Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Тема: Мікроскоп. Робота з ним. Виготовлення тимчасового препарату.




Мета роботи: вивчити основні частини мікроскопа, їх будову і призначення, засвоїти правила роботи з мікроскопом. Виготовити тимчасовий препарат, розглянути його, замалювати.

Матеріали та реактиви: живий біологічний матеріал (епідерміс цибулі), дистильована вода, спиртовий розчин йоду.

Обладнання: мікроскоп, препарувальна голка, предметні і покривні скельця, пінцет, піпетка, скальпель.

І. Будова мікроскопа.

Світловий (або оптичний) мікроскоп — це пристрій, за допомогою якого отримують збільшене зворотне зображення предмета, що вивчається.

У навчальних лабораторіях для вивчення морфології клітин біооб’єктів найчастіше використовують біологічні мікроскопи МБР-9 і МБІ-1 (рис. 1). У дослідженнях застосовується, як правило, метод світлопольної мікроскопії.

Мікроскоп складається з двох частин: механічної та оптичної. Головною частиною мікроскопу є оптична система, а допоміжними – освітлювальний і механічний пристрої.

До оптичної системи відносяться об'єктиви та окуляр. Об’єктиви представляють систему лінз (до 10-ти), які закріплені у металеву оправу. Збільшення об'єктиву звичайно дорівнює 8x, 20x, 40x і 90x. Ці цифри вказані на циліндрах об'єктивів, які містять від 6 до 12 лінз. При використанні об'єктиву “90” між лінзою та об'єктом, що досліджується, необхідна імерсійна рідина (кедрова олія, синтетичні замінники та ін. з показником заломлення світла “n”, що близький до “n” скла).

Окуляр складається з двох лінз, які містяться у циліндрі, на якому позначене збільшення: 7x, 10x, 15x та ін.

Через окуляр, як через лупу, розглядається зображення предмета, що отримане від збільшення за допомогою об'єктиву. Для визначення показника загального збільшення потрібно показник окуляра помножити на показник об'єктива.

Освітлювальний пристрій служить для спрямування світла на об’єкт, а також регулювання сили освітлення. До нього відносяться дзеркало, ірисова діафрагма та конденсор.

Дзеркало закріплене у напівкруглій рухливій вилці та має як плоску, так і увігнуту поверхню. Коли джерело світла слабке, то рекомендується використовувати вигнуту поверхню, а коли яскраве – плоску. При роботі з штучним світлом, наприклад, від електричної лампочки, доцільно використовувати світлофільтри (матові скельця білого та синього кольорів), які встановлюються у спеціальний кільцевий держак над дзеркалом.

Ірисова діафрагма складається з рухливих металевих пластинок і служить для регулювання інтенсивності освітлення за рахунок зміни діаметра отвору, крізь який проходить пучок світла.

За допомогою конденсора, який спеціальним гвинтом можна як піднімати, так і опускати, концентруються промені світла, що йдуть від дзеркала. Конденсор складається з 2-3 лінз, які вставлені у металеву оправу. Правильне використання освітлювального пристрою дозволяє отримати чітке та добре освітлене зображення об’єкта, що вивчається.

Механічний пристрій включає: штатив, столик та механізм для точного наведення.

Штатив складається з основи (підставки) та тубусоутримувача (ручки, дуги). Основа надає мікроскопу стійкість. Тубусоутримувач поєднано з тубусом (трубою), що включає циліндр окуляра. При перенесенні мікроскопа тубусоутримувач використовують як ручку, що підтримує мікроскоп знизу. На протилежному від окуляра кінці тубуса міститься револьвер – обертовий диск із гніздами, у які угвинчуються циліндри об’єктивів. Якщо мікроскоп має вертикально розташований тубус, то для зручності роботи його нахиляють до дослідника за допомогою шарніра.

Столик під револьвером, на який кладуть об’єкт, що вивчається, називають предметним. У центрі нього є отвір для проходження світлових променів. Предметне скельце з об'єктом, що вивчається, кладуть на середину столика над отвором та фіксують за допомогою затискувачів – клем. Кругове переміщення столика здійснюється двома гвинтами, які розташовані у його бокових частинах.

Для попередньої установки мікроскопа (грубого наведення) використовується макрометричний гвинт – кремальєра.

Завершальне фокусування здійснюється мікрометричним гвинтом.

 
 

Мікроскоп – це прилад, який потребує обережного та вмілого звертання. Він повинен бути сухим, чистим. Не можна допускати попадання на нього реактивів, ставити його на стіл. Пересувати та переносити його слід обережно, без різких поштовхів. Зберігати мікроскоп необхідно у спеціальному чохлі із щільної тканини або поліетиленової плівки.

 

Рис. 1. Мікроскоп МБР-1:

1 – основа мікроскопа; 2 – предметний столик; 3 – гвинти для переміщення предметного столику; 4 – клеми для фіксації препарату; 5 – конденсор; 6 – кронштейн конденсора; 7 – гвинт, що закріплює конденсор у гільзі; 8 – гвинт переміщення конденсора; 9 - ручка ірисової діафрагми конденсора; 10 – дзеркало: 11 – тубусоутримувач; 12 – макрометричний гвинт (кремальєра);13 – мікрометричний гвинт: 14 – револьвер; 15 – об’єктиви; 16 – тубус; 17 – гвинт для кріплення тубуса; 18 – окуляр


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 126; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты