Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


КЛІТИНА




 

Клітина – елементарна структурна, функціональна і генетична одиниця клітинних форм життя, які існують на Землі. Клітина має всі властивості живої системи: вона здійснює обмін речовин і енергії, росте, розмножується і передає спадкові ознаки, реагує на зовнішні подразники та здатна рухатися.

У залежності від кількості клітин, з яких складаються організми, останні поділяються на одноклітинні та багатоклітинні.

Одноклітинні організми складаються з однієї клітини, в якій здійснюються всі необхідні для життя процеси. Прикладом одноклітинних організмів є бактерії, найпростіші (інфузорія, амеба, малярійний плазмодій), безліч водоростей (хлорела, хламідомонада, мікроцистіс), гриби (дріжджі, мукор та ін.). Багато хто з них (бактерії, синьозелені водорості) є доядерними формами (прокаріоти). Замість ядра такі організми містять його генетичний аналог у вигляді молекули ДНК, включеної безпосередньо в цитоплазму.

Тіло багатоклітинних організмів складається із сукупності клітин, групи яких спеціалізуються на здійсненні визначених функцій, та утворюють якісно нові структурні сполуки – тканини. Багатоклітинні організми являють собою складні ансамблі клітин, що об’єднуються у цілісні системи тканин і органів. Ці системи зв'язані між собою міжклітинними, гуморальними і нервовими формами регуляції. Спеціалізація частин багатоклітинного організму як цілісної системи, його функцій, забезпечує великі можливості пристосування, процесів розмноження, збереження виду.

Клітини, з яких складається живий організм, не є абсолютно ідентичними, однак усі вони побудовані за єдиним принципом і мають багато загальних ознак. Це свідчить про спільність походження живих організмів, що населяють Землю, про єдність всього органічного світу планети.

Клітини живих організмів відрізняються за формою, розмірами, особливостями організації і функціями. За формою розрізняють клітини: кулеподібні (багато бактерій-коків, водорості), циліндричні, призматичні, кубічні (клітини листка, епітеліальні клітини), нитчасті (багато з одноклітинних організмів, клітини ниткових водоростей та осьових органів рослин), веретеноподібні (клітини деревини, гладких м'язів), дископодібні (еритроцити), зірчасті (деякі формені елементи крові, опорні клітини в листях, нервові клітини) (рис. 2).

 

 
 

Рис. 2. Форми клітин.

Рослинні клітини: 1 – із зірчастої паренхіми; 2 – паренхімна; 3 – з палісадної тканини; 4 – клітина судини; 5 – клітина ситоподібної трубки; 6 – склеренхімне волокно; Клітини людини: 7 – яйцеклітина; 8 та 10 – нервові клітини; 9 – кісткова клітина; 11 – м'язова клітина; 12 – сперматозоїд; 13 – лейкоцит. Одноклітинні тварини: 14 – амеба (СВ – скорочувальна вакуоль, ПВ – травна вакуоль); 15 – сувійка (Ма – макронуклеус, Ми – міронуклеус); 16 – евглена. 17 – різноманітні бактерії

 

У залежності від співвідношення лінійних розмірів клітин вони розділяються на паренхімні (изодіаметричні) – ті, що мають приблизно рівні розміри у різних напрямках виміру, та прозенхімні, у яких довжина перевищує ширину більш, ніж у три рази.

Рослинні організми мають структурні елементи, які відрізняються за формою : прозенхімні – волоски, залози, паренхімні – лусочки (рис. 3).

 

Рис. 3.

А –лусочка лоха сріблястого;

Б – залозисті волоски тютюну,

В – 1-3 – кропиви

 

Розміри клітин теж є варіабельними. Більшість клітин – від 10 до 100 мкм, рідко – 1-10 мм (клітини м'якоті кавуна, цитрусових, клітини залоз деяких молюсків) і дуже рідко від 5 до 10 см (гігантські яйця птахів – гусаків, гаг, пінгвінів, страусів, що містять зазвичай запліднені яйцеклітини із запасом живильних речовин).

 

Рис. 4. А – епідерма хлорофітуму з прозенхімними клітинами;

В – епідерма герані духмяної з паренхімними клітинами

 

 

Оселедцева акула має яйцеклітину (ікринка) діаметром 22 см. Мікрококи мають діаметр 0,2 мкм, нервові клітини (разом з відростками) досягають у довжину 1 м, а молочні судини рослин – навіть декількох метрів.

Кількість клітин у багатоклітинних організмів неоднакова і значно коливається. Так, у примітивних безхребетних вона складає 102-104, у високоорганізованих хребетних – 1015-1017 . Лише у крові людини міститься (4-5)×1012 еритроцитів на 1 л. Середня маса клітини – 10-8-10-9 г.

У деяких рослин під епідермою є особлива тканина – гіподерма, яка захищає рослину від надлишкового випаровування. Сама епідерма – це багатоклітинна тканина, що включає високоспеціалізовані структури із двох замикаючих клітин та продихової щілини між ними (продиху) для газообміну. На рис. 4 зображені епідерми різних рослин.

Незважаючи на різноманітність, всі клітини мають багато загальних ознак. Для них характерна наявність двох найважливіших систем, що забезпечують їх життєдіяльність:

1) системи, яка пов'язана з розмноженням, ростом і розвитком клітини, що включає структури, які забезпечують редуплікацію ДНК, синтез РНК і білка;

2) системи енергозабезпечення процесів синтезу речовин і інших видів фізіологічної роботи клітини.

Ці системи знаходяться у тісній взаємодії. Живі клітини здатні поглинати з навколишнього середовища воду, живильні речовини і реагувати на зовнішні подразники адаптивними змінами своїх структур і процесів життєдіяльності. Крім того, клітини навіть різного походження характеризуються подібністю на різних рівнях – атомарному (вуглець, водень, кисень, нітроген і ін.), молекулярному (нуклеїнові кислоти, білки та ін.), надмолекулярному (мембранні структури, органели клітин).

Для клітин характерні й інші загальні функціональні властивості, серед яких найбільш важливою є єдність хімічних процесів: подих, використання і перетворення енергії, синтез специфічних макромолекул (нуклеїнових кислот, білків, ферментів, АТФ і ін.). Всі хімічні реакції у клітині строго упорядковані і погоджені. Вони тісно пов'язані з молекулярними структурами клітини.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 150; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты