При виявленні незаконних постанов про заведення оперативно-розшукової справи прокурор повинен скасувати такі рішення та вживати заходи до притягнення до відповідальності осіб, які допустили порушення закону.

При виявленні прокурором безпідставно заведеної оперативно – розшукової справи, у якій у подальшому було прийнято рішення про закриття, необхідно перевіряти правильність відображення її в відповідних звітах.

Якщо встановлено факт знищення закритої оперативно-розшукової справи без додержання строків, передбачених вимогами чинного законодавства, відомчими інструкціями чи без мотивованого висновку, необхідно доручати керівнику відповідного органу внутрішніх справ провести перевірку з метою усунення порушень закону та поставити питання про відповідальність винних осіб.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-13; просмотров: 58; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты