Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Класифікація персоналу підприємства




Трудові ресурси (персонал) підприємства – це сукупність постійних працівників, які мають необхідну професійну підготовку, практичний досвід і навички роботи на підприємстві.

Класифікація персоналу підприємства проводиться за різними критеріями.

1. За характером участі в господарській діяльності розрізняють виробничий персонал (працівники, зайняті в основному на допоміжному виробництві і його обслуговуванні) таневиробничий персонал (всі, зайняті в невиробничій сфері підприємства).

2. Залежно від виконуємих функцій:робітники (безпосередньо зайняті створенням матеріальних цінностей на основних та допоміжних виробництвах), службовці (здійснюють підготовку та оформлення документації, облік, контроль, господарське обслуговування), спеціалісти(працівники, які виконують спеціальні інженерно – технічні, економічні та інші роботи: економісти, технологи, механіки, юрисконсульти та ін.), керівники (працівники, що займають посади керівників підприємств, їх структурних підрозділів та їх заступники: директори, завідувачі, начальники цехів, головні інженери, головні бугалтери, тощо).

3. За професіями та спеціальностями: відповідно до єдиного тарифно-кваліфікаційного довідника робіт та професій. Професія характеризує вид трудової діяльності, що вимагає визначеної підготовки. Спеціальність – характеризує відносно вузький вид робіт у границях визначеної професії.

4. За рівнем кваліфікації. Робітники: висококваліфіковані, кваліфіковані, малокваліфіковані, некваліфіковані. Спеціалісти : найвищої кваліфікації, вищої кваліфікації, середньої кваліфікації, практики. Кваліфікація характеризує якість та складність праці і є сукупністю спеціальних знань і навичок.

5. За статтю і віком. Це чоловіки до 30 років; від 30 до 60 років; більше ніж 60 років, а також жінки до 30 років; від 30 до 55 років, більше ніж 55 років.

6. За стажем роботи: до 1 року; 1 – 3 роки; 3 – 10 років ; більше 10 років.

Використання персоналу характеризується кількісними , якісними та структурними показниками. Кількісні показники – це :

· облікова чисельність (включає всіх постійних, тимчасових і сезонних працівників, яких було прийнято на роботу терміном один і більше днів, незалежно від того, перебувають вони на роботі чи знаходяться у відпустках, відрядженнях тощо).

· явочна чисельність (включає всіх працівників, що з'явились на роботу).

· Середньооблікова чисельність за місяць (сума чисельності робітників за кожний календарний день місяця поділена на кількість календарних днів у місяці).

Якісні показникиподіляються на економічні, особові та організаційно-технічні. Економічні характеризують складність праці, кваліфікацію, середній розряд працівників, плинність кадрів. Щодо плинності кадрів, то розраховується коефіцієнт вибуття (Квиб), коефіцієнт прийому (Кпр), коефіціент плинності (Кпл)

Квиб =

Кпр = ,

де, Рзв – число звільнених робітників за даний період,

Рпр – число прийнятих на роботу за даний період,

Р – середньооблікова чисельність працівників за цей же період.

Коефіцієнт плинності – це відношення чисельності працівників підприємства, що вибули чи звільнених за даний період до середньооблікової чисельності за той же період.

Особові показники характеризують рівень дисциплінованості та відповідність кваліфікації робітників складності виконуваних робіт.

Організаційно-технічні – це характеристика фондоозброєності, рівня організації праці, рівня технологічної організації.

Структурні показники – це питома вага працівників, темпи зростання чисельності за визначений період, співвідношення основних та допоміжних робітників.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-02-10; просмотров: 118; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты