Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Ефективність ухвалення маркетингового рішення




1. Міра корисності, підносний результат ціни економічного ризику від обраного варіанта рішення маркетингової задачі з безлічі розглянутих (можливих) альтернатив.

2. Здатність обраного варіанта рішення маркетингової задачі приносити економічний ефект.

Ефективність реклами - ступінь вплину рекламних засобів на споживачів в інтересах виробника чи посередника. Визначається до і після передачі рекламного звертання. Визначення впливу реклами на результати продажів (економічна ефективність) проводиться шляхом відносного порівняння витрат на рекламу й обсягів реалізації товару за підсумками діяльності в минулому. Точність останнього методу не висока, тому що на результати продажів впливають крім реклами безліч інших факторів.

Життєвий цикл товару - псиний період (цикл) часу, що відображає основні етапи розвитку товару з моменту його розробки до виходу з ринку; від нього безпосередньо залежить рівень прибутку продавця (продуцента) па кожнім з етапів (стадій) циклу. У процесі розвитку продажів товару й одержання прибутку звичайно виділяють п'ять етапів: етап розробки товару (доринковий), етап виведення (впровадження) товару на ринок, етап зростання обсягу продаж товару, етап зрілості (насичення), етан спаду продажів чи елімінації товару з ринку

Загальний еквівалент- товар, за допомогою якого при товарному виробництві в процесі обміну (купівлі-продажу) вимірюється вартість усіх інших товарів. Із маси товарів з виникненням регулярної торгівлі виділяється один, який користується найбільшим попитом. Цю роль у різні історичні часи, у різних народів виконували різні товари (хутро, шкіра, сіль, пізніше золото та срібло).

Загальнонаціональні марки-див. марки виробників.

Задоволення - це вибір конкретного товару споживачем із сукупності подібних товарів. Вибраний товар мусить мати найвище з-поміж усіх інших значення функцій корисності й забезпечувати досягнення високого рівня задоволення потреб. Існують два типи задоволення від товару: функціональне (функціональні можливості товару) та психологічне (підноситься престиж покупця).

Закон Енгеля - тенденція, які були примічені біля ста років тому Ернстом Енгелем щодо розподілу сімейного бюджету в міру зростання доходів, його цікавило, скільки витрачається на харчування, житло, транспорт, охорону здоров'я тощо.

Закон рекламної практики Політца (І): "Реклама стимулює продаж якісного товару і прискорює провал поганого. Вона має показати не тільки те, які властивості товар мас, а й те, яких властивостей він не має. і допомогти споживачеві в цьому швидше розібратися".

Закон рекламної практики Політца (II): "Реклама, яка наголошує на тих властивостях товару, які цей товар має в мікроскопічних дозах і котрі не помітні споживачеві вже на перший погляд, завжди прискорює провал цього товару".

Закон Мерфі - рекламний закон, що гласить: "Недостатні рекламні виграти приводять до безглуздої витрати грошей", тобто економія на рекламі безглузда.

Закриті запитання - запитання, які використовуються в анкетному опитуванні, вони містять усі можливі варіанти відповідей і опитуваний просто вибирає один із них. Форми закритих запитань можуть бути різні. Найпоширенішими з них є альтернативні запитання (передбачають відповідь «так» або "ні") і запитання з вибірковою відповіддю.

Залежні оптові посередники - група оптових посередників, які складаються з агентів і брокерів, які, на відміну від оптовиків-покупців не беруть на себе право власності на товар, що його реалізують. Вони не приймають самостійних рішень щодо цін та інших умов продажу і діють у межах повноважень, наданих їм виробником згідно з укладеними угодами, отримуючи за посередництво комісійну винагороду чи платежі за послуги. Запити - лин. побажання.

Захоплення - мода, яка швидко з'являється, активно розповсюджується, рано досягає свого піку і дуже швидко падає.

Збутова контора- оптовий підрозділ виробника, який фізичних операцій з товарами не виконує, як звичайно, а мас лише їх взірці. Завданням з.к. є встановлення контактів із споживачами, рекламна діяльність, збирання замовлень та їх розміщення, організація транзитної поставки товарів зі складу підприємства чи його збутових філій.

Збутова філія- оптовий підрозділ виробника, який розміщують у містах, де зосереджені численні споживачі даної продукції. З.ф. мають складські приміщення для зберігання значних товарних запасів, а також систему сервісного обслуговування, якщо це зумовлено типом ринку і видом товару.

Збутовий маркетинг- маркетинг, який використовує систему (нові методи) торгівлі як основний засіб досягнення комерційного успіху на ринку.

Змішаний маркетинг- орієнтація як на споживача, так і на продукт, а особливо на високу репутацію та добротність останнього (типовий європейський маркетинг), даній рекламі притаманні гнучкість, висока частота повторних контактів, помірна вартість.

Зовнішня реклама- рекламні щити вздовж доріг, на стінах і дахах будинків, написи на транспорті, реклама на спортивних змаганнях, електричні табло тіпу "рухомий рядок" тощо, найпопулярнішими носіями з.р. г: брандмауери, біг-борди, баннери, сіті-лайти. лайт-бокси, призматрони, призма-віжн. рекламні годинники, спеціально оформлені кіоски, реклама на транспорті тощо.

"Зона байдужості" - це ринок, споживачі якого не є прихильниками продукції фірми.

Знижки- суми, які надає продавець товару різним покупцям з метою розширення ринку збуту, покриття окремих витрат, збільшення кількості реалізованих товарів. Знижки бувають:

– кількісні - за придбання великих партій товарів;

– касові - за оплату готівкою:

– за замовлення вартістю понад якусь обумовлену суму;

– торговельні - посередникам за здійснення торгових операцій;

– сезонні - на товари, що продаються поза сезоном;

– залікові - на новий товар за одночасного повернення старого;

– договірні - на вимогу якогось надто важливого клієнта;

– бонусні - які надаються за результатами річного обороту.


Рекомендована література

Базова

1. Бутейко Н.В. Маркетинг: Підручник.– К. : Атака, 2008.– 300 с.

2. Гаркавенко С. С. Маркетинг . Підручник / С.С. Гаркавенко – К. : Лібра, 2006. – 720 с.

3. Маркетинг : підручник. – Вид. 2–ге без змін [А. Ф. Павленко, І. Л. Решеьнікова, А. В. Войчек та ін.] ; за наук. ред. д-ра екон. наук, проф. академ. АПН України А.Ф. Павленка; кер. авт. кол. д-р екон. наук, проф. І.Л. Решетніков.– К. : КНЕУ, 2010 .– 600 с.

4. Маркетинг. Збірник задач і ситуаційних вправ для студентів денної та заочної форми навчання, освітньо-кваліфікаційного рівня – бакалавр галузь знань 0305 «Економіка та підприємництво» напряму підготовки 6.030508 «Фінаси і кредит», 6.030509 «Облік і аудит» / Богоявленський О.В., Кудінова М. М. Харків : ХІФ УДУФМТ, 2010, 160 с.

5. Петруня Ю.Є. Маркетинг : навч. посіб. / Ю.Є. Петруня. – 2-ге вид., переробл. і допов. – К : Знання, 2010 – 351 с. – (Вища освіта ХХІ століття).


Поделиться:

Дата добавления: 2015-02-09; просмотров: 101; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты