Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Орієнтовна основа дії при виконанні практичної роботи. 1.Розглянути мазки спірохет (тушевий препарат, фарбування за Романовським-Гімзою), оцінити співвідношення довжини та ширини їх клітин




1.Розглянути мазки спірохет (тушевий препарат, фарбування за Романовським-Гімзою), оцінити співвідношення довжини та ширини їх клітин, розміри та кількість завитків. Користуючись таблицею визначити, до якого роду нале-жать розглянуті спірохети. Малюнки занести у протокол та підписати.

2.Розглянути мазки рікетсій (фарбування за Здродовським) – звернути увагу на розміри цих мікроорганізмів та їх розташування в середині клітин; мазки актиноміцетів (фарбування за Грамом) – знайти у мазках міцелій та окремі клітини. Порівняти зі схематичними малюнками на таблицях і занести до протоколу. Морфологію мікоплазм вивчити за таблицями, звернути увагу на дрібні розміри клітин та їх поліморфізм, малюнок занести у протокол, вказати придатний метод фарбування.

3.За практикумом (№3 у списку літератури) познайомитися з принципом виявлення кислортостійких бактерій, розібрати методику фарбування за Цилем –Нильсеном. У протоколі вказати необхідні реактиви та послідовність дій. Пофарбувати препарат із мокротиння за Цилем –Нильсеном, знайти у ньому мікроорганізми стійки та не стійки до дії кислот, занести малюнок до протоколу.

4.Структури бактеріальної клітини вивчити по демонстраційних препаратах: капсули, зерна волютина, спори (таблиці, препарати пофарбовані за мето-дами Бурі-Гінса, Нейсера, Ожешко). Малюнки занести до протоколу, чітко відтворюючи кольори, у які забарвлені різні структури бактеріальних клітин.

5.Морфологію пліснявих грибів вивчити у нефарбованих мазках-відбитках з поверхні колоній та на нативних препаратах колоній (розглядаються на мало-му збільшенні, без імерсії). Знайти у отриманих препаратах гіфи, конідії та спори гриба. Морфологію дріжджеподібних грибків розглянути на мазках, пофарбованих за Грамом, порівняти розміри їх клітин із бактеріями, знайти клітини, що брунькуються. Малюнки пліснявих та дріжджеподібних грибків занести у протокол.

Після ознайомлення з теоретичними питаннями і ходом проведення експе-рименту вам пропонується виконати наступні навчальні завдання:

1.У лабораторію надійшла сеча хворого з підозрою на туберкульоз нирок. Які методи фарбування можна рекомендувати для виявлення М. tuberculosis в осаді сечі?

2.При мікроскопії мазків харчового продукту (крохмалю) виявлені великі Гр+ палички, подібні Bacillus cereus. Які структурні компоненти клітин можуть це підтвердити? Який метод фарбування варото використати для їх вияв-лення?

3.В баклабораторію надійшов з хірургічного відділення кетгут з направленням, де міститься прохання перевірити кетгут на стерільність. В отриманій відпо-віді зазначено, що кетгут забруднений бацилами. Що було знайдено у мікро-бів, виділених з кетгуту?

4.Назвіть: Включення мікробної клітини: а) Краплі жиру, в) Зерна волютину, с) Вакуолі, d) Гранули глікогену і крохмалю, е) Рібосоми.

5.Назвіть умови спороутворення: а) несприятливе навколишнє середовище, в) потрапляння в організм людини або тварини, с) висушування, d) низька температура, е) потрапляння до грунту.

6.Значення спор у бацил: а) для розмножування, в) для збереження виду в несприятливих умовах, с) для накопичення резервних живильних речовин, d) захисна реакція при потраплянні в макроорганізм, е) ознака старіння клітини.

7.Спроможністю до спорооутворення володіють: а) клострідії, в) бацили, с) спірохети, d) найпростіши, е) рикетсії

8.Кислотостостійкість мікроорганизмів пов‘язана з присутністю: а) нуклеїно-вих кислот, в) жиро-воскових речовин, с) капсул, d) вуглеводів, е) білків.

 

Додаток 1.

Граф логічної структури теми:


Поделиться:

Дата добавления: 2015-02-09; просмотров: 119; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.004 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты