Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Амортизація основних фондів




Щорічний знос основних виробничих фондів входить складовою частиною в собівартість продукції у вигляді амортизаційних відрахувань і відшкодовується при її реалізації. Сума амортизаційних відрахувань утворює амортизаційний фонд.

Амортизація – це економічний процес поступової втрати основними фондами своєї вартості і перенесення її на створювану продукцію або виконану роботу.

Норма амортизації– це установлений щорічний розмір відрахувань у відсотках до вартості основних фондів, який використовується для визначення суми амортизаційних відрахувань. Норма амортизації (На) розраховується за формулою:

,

де, ОФп – первісна вартість основних фондів, грн.;

Л – ліквідна вартість (вартість металобрухту), грн.;

Тсл – амортизаційний період (термін служби), років.

Сума амортизації (А) дорівнює:

 

,

де, ОФсер – середньорічна вартість основних виробничих фондів.

Існує кілька методів нарахування амортизації (мал. 3.2.)

 

Методи нарахування амортизації
Прямолінійний Кумулятивний Метод прискореної амортизації Метод зменшення залишкової вартості

 

Мал. 4.2. Методи нарахування амортизації

 

При прямолінійному методі відрахування розраховуються за однією і тією ж нормою від первісної вартості основних фондів.

Кумулятивний – характеризується більш високими нормами амортизації в першій половині амортизаційного періоду і поступовим їх зниженням в другій половині.

Метод прискореної амортизації означає, що річна сума амортизації визначається як добуток залишкової вартості об’єкта на початок звітного року та річної норми амортизації, яка обчислюється зі строку корисного використання і подвоюється. Річна норма амортизації визначається за формулою :

.

Величина річних амортизаційних відрахувань тут буває більша, ніж при застосуванні прямолінійного методу. У ряді країн норма амортизації збільшується в 2, 3 та 4 рази.

Метод зменшення залишкової вартості полягає в тому, що норма амортизації, яка використовується під час рівномірного нарахування зносу, збільшується у 1,5-2 рази, а амортизаційні суми обчислюються за цією нормою не від початкової вартості основних фондів, а від недоамортизованої її частини.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-02-10; просмотров: 92; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.01 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты