Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Who am i




 

 

ОПИС

 

Команда who повідомляє ім'я користувача, ім'я термінальної лінії, астрономічний час початку сеансу, тривалість бездіяльності термінальної лінії з моменту останнього обміну, ідентифікатор процесу інтерпретатора команд shell для кожного з користувачів, працюючих в системі UNIX.

Команда who з опціями am i або am I ідентифікує користувача, що звернувся з нею.

Видавані повідомлення мають наступний формат:

 

NAME [STATE] LINE TIME [IDLE] [PID] [COMMENT] [EXIT]

 

Інформація NAME, LINE і TIME видається при усіх опціях, окрім - q; STATE - тільки при - T; IDLE і PID - тільки при - u і - l; і, нарешті, COMMENT і EXIT - тільки при - a.

Задаючи різні опції, за допомогою команди who можна отримати інформацію про час початку і кінця сеансів, перезавантажень, коригуваннях системного годинника, а також про інші процеси, породжені процесом init.

Опції ці такі:

-- u Видати інформацію тільки про тих користувачів, які зараз працюють в системі. NAME - це вхідне ім'я користувача. LINE - ім'я термінальної лінії, під яким вона фігурує в каталозі /dev. TIME - астрономічний час початку сеансу. IDLE - кількість годин і хвилин, що протекли з останнього моменту активізації цієї лінії. Точка (.) свідчить про те, що цей термінал знаходився в активному стані не більше хвилини тому, тобто про те, що це діючий термінал. Якщо відтоді пройшли більше 24 годин або якщо лінія не була використана з моменту завантаження, то повідомлення маркірується як старе (old). Це поле виявляється корисним при спробі визначити, чи працює хто-небудь за терміналом. PID - ідентифікатор процесу інтерпретатора shell, обслуговуючого цього користувача. COMMENT - коментар характеризує цю лінію; береться з відповідного поля файлу /etc/inittab. Цей файл може містити, наприклад, відомості про місце розташування терміналу, телефонному номері кімнати або про тип фізичного терміналу.

-- T Ця опція аналогічна опції - s з тією різницею, що додатково виводиться інформація про стан термінальної лінії (у позиції STATE). Тут під станом мається на увазі можливість передавати повідомлення на цей термінал з боку кого-небудь іншого. Терміналу, на який передавати повідомлення може будь-хто, відповідає стан "+"; якщо це не так - стан "-". Користувач root може передавати повідомлення в усі лінії, яким відповідає стан "+" або "-". При виявленні несправної лінії друкується ""?.

-- l Перерахувати тільки ті лінії, на яких система чекає входу в неї якого-небудь користувача. Поле NAME в таких випадках містить слово LOGIN. Інші поля мають такий же сенс, як і в повідомленні про користувача, з тією різницею, що не існує поля STATE.

-- H При цій опції над звичайними повідомленнями друкуються назви стовпців.

-- q Реалізує швидкий варіант команди who, що відображає тільки імена і кількість користувачів, працюючих зараз в системі. При цій опції усі інші ігноруються.

-- p Перераховує усі інші процеси, активні зараз, які були породжені процесом init. Поле NAME містить назву програми, що виконується процесом init, яке береться з файлу /etc/inittab. Поля STATE, LINE, IDLE сенсу не мають. У полі COMMENT відображається поле ідентифікатора з рядка файлу /etc/inittab, що викликала породження цього процесу.

-- d Видати інформацію про усі процеси, які припинили існування і не були наново породжені процесом init. У мертвих процесів з'являється поле EXIT, яке містить значення системного і призначеного для користувача кодів завершення. Це може виявитися корисним при з'ясуванні причин аварійного закінчення процесу.

-- b Видати час і дату останнього завантаження системи.

-- r Видати поточний рівень виконання процесу init. Окрім цього, будуть виданий ідентифікатор процесу, системний код завершення і призначений для користувача код завершення процесу.

-- t Видати інформацію про останнє коригування системного годинника [за допомогою команди date] користувачем root.

-- a Обробляти файл /etc/utmp або файл, вказаний в команді, вважаючи усі опції (окрім THqs) включеними.

-- s Видавати тільки поля NAME, LINE і TIME; це опція, що приймається за умовчанням.

 

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 58; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты