Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


ТЕМА 3. Договори в сфері інтелектуальної діяльності




1. Поняття та види договорів в сфері інтелектуальної діяльності.

2. Сутність та зміст авторських договорів в сфері інтелектуальної діяльності.

3. Договори в сфері науково-технічної діяльності.

4. Договори на використання об’єктів промислової власності.

Починаючи розгляд першого питання, студенти повинні визначити поняття договору в сфері інтелектуальної діяльності, розкрити особливості його окремих видів. Слід мати на увазі, що у порівнянні з іншими цивільно-правовими договорами, договори у сфері інтелектуальної діяльності характеризуються певними особливостями, на визначенні яких необхідно зупинитися. Ці особливості пов’язані, у першу чергу, з специфікою об’єктів та суб’єктів даного типу договорів. Свої особливості має форма і зміст договорів у сфері інтелектуальної діяльності та процедура їх реєстрації.

Після визначення загальних положень щодо договорів в сфері інтелектуальної діяльності, студенти можуть переходити до вивчення сутності та змісту авторських договорів. Усі цивільно-правові відносини, що складаються у процесі створення і використання об’єктів авторського права і суміжних прав, регулюються авторськими договорами. Авторські договори можна поділити на договори на створення об’єктів інтелектуальної власності і договори на їх використання. Необхідно відзначити, що чинне законодавство не приділяє достатньо уваги авторським договорам. Тому на них поширюються норми цивільного права, що стосуються регулювання договірних відносин. Студенти повинні зупинитися на порівняльному аналізі авторських та деяких інших видів цивільно-правових договорів. На основі такого аналізу стає можливим з’ясування особливостей авторського договору.

Важливим для розуміння сутності і змісту авторських договорів є розгляд взаємних прав і обов’язків сторін (автора і замовника-користувача).

У випадку невиконання або неналежного виконання авторського договору законодавство України встановлює цивільно-правову відповідальність. Її розмір і умови настання у відповідності із законом, а також найбільш типові порушення положень авторських договорів, повинні визначити студенти.

Особливої уваги з боку студентів вимагає вивчення причин і процедури припинення і розірвання авторського договору.

Завершити розгляд другого питання потрібно стислою характеристикою таких видів авторських договорів: видавничий договір, договір про депонування рукописів, постановочний договір, договір на створення і використання об’єктів суміжних прав та ін.

Третє питання семінару присвячене аналізу договорів у сфері науково-технічної діяльності. Значення подібних договорів полягає в тому, що прискорення науково-технічного прогресу неможливе без безперервного створення і раціонального використання об’єктів промислової власності. Регулюється цей процес науково-технічної діяльності переважно на договірних засадах. Переважна більшість об’єктів промислової власності створюється на замовлення.

Створення і використання об’єктів промислової власності повинно відбуватися виключно на підставі відповідних договорів. Їх особливістю є те, що подібні договори можуть укладатися лише за умови, коли результати науково-технічної діяльності визнані об’єктами промислової власності і, тим самим, об’єктами правової охорони.

Далі студенти повинні розглянути характерні ознаки договорів у сфері науково-технічної діяльності, що відрізняють їх від авторських договорів.

Основними видами договорів у сфері науково-технічної діяльності є договори на створення об’єктів промислової власності; договори на виконання науково-дослідних, дослідно-конструкторських і технологічних робіт. Розгляд і аналіз студентами цих видів договорів можна рекомендувати за такою схемою: визначення юридичної природи договору, його форми; визначення об’єкту та сторін договору, їх взаємних прав і обов’язків; характеристика інших істотних умов договору; інформаційне забезпечення науково-технічної діяльності; відповідальність за порушення умов договору.

Розгляд четвертого питання семінару доцільно розпочати з характеристики ліцензійних договорів як найбільш поширеного виду договорів на використання об’єктів промислової власності. Чинне законодавство України встановлює винятки, поза межами яких будь-яке використання об’єкта інтелектуальної власності можливе лише на підставі договору користувача з власником об’єкта.

Студенти повинні визначити принципові положення договорів на використання об’єктів промислової власності та обмеження щодо їх використання. Після цього можна переходити до характеристики окремих видів ліцензій: виключної, одиничної, невиключної, відкритої, примусової. Важливою для вивчення питання є процедура укладення ліцензійних договорів.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-02-09; просмотров: 98; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты