Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Який посуд можна використовувати для нагрівання на відкритому вогні чи на електроплитці?




12. Назвати приклади лабораторного посуду та приладів, які використовуються для

мікробіологічних досліджень.

13. Назвати заходи першої допомоги при отруєнні неорганічними речовинами.

14. Назвати заходи першої допомоги при отруєнні спиртом чи хлороформом.

Лабораторна робота № 2

Тема: Вивчення фізико-хімічних та органолептичних властивостей основних органічних речовин клітини.

Мета роботи:Вивчити фізико-хімічні та органолептичні властивості вуглеводів, білків та ліпідів, які входять до складу клітин живих організмів.

Матеріали та реактиви: порошки глюкози, мальтози, лактози, сахарози, крохмалю, альбуміну; розчин J2/KJ, розчин 10 %-вого NaOH, розчин 1 %-вого CuSO4, рослинна олія, органічні розчинники (бензин, ацетон, хлороформ), дистильована вода.

Обладнання:штатив з пробірками, водяна баня, піпетки, шпателі, крапельниці, гумова груша.

Порядок виконання роботи

1. Визначити розчинність та органолептичні властивості вуглеводів. Для цього в пробірки окремо насипати трохи глюкози, мальтози, лактози, сахарози та крохмалю. Додати до них дистильовану воду. Спостерігати розчинність названих вуглеводів при нормальних умовах. Визначити колір, смак, запах. Результати дослідів оформити у вигляді табл. 1, зробити висновки.

Таблиця 1

Вуглевод Розчинність у воді за н.у. Органолептичні показники
Колір Смак Запах
Глюкоза        
Мальтоза        
Лактоза        
Сахароза        
Крохмаль        

Якісні реакції на вуглеводи.

а) Провести якісну реакцію Троммера на присутність у легкорозчинних вуглеводах (моно-, дисахаридах) вільної альдегідної групи (редукуючої групи), що забезпечує їх здатність при нагріванні відновлювати іон двовалентної міді (CuSO4) до одновалентної, тобто до оксиду міді (Cu2O) – осаду жовто-червоного забарвлення. Для цього отримані розчини вуглеводів розподілити на 2 частини. До кожного з вуглеводних розчинів (у першій серії пробірок) додати однаковий об’єм розчину 10 %-вого NaOH та таку ж кількість розчину 1 %-вого CuSO4, ретельно перемішати і нагріти на водяній бані до кипіння. Спостерігати можливі зміни у кожній пробірці. Результати досліду записати, замалювати у робочому журналі, зробити висновок.

б) Провести якісну реакцію на полісахарид – крохмаль. Для цього в усі розчини вуглеводів (у другій серії пробірок) додати по дві краплі розчину J2/KJ. Спостерігати зміни кольору в кожній пробірці. Результати досліду записати, замалювати у робочому журналі, зробити висновок.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 106; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты