Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Облік тари. Облік руху тари.




Методична розробка

Теоретичного заняття

Тема: Облік інших оборотних засобів.

Спеціальність 5.12020101 «Фармація»

Дисципліна Організація та економіка фармації

Курс III Кількість годин 2

ВикладачЗалевська В.М.

 

Вища кваліфікаційна категорія

 

Розглянуто, схвалено та рекомендовано на засіданні предметної (циклової) комісії фармацевтичних дисциплін

Протокол №____ від_______ 2012р.

Голова П(Ц)К Залевська В.М.

 

 

Херсон, 2012р.

Актуальність теми

План лекції

1. Ведення обліку тари, лікарської рослинної сировини, допоміжного матеріалу, малоцінних та швидкозношуваних предметів.

 

Ведення обліку тари, лікарської рослинної сировини, допоміжного матеріалу, малоцінних та швидкозношуваних предметів.

Інші оборотні засоби в аптеці підлягають обліку завжди за цінами надходження, а ЛРС за заготівельними цінами.

Тара, її види

По характеру використання тара в аптечних установах ділиться на три види:

1) Багатооборотна;

2) Інвентарна;

3) Однооборотна тара(пакувальний матеріал).

Багатооборотна тара використовується для транспортування і зберігання товарів багаторазово. Сюди відносять скляну, дерев’яну, мішочну тару та тару із полімерних ту синтетичних матеріалів.

Інвентарна тара використовується в аптеках як інвентар і тому не підлягає продажу або поверненню постачальнику. Її використовують для зберігання запасів товарів(штангласи, балони, бідони тощо). Обліковується ця тара самостійно, як малоцінний інвентар. Кількість її визначається фактичною потребою аптеки.

Однооборотна тара (пакувальний матеріал) використовується для одноразового відпуску товару. Реалізації або поверненню вона не підлягає і списується на підставі акту. Вартість списаного пакувального матеріалу відносять на витрати аптеки(пакети, коробки, картонні ящики тощо).

Облік тари. Облік руху тари.

Оборотна тара на відміну від товару обліковується по кількості і вартості.

Прейскурант цін на тару передбачає ціну для кожного конкретного виду тари і ціну на тару, яка була у використанні.

Облік багатооборотної тари здійснюється на підставі прибуткових і витратних документів по кількості і вартості на карточках складського обліку матеріалів (форма М - 17), тобто на кожний вид тари оформлюється окрема карточка.

Періодично по мірі звільнення тари аптека повертає її на склад, використовуючи при цьому вимогу-накладну (форма АП-16) в двох екземплярах і рахунок складу для оплати. І в накладній і в рахунку вказується середня облікова вартість тари. Перший екземпляр вимоги-накладної додається до товарного звіту, як документ, що підтверджує вибуття тари, а другий є супровідним документом.

Якщо тара реалізовувалась населенню то її вартість в кінці місяця переводять по акту форми АП-19 в облікову групу „товар”. Акт виписується в двох екземплярах.

Рух тари на підставі первинних документів (товарно-транспортних накладних) та записів в карточках складського обліку матеріалів відображається в місячному звіті аптеки форми АП – 72 в наступних розділах:

1) По вартості по середньообліковим цінам надходження тари відображується у прибутковій частині товарного звіту форми АП - 25 в графі «Тара».

2) По вартості вибуття тари по середньообліковим цінам відображується у витратній частині товарного звіту форми АП - 25 в графі «Тара».

3) Перевід тари в товар по вартості відображується у прибутковій частині товарного звіту форми АП - 25 в графі «Тара».

4) По кількості і вартості рух тари по видам відображується в розділі місячного звіту аптеки (форми АП-72), який називається «Звіт руху тари за…».

Різниця між вартістю тари середньообліковою і вартістю одержаною від продажу відноситься аптекою на оборотні витрати.

Облік допоміжних матеріалів.

При виготовленні і відпуску ліків, внутрішньоаптечної заготовки і фасовки, обробці посуду та забезпеченні санітарного режиму в аптеці витрачаються пробки, етикетки, паперові капсули, квитанційні книжки, дезинфікуючі, миючі та інші допоміжні матеріали. Їх отримують в основному зі складу. Деякі (сургуч, нитки) аптека закуповує в торгівельній мережі.

Допоміжні матеріали являються самостійною обліковою групою.

В аптеку вони надходять по товарно-транспортним накладним. Обліковуються в аптеці:

1) По вартості надходження допоміжних матеріалів відображається у прибутковій частині товарного звіту форми АП-25(по цінам придбання)

2) По вартості вибуття допоміжних матеріалів відображується у витратній частині товарного звіту форми АП - 25 (по цінам придбання).

3) По кількості і вартості допоміжні матеріали обліковуються на карточках складського обліку матеріалів (форми М - 17) і в оборотних відомостях.

Допоміжні матеріали видаються матеріально-відповідальною особою по мірі необхідності в межах встановлених норм.

4. Способи списання допоміжних матеріалів.

1-й спосіб: списання допоміжних матеріалів відбувається по мірі їх надходження в повному об’ємі, якщо надходження дорівнює витраті.

2-й спосіб: в розмірі 1/12 частини річного ліміту кожного місяця (наприклад, установлений ліміт на допоміжні матеріали в поточному році 600 грн. кожного місяця потрібно списати допоміжних матеріалів на 50 грн. – 600:12).

3-й спосіб: по фактичній витраті за відповідний період на підставі відомості видачі допоміжних матеріалів.

4-й спосіб: допоміжні матеріали списуються по даним інвентаризації, яка проводиться в квартал.

5-й спосіб: частіше всього на підставі довідки про нормативні витрати допоміжних матеріалів (форми АП - 53).


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 385; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты