Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Організація збирання фактичної інформації про виробіток робітників-відрядників




Передумовою автоматичного збирати цієї інформації с попередня підготовка форм маршрутно-технологічних документів (масив бібліотеки типових форм первинних документів) і масиву поопераційних маршрутів технологічного процесу виготовлення деталей або збірки складальних з'єднань. Крім того, на виробництві, де виникає і збирається інформація установлюється ПЕОМ для використання її як АРМ оформлювача-користувача (майстра, бригадира, контролера, тощо). Треба відзначити, що коли у зазначеному масиві буде відсутня розцінкова, довідкова та інша потрібна (для подальших розрахунків) інформація, то треба також мати ще і ці відповідні масиви.

На першому етапі, використовуючи зазначені вище масиви, відбувається формування на екрані ПЕОМ форми-заготовки, наприклад, маршрутно-технологічного листа на виготовлення парти деталей. Кількість деталей у партії, її номер та інші постійні показники форми вводяться за допомогою клавіатури. Підготовлена такий чином форма-заготовка фіксується у масив оперативних документів-заготовок, а потім за допомогою принтера друкується на папері. Така заготовка на папері маршрутно-технологічного листа супроводжує весь технологічний процес повного виготовлення цієї парти деталей від першої до останньої (передача цих деталей до комори на зберігання) операції.

На другому етапі, після виконання виробничої операції робітником та, її прийняття, оформлювач-користувач вручну заповнює відповідні графи-рядків у паперовій формі-заготовці; маршрутно-технологічного листа фактичними показниками, до характеризують виконану виробничу операцію.

На третьому етапі оформлювач-користувач з масиву оперативних документів-заготовок на екран ПЕОМ викликає форму-заготовку маршрутно-технологічного листа (форма 4.1, спрощена) і вписує у відповідні графи за допомогою клавіатури зазначені вище (у паперовій формі) фактичні дані (ці дані у зазначеній формі виділені підкресленням або курсивом). Про це у паперовій формі документу робиться відповідна відмітка. Контроль за вірністю уведення фактичної інформації в ПЕОМ виконує оформлювач-користувач. Зафіксована на екрані інформація подається у пам’ять ПЕОМ, де формується в оперативний масив обліку виробітки робітників-відрядників. Процес повторюється до повного заповнення маршрутно-технологічного листа.

Зафіксована таким чином фактична інформація, які достовірна і документальне оформлена у ритмі виробництва, може бути зараз-же оброблена по відповідних алгоритмах (розрахована сума заробітку, визначений нормативний час та інше), передана разом з іншою (наприклад плановою) інформацією (по каналах зв'язку чи дискетою) на ПЕОМ інших користувачів і використана, по-перше, для вироблення та прийняття управлінського рішення при оперативно-виробничому управлінні, коректування виробничих програм тощо; по-друге, у господарському обліку для нарахування і накопичення заробітної плати робітникам-відрядникам, поопераційного обліку деталей, обліку незавершеного виробництва тощо.

У зв'язку з тим, що останній рядок - технологічна операція маршрутно-технологічного листа характеризує передачу повністю готових деталей у комору або інший цех, то ніяких інших документів для оформлення цієї передачі не слід використовувати. Це годиться також і в тому випадку, коли обробка партії деталей в поточному місяці не буде закінчена і буде продовжуватись у наступному. У цих Випадках роль первинних документів на передачу їх з одного місця (цеху) до другого (цеху або комори) викопують екрани ПЕОМ, які установлені на різних робочих місцях.

Маршрутно-технологічний лист, як первинний документ, після закриття (закінчення усіх операцій технологічного процесу), та остаточного його оформлення потім використовується у бухгалтерії для контролю за вірністю "бездокументального" введення в пам'ять ПЕОМ фактичної інформації оформлювачем-користувачем порядком, як зазначено вище.

 

Форма 4.1

Маршрутно-технологічний лист № 1
місяць - січень 1993 року, замовлення № 00001, деталь
№ ХБ 8667340 - 1, креслення № ФУ 816000, партія
№ 001, кількість деталей в партії - 100 шт.
матеріал, ( його код і найменування тощо)

Цех Операція Табельний№ Придатні Брак Вид Причина Винуватець Число Приймач
       
         
       
 
         
         
         
комора        

Примітка: Такі реквізити як табельний номер, спочатку змінена кількість, число і код приймача заповнюються на екрані оформлювачем-користувачем клавіатурою. Тут і далі цифри умовні.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-13; просмотров: 54; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты