Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


КРИСТАЛИ




 


У плівчастій сухій лусці цибулі ріпчастої (Allium сepa) у великій кількості зустрічаються кристали щавлевокислого кальцію (СаC2О4). Це поодинокі кристали призматичної форми, або ті, що зрослися по два-три. Кристали утворюються з щавлевої кислоти, яка у вільному стані знаходиться в клітинному соку та нейтралізується кальцієм.

 
 

А Б В1 В2

 

Рис. 6. Кристали мінеральних солей у клітинах,

поодинокі та ті, що зрослися:

А – друзи (кристали, що зрослися) та поодинокі кристали у черешках бегонії;

Б – голчасті (рафіди) у клітинах листя традесканції, алое;

В1 – поодинокі кристали щавлевокислого кальцію у клітині сухої луски цибулини;

В2 – поодинокі та кристали, що зрослися у клітині сухої луски цибулини

 

Окрім оксалату кальцію, у рослинах поширені також кристали вуглекислого кальцію – СаCO3 (у деревині груші, бука i у тканинах деяких водоростей), фосфорнокислого кальцію – Са3(PO4)2 (у бульбах жоржини, листях агави), сірчанокислого кальцію – СаSO4 (у листках тамариску, курячого проса, у тканинах деяких водоростей).

Як продукти вторинного обміну речовин у клітині, кристали накопичуються частіше в тих органах рослин, якi періодично скидаються – листя, кора, брунькова луска, волоски епідерми. Форма кристалів дуже різноманітна та нерідко специфічна для тих або інших рослин (рис. 6).

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 149; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты