Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Проаналізувати класифікацію, механізм обігу та споживчі характеристики опціонів та похідних ЦП з ознаками опціону.




Опціон - стандартний документ, укладений як стандартизований контракт, який закріплює право (але не зобов'язання) його власника на придбання від емітента опціону (опціон на купівлю) чи на продаж емітенту (опціон на продаж) у термін, визначений у ньому, зазначену в ньому кількість базового активу за зафіксованою при укладанні ціною.

Емітентами опціонів можуть бути тільки юридичні особи - торговці цінними паперами, які є членами фондової біржі або учасниками ТІС. Випуск опціонів може здійснюватись як у документарній, так і в бездокументарній формі.

Розрізняють 3 основних види опціонів:

• "американський", який можна реалізувати протягом усього строку дії контракту;

• "європейський", котрий реалізовується на певну дату;

• "Бермудський" - реалізується в кожну конкретну дату протягом строку дії опціону.

Залежно від того яке право придбав покупець опціону розріз: опц на покупку(колл), опц на продажу (пут).

Суттєві умови опціоних угод: контракт може бути розірваний в одностронньому порядку; за право розірвати контракт сторона контракту уплачує іншій стороні грошову премію. Ціна виконання встановлюється для індив контрактів за домовленістю сторін, для бір-х - за ринковою ціною.

Переваги: для небіржових -максимаьна задоволеність потреб споживача по сумі та терміну поставки, мож-ть одностор відмови від вик контракту. Для біржових-контракти стандартизовані, ліквідні на цій біржі або в цій торгів системі.

Недоліки: стандартність умов може не співпадат з індив потребою споживача, необхід-ть імобілізувати певні грош кошти на гарантійному депозиті, можл-ть зміни суми обовязк підтрим депзиту, витрати на сплату премії.

Варант - це різновид опціону, це ЦП, який надає власнику право на придбання конкретного виду ЦП в конкретній кількості конкретного емітенту за визначеною ціною у майбутньому. Термін його обігу - 2-3 роки- Емітент варанту-це компанія емітент простих акцій. Вар може бути придбаний як окремо так і разом з іншими видами ЦП даного емітенту (обліг, прив акціями). Розміщення варантів здійснюється одночасно з розміщенням чергового випуску первинних ЦП емітента. Таким чином пакет первинних ЦП включає додатковий пакет з визначеною кількістю варантів.Емісія В вигідна для компанії -емітента, тому що вона за pax випуску варанту отримує додаткові кошти. Розмір коштів залежить від ціни та кількості варантів.

Райт - це ЦП, який випускається аналогічно варанту, на тих же умовах, але має короткостроковий характер/ Випускається він на ті первинні ЦП, з якими він безпосередньо розповсюджується. Термін дії райта обмежується терміном підписки на ті первинні ЦП, які продаються зараз. Переваги: підвищення попиту на ЦП під час їх розміщення та акумулювання додаткових коштів.

Стріп- ЦП на якісь права, повяз. з певним базовим ЦП. Один опц колл, два пута.

 

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-13; просмотров: 68; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты