Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Облік лікарської рослинної сировини.




Лікарська рослинна сировина, одержана від постачальників згідно з рахунками-фактурами, обліковується сумарно в аптеці як товар і відпускається з аптеки за роздрібними цінами ЛРС, прийнята у заготівельників, обліковується в аптеці за назвами, кількістю сумою в заготівельних цінах, окремо від товару. Принесена заготівельником ЛРС перевіряється на відповідність вимогам нормативно-технічної документації. У разі позитивного висновку здійснюється кількісне оприбуткування сировини, а саме: зважування і оформлення приймальної квитанції в трьох екземплярах. Перший екземпляр видається заготівельнику для одержання грошей в касі за заготівельними цінами і залишається в касі, другий екземпляр передається матеріально-відповідальній особі як прибутковий документ на надходження сировини в аптеку, третій екземпляр - при необхідності для звіту особі, яка здала сировину. В квитанції проставляється тільки заготівельна ціна і вартість, тобто облік ЛРС за заготівельними цінами.

Закуплена ЛРС використовується в аптеці для реалізації, виготовлення настоїв і відварів, зборів тільки в тому випадку, якщо вона переведена в товар. Документально ця господарська операція оформлюється актом форми АП-19 в двох екземплярах. В акті вказується назва сировини, кількість, заготівельна, оптова, роздрібна ціна за 1кг., сума заготівельна, сума оптова, сума роздрібна. 1-й екземпляр є підставою для оприбуткування ЛРС як товар. Дані акту відображаються в журналі форми АП-5, а також в прибутковій частині товарного звіту форми АП – 25 по роздрібній і оптовій ціні. 2-й екземпляр є підставою для списання ЛРС на витрати по заготівельній ціні.

Облік надходження малоцінних і швидкозношуваних предметів (МШП). До малоцінних та швидкозношуваних предметів (далі – МШП) належать предмети, що використовуються не більше 1 року або нормального операційного циклу, якщо він більше 1 року, зокрема: інструменти, господарський і виробничий інвентар, аптечний посуд (не рецептурний), апарати та прилади, спеціальне оснащення, спеціальний одяг, медичні халати. Організація обліку МШП передбачає передусім своєчасне складання первинних документів, дотримання правил при прийманні і відпуску їх в експлуатацію. МШП, що надходять від постачальників приймаються в аптеці матеріально-відповідальною особою. Фактично прийняті МШП звіряються з даними, указаними в супровідних документах.

Супровідними документами є: рахунки-фактури, накладні, товарно-транспортні накладні, та інші.

 

 

Контрольні питання

1. Яке ведення обліку тари, лікарської рослинної сировини, допоміжного матеріалу, малоцінних та швидкозношуваних предметів?

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 270; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты