Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Методичний підхід до нарахування амортизації на власні необоротні активи




3.1.1. Методичною основою Порядку є Інструкція з бухгалтерського обліку основних засобів та нематеріальних активів банків України, затверджена постановою Правління Національного банку України від 20.12.2005 № 480 (із змінами і доповненнями), міжнародні стандарти фінансової звітності, “Державний класифікатор України “Класифікація основних фондів ДК 013-97”, затверджений наказом Державного комітету України по стандартизації, метрології та сертифікації від 19.08.1997 № 507.

3.1.2. При нарахуванні амортизації необоротних активів враховуються наступні вимоги:

- вартість матеріальних і нематеріальних активів розподіляється на витрати протягом строку їх корисного використання (експлуатації);

- амортизація розглядається не як фізичний знос або зменшення вартості об’єкта, а як відображення поступового списання вартості активів на витрати;

- амортизація являє собою не процеси оцінки вартості, а процеси її розподілу.

3.1.3. Об’єктами нарахування амортизації є:

- необоротні матеріальні активи (власні основні засоби, які використовуються самостійно): будівлі, споруди, транспортні засоби, меблі, побутові, електронні, оптичні, електромеханічні прилади та інструменти, включаючи електронно-обчислювальні машини, інші машини та периферійне устаткування для автоматичної обробки інформації, інформаційні системи, телефони, мікрофони, зброя, телефонна та комп”ютерна мережі, охоронно–пожежна сигналізація, інше офісне обладнання та засоби, які придбані або виготовлені та суттєво поліпшені самостійно;

- інші необоротні матеріальні активи: малоцінні необоротні матеріальні активи, тимчасові (нетитульні) споруди, інвентарна тара, інші необоротні матеріальні активи;

- нематеріальні активи: права на користування майном, авторське право та суміжні з ним права (програмне забезпечення, в .т.ч. ліцензії на користування програмним забезпеченням, бази даних тощо), інші нематеріальні активи (незалежно від вартості одиниці нематеріального активу, які мають строк корисного використання (експлуатації) більше одного року)”;

- необоротні активи, які надані в оперативний лізинг (оренду);

- необоротні активи, які отримані в фінансовий лізинг (оренду);

- завершені капітальні вкладення за необоротними активами, прийнятими в оперативний лізинг (оренду).

За кожним об”єктом необоротних активів у момент визнання його активом визначається вартість, яка амортизується.

 

3.1.4. Не підлягає амортизації вартість землі, оскільки строк її використання практично не обмежений, та вартість незавершених капітальних інвестицій.

3.1.5.Нарахування амортизації необоротних активів не припиняється на період їх реконструкції, модернізації, добудови, дообладнання та консервації.

Нарахування амортизації необоротних активів припиняється на одну з двох дат, що настає раніше: на дату переведення активів до категорії необоротних активів, утримуваних для продажу, або на дату припинення визнання активів.

3.1.6. Установи Банку нараховують амортизацію на основні засоби та нематеріальні активи протягом строку їх корисного використання (експлуатації) прямолінійним методом нарахування пооб’єктно та по групах однорідних засобів, які оприбутковані установою Банку одночасно.

Встановлений метод нарахування амортизації зберігається на весь строк корисного використання (експлуатації) конкретних активів і не змінюється залежно від економічного стану Банку.

Зміна методу нарахування можлива у разі, якщо відбулися суттєві зміни в економічній ситуації в країні шляхом внесення відповідних змін до облікової політики Банку. Нарахування амортизації за новим методом починається з місяця, наступного за тим, в якому відбулися зміни. Норми амортизації відповідно до нового методу амортизації визначаються, виходячи із залишкової вартості відповідного об’єкта.

3.1.7.Інші необоротні матеріальні активи, первісна (справедлива) вартість яких перевищує встановлену вартісну межу для малоцінних необоротних матеріальних активів, амортизуються за методом прямолінійного нарахування амортизації.

3.1.8. Необоротні матеріальні активи з довготривалим терміном використання, які за вартісною ознакою (межею), визначеною обліковою політикою Банку, відносяться до малоцінних необоротних матеріальних активів (МНМА), амортизуються в першому місяці використання об’єкта у розмірі 100% їх вартості.

МНМА обліковуються за балансовими рахунками до настання стану невідповідності визнання їх активами.

3.1.9. Одиницею нарахування амортизації для фінансового обліку є кожний окремий визначений об’єкт (комплект, лінія, мережа, агрегат), якому присвоєно відповідний інвентарний номер, що проставляється на предметі, в інвентарній картці, та в інвентарній книзі обліку основних засобів, інших необоротних активів і нематеріальних активів.

Для ознаки групи малоцінних необоротних матеріальних активів та інших необоротних активів, що обліковуються за балансовим рахунком № 4500 «Інші необоротні матеріальні активи», перед інвентарним номером проставляється літера «Н».

Інвентарні картки групуються за групами однорідних предметів та строками їх корисного використання (експлуатації) в розрізі структурних підрозділів та місць експлуатації (знаходження).

У разі якщо інвентарний об’єкт складається з частин, які мають різні строки корисного використання (експлуатації), вони можуть визначатися як самостійні об’єкти і амортизуються окремо.

Ведення обліку МНМА здійснюється в окремій інвентарній книзі.

 

3.1.10. Внутрішня телефонна та комп’ютерна мережі, системи безпеки (відеоспостереження) та комплекс охоронно-пожежної сигналізації можуть обліковуватися як окремий інвентарний об’єкт основних засобів.

 

3.1.11. Нарахування амортизації необоротних активів здійснюється щомісячно. Нарахування амортизації починається з першого числа місяця, наступного за звітним, у якому об’єкт основних засобів і нематеріальних активів став придатним для корисного використання (експлуатації), і припиняється, починаючи з першого числа місяця, наступного за місяцем вибуття об’єкта основних засобів і нематеріальних активів.

При зміні строку корисного використання (експлуатації) об”єкта основних засобів і нематеріальних активів амортизація нараховується, виходячи з нового строку корисного використання (експлуатації), починаючи з місяця, наступного за місяцем зміни строку корисного використання (експлуатації).

У разі зменшення строків корисного використання об”єктів необоротних активів у зв”язку з внесенням змін до Додатка 1, та якщо на дату зміни строку корисного використання, відповідні об”єкти необоротних активів не повністю амортизовані, а за новим (зменшеним) строком (починаючи з дня введення в експлуатацію до дати зміни строку), строк корисного використання (експлуатації) закінчився, в обліку здійснюється донарахування амортизації на всю суму залишкової вартості об”єкта у наступному місяці після зміни (зменшення) строку корисного використання (експлуатації)”.

3.1.12. Строки корисного використання (експлуатації) за видами необоротних активів (новозбудованих, нововведених, нововиготовлених) у Банку встановлюються централізовано, виходячи з їх первісного визнання, технічних можливостей та економічної суті. Суть полягає в тому, що по кожному активу існує відповідний термін строку його використання (експлуатації), протягом якого для конкретного користувача зберігається раціональне співвідношення між соціально-економічним ефектом (корисністю), який отримується від використання активу, і витратами на його експлуатацію та підтримання в необхідному робочому стані.

Строк корисного використання (експлуатації) необоротних активів визначається з урахуванням таких факторів:

— очікуваного використання об’єкта з урахуванням його розрахункової потужності або фізичної продуктивності;

— строків корисного використання (експлуатації) подібних активів;

— фізичного та морального зносу, що передбачається;

— правових або інших подібних обмежень щодо строків використання (експлуатації) об’єкта та інших факторів.

Строк корисного використання (експлуатації) об”єктів основних засобів і нематеріальних активів переглядається у разі зміни очікуваних економічних вигод від його використання та наприкінці кожного фінансового року.

Збільшення первісної вартості та строку корисного використання (експлуатації) об”єкта основних засобів здійснюється на підставі акта виконаних робіт, в якому зазначаються види проведених робіт в частині поліпшення (модернізація, модифікація, дообладнання, реконструкція тощо), які можуть подовжити майбутні економічні вигоди первісно очікувані від використання цього об”єкта та акта приймання-здачі відремонтованих, реконструйованих та модернізованих об”єктів.

У разі зміни очікуваних економічних вигод від використання основних засобів у зв’язку з їх поліпшенням, строки корисного використання можуть переглядатися в установах Банку – постійно діючою комісією з введення в експлуатацію та списання основних засобів і нематеріальних активів з балансу установи Банку, в центральному апараті Банку – постійно діючою комісією з оприбуткування, передачі та переміщення основних засобів і нематеріальних активів.

Строки корисного використання (експлуатації) застосовуються для основних засобів, інших необоротних матеріальних активів та нематеріальних активів при визначенні річної (місячної) суми амортизаційних відрахувань і розрахунку амортизації.

 

3.1.13. Класифікація основних засобів, інших необоротних матеріальних активів та нематеріальних активів за видами та строками корисного використання (експлуатації) наведена в Додатку 1.

3.2. Методичний підхід до нарахування амортизації активів при отриманні та наданні їх у лізинг (оренду)

3.2.1.При фінансовому і оперативному лізингу (оренді) об’єкт лізингу (оренди) протягом строку дії угоди залишається власністю лізингодавця.

 

3.2.2. Отримані активи у фінансовий лізинг (оренду) відображаються на балансі лізингоодержувача за найменшою на початок строку лізингу (оренди) оцінкою, справедливою вартістю необоротного активу або теперішньою вартістю суми мінімальних лізингових платежів.

Амортизація об’єкта фінансового лізингу (оренди) нараховується установами Банку-лізингоодержувачами прямолінійним методом протягом періоду очікуваного використання активу. Періодом очікуваного використання об’єкта фінансового лізингу (оренди) є строк корисного використання (експлуатації) (якщо угодою передбачено перехід права власності на актив ) або коротший з двох періодів – строк лізингу (оренди) або строккорисного використання (експлуатації) об’єкта фінансового лізингу (оренди) (якщо переходу права власності на об’єкт фінансового лізингу (оренди) після закінчення строку лізингу не передбачено).

Завершені капітальні інвестиції на поліпшення об’єкта фінансового лізингу (оренди) (добудова, дообладнання, модернізація, реконструкція), здійснені лізингоодержувачем, відносяться на збільшення залишкової вартості активу і амортизуються у складі об’єкта лізингу (оренди) до закінчення строку корисного використання (експлуатації) за умови переходу права власності на актив до лізингоодержувача або за коротший з двох періодів – строк лізингу (оренди) або строк корисного використання (експлуатації), якщо переходу права власності не передбачено.

 

3.2.3.Надані активи в оперативний лізинг (оренду) обліковуються на балансі лізингодавця за окремими аналітичними рахунками балансових рахунків.

Амортизація об’єкта оперативного лізингу (оренди) нараховується лізингодавцем протягом строку лізингу (оренди), як власних основних засобів. Розрахунок річної (місячної) суми амортизаційних відрахувань здійснюється, виходячи зі строку корисного використання (експлуатації) активу.

Якщо угодою передбачено, що лізингоодержувач має право здійснювати добудову, дообладнання, модернізацію, реконструкцію об’єкта оперативного лізингу (оренди) і при цьому лізингодавець не відшкодовує лізингоодержувачу витрати з проведених робіт, то такі завершені капітальні інвестиції амортизуються лізингоодержувачем як окремий інвентарний об’єкт протягом строку, на який проведено поліпшення об’єкта, але не більше строку лізингу (оренди).

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-13; просмотров: 74; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты