Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


ПРАВИЛА ТЕХНІКИ БЕЗПЕКИ У БІОЛОГІЧНІЙ ЛАБОРАТОРІЇ




ВСТУП

 

Ці методичні вказівки до лабораторних занять з курсу “Біологія” складено згідно з програмою для І курсу спеціальності “Екологія та охорона навколишнього середовища”.

У методичні вказівки включені лабораторні роботи до розділів “Молекулярні основи структурної організації клітини”, “Обмін речовин та енергії у клітині”, “Закономірності спадкування генів та ознак”, “Різноманітність живих істот”. У вищеназваних розділах розглядаються питання, що пов’язані з будовою та властивостями органічних речовин, які входять до складу клітини: вуглеводів, білків, ліпідів, нуклеїнових кислот; показана важлива роль у процесі життєдіяльності клітини біологічно активних речовин – ферментів, вітамінів.

Лабораторні роботи передбачають вивчення біохімічних, цитологічних, генетичних методів дослідження.

У методичних вказівках викладено метод мікроскопічного дослідження та його використання для визначення морфологічних особливостей (форми, розмірів) клітин різних біологічних об’єктів (живих організмів), їх ультраструктури (складових органел). Крім того, наданий метод вивчення властивостей живих істот, що пов’язаний із модифікаційною (не спадковою) мінливістю та метод проведення гібридологічного аналізу (схрещування та аналізу його нащадків).

Кожну тему лабораторних робіт передує стислий теоретичний огляд, який необхідний для розуміння студентами сутності питань, що вивчаються. У роботах наведено таблиці, графологічні структури, які дозволяють наочно представити об’єкти, речовини, що досліджуються. Матеріал лабораторних робіт надається у наступній послідовності: формулювання теми, мети роботи, визначення конкретного завдання; перелік необхідного обладнання та матеріалів і порядок виконання завдання.

Кожна запропонована лабораторна робота носить науково-дослідний характер.

Основна мета методичних вказівок:

– закріплення теоретичних знань, що отримані студентами на лекціях за курсом “Біологія”;

– вивчення основних принципів методів дослідження особливостей та властивостей клітин живих організмів; органел, основних органічних речовин, які входять до їх складу, для використання цих знань при вирішенні екологічних питань (екологічної експертизи, моніторингу, біоіндикації, контролю та аналізу дії антропогенного фактора та ін.);

– одержання практичних навичок дослідницької роботи з різними біооб’єктами, уміння проаналізувати отримані результати.

Кожний студент зобов’язаний, керуючись методичними вказівками, вивчити до заняття теоретичні питання, знати принцип роботи, послідовність проведення досліджень (реакцій), хімізм реакцій, записати завчасно хід роботи у зошит, після проведення досліджень зробити необхідні записи, малюнки та висновки. Студент повинен уміти відповісти на запитання для самоконтролю та підписати роботу в день проведення заняття.

ПРАВИЛА ТЕХНІКИ БЕЗПЕКИ У БІОЛОГІЧНІЙ ЛАБОРАТОРІЇ

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 103; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты