Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Доплати і надбавки




 

Доплати і надбавки існують на підприємствах як додаткова грошова мотивація праці робітників у випадку виникнення специфічних умов при виконанні виробничих завдань. Законодавством і підприємствами передбачені такі ситуації:

- тяжкі умови роботи;

- робота в надурочний час;

- праця у святкові, неробочі та вихідні дні;

- праця у нічний час;

- простоювання, яке мало місце не з вини працівника;

- виготовлення бракованої продукції не з вини працівника;

- робітник молодший за вісімнадцять років;

- скорочена тривалість щоденної роботи;

- міжрозрядна різниця;

- сумісництво професій;

- виконання обов’язків тимчасово відсутнього;

- професійна майстерність;

- керівництво бригадою;

- робота у багатозмінному та безперервному режимі виробництва (переробка графіка);

- знання і використання іноземної мови;

- особливо важливе та термінове завдання;

- тимчасове переведення на роботу, що нижче оплачується;

- робота по ТОП;

- вагітність і діти віком до трьох років;

- робота у польових умовах.

Типові випадки додаткових виплат на підприємстві:

Доплата за умови праці. На тяжких, шкідливих та небезпечних роботах, а також з особливими природними, географічними та геологічними умовами , умовами підвищеного ризику для здоров’я встановлюється підвищена оплата праці. Вона може бути у вигляді підвищених тарифних ставок та доплат до тарифних ставок. Доплати призначаються на основі атестації робочих місць і оцінки реальних умов праці інструментальних вимірів. Ступінь шкідливості факторів виробничого середовища визначається "Типовим положенням про оцінку умов праці на робочих місцях і порядок застосування галузевих переліків робіт, за якими можуть установлюватися доплати робітникам за умови праці" від 03.10.86 №387/22-78.

Доплата за наднормовану роботу. Під наднормованою розуміють заплановану або незаплановану роботу, яка викликана виробничою необхідністю і виконується у додатковий, позанормований час (наприклад, після 8 годин робочої зміни). Наднормована робота сплачується у подвійному розмірі, 100% тарифної ставки робітника відповідної кваліфікації за кожний додатковий час праці.

Доплата за роботу у нічний час. Робота у нічний час не є типовим для людини. Фізіологія людини вимагає у нічний час відпочивати. Але специфіка деяких підприємств, а також обсяги їх виробництва вимагають здійснення безперервного графіка випуску товарної продукції. Нічна праця оплачується додатково і не нижче 20% тарифної ставки за кожний нічний час роботи. Розмір доплати встановлюють генеральним галузевим або регіональним погодженням між власником та трудовим колективом.

Доплата за роботу у вихідні та святкові дні. У випадку безперервного графіка роботи випуск продукції також відбувається у вихідні та святкові дні. Компенсують вихід на роботу у такі дні 100% доплатою за кожен фактично відроблений час.

Доплата при міжрозрядній різниці. При виконанні робіт, які передбачені для робітників відрядників різної кваліфікації, робітниками, які працюють почасово, повинні компенсувати грошову різницю, що виникає.

Доплата за сумісництво професій (посад) або виконання обов’язків тимчасово відсутніх робітників. Додаткова робота виконується при наявності відповідного попиту і вміння та оплачується не більш 50% тарифної ставки відсутнього робітника.

Доплата за керівництво бригадою. Призначують бригадирам, яких висунули з числа робітників. Розмір доплати залежить від попиту останніх, кількості членів бригади, та обговорюється всім колективом.

У загальному вигляді розрахунок заробітної плати і доплати і-го виду здійснюється за формулою:

 

Ді = Вфі * Ті х ni / 100, (3.18)

 

де Вфі – фактично відроблений час в умовах, за які нараховують доплату;

Ті – тарифна ставка і-го розряду;

ni – встановлений розмір доплати і-го виду, у %.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-02-09; просмотров: 78; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты