Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Порядок виконання роботи. 1. Взяти наважку (2-3 г) свіжого, чистого від пилу листя примули або герані, гортензії або інших рослин




1. Взяти наважку (2-3 г) свіжого, чистого від пилу листя примули або герані, гортензії або інших рослин. Замість свіжого листя можна використовувати сухе. Здрібнити його ножицями, додати трохи крейди або чистого кварцового піску та розтерти суміш у фарфоровій ступці. Крейду додають для нейтралізації кислот клітинного соку, а чистий кварцовий пісок – для поліпшення руйнування клітинних стінок.

Добре здрібнену масу залити етиловим спиртом, щоб він трохи вкрив її. Замість спирту можна використовувати 85%-вий ацетон. Після нетривалого відстоювання отриманий витяг обережно злити по паличці (за можливістю, без осаду) у пробірку через лійку з фільтром.

2. Переконатися у властивості хлорофілового витягу до флюоресценції. Роздивитися пробірку з хлорофіловим витягом в світлі, що проходить. Для цього помістити його між джерелом світла та оком. Побачити, що рідина має зелений колір.

Роздивитися витяг у відбитому світлі. Для цього стати спиною до джерела світла і тримати пробірку перед собою. Забарвлення рідини стає вишнево-червоним.

3. У зеленому витягу листя провести розділення пігментів між собою. Для цього у пробірку відлити 2-3 мл витягу, додати в нього 3-4 мл бензину і 1-2 краплі води. Вміст пробірки закрити пробкою або великим пальцем руки, сильно струснути і дати відстоятися. Спостерігати розшарування рідини: бензиновий шар, забарвлений у зелений колір через кращу розчинність у ньому хлорофілів, підніметься нагору. У бензин перейде і каротин, але його жовтогаряче забарвлення маскується хлорофілом. Насподі залишиться золотисто-жовтий спиртовий шар, у якому розчинений ксантофіл.

Якщо пігменти розділяться недостатньо чітко, то можна додати 3-4 краплі води і знову струснути пробірку.

4. Провести для відділення каротину від хлорофілу реакцію омилення. У пробірку з 2-3 мл спиртового розчину пігментів долити 1 мл 20%-вого розчину NaOH і струснути її, попередньо закривши отвір пробкою або великим пальцем руки. Для кращого омилення після змішування екстракту з лугом пробірку помістити в киплячу водяну лазню. Як тільки розчин закипить, пробірку вийняти і остудити. До охолодженого розчину додати однаковий об’єм бензину і декілька крапель води для кращого розділення сумішей. Потім вміст пробірки знову різко струснути і дати йому відстоятися. У верхній шар перейдуть каротин і ксантофіл (колір жовтий), а в спиртовий – натрієва сіль хлорофілової кислоти (колір зелений).

5. Результати дослідів замалювати, підписати, здати роботу викладачу.

Питання для самоконтролю

1. Які пігменти входять до складу листя рослин?

2. Чому пігменти листків не розчинні у воді?

3. Що таке явище флюоресценції і для якого пігменту воно характерне?

4. Як можна екстрагувати пігменти із рослинного матеріалу?

5. Як можна розподілити пігменти листків?

6. На яких реакціях заснований розподіл хлорофілу та каротиноїдів?


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 65; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты