Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Класифікація витрат. Всі витрати, які відностять до собівартості продукції, поділяють на основні (прямо пов’язані з виробництвом продукції) та накладні (витрати на обслуговування




 

Всі витрати, які відностять до собівартості продукції, поділяють на основні (прямо пов’язані з виробництвом продукції) та накладні (витрати на обслуговування і управління виробництвом).

За способом віднесення витрат на собівартість виділяють витрати прямі і непрямі. Прямі включають в собівартість методом прямого розрахунку (сировина, матеріали, заробітна плата основних працівників). Непрямі витрати пов’язані з виробництвом декількох видів продукції, їх включають до собівартості пропорційно зарплаті основних робітників або обсягу виробництва. Це загальновиробничі, загальногосподарські та деякі інші витрати.

Виділяють також витрати умовно-постійні, які не змінюються при зміні обсягу виробництва та умовно-змінні, які залежать від обсягу виробництва.

Розрахунок собівартості одиниці продукції називається калькуляцією витрат. В ній всі витрати групуються за статтями витрат. До собівартості продукції на підприємствах молочної та м’ясні промисловості входять такі статті витрат:

1. Сировинна і основні матеріали;

2. Зворотні відходи (віднімаються);

3. Допоміжні матеріали;

4. Транспортно-заготівельні витрати;

5. Куповані вироби та напівфабрикати;

6. Паливо і енергія на технічні потреби;

7. Заробітна плата;

8. Відрахування на соціальні потреби;

9. Витрати на підготовку і освоєння виробництва;

10. Витрати на утримання обладнання;

11.Цехові витрати (загально виробничі);

12. Загальнозаводські витрати (загальногосподарські);

13. Витрати від браку (тільки у звіті);

14. Інші виробничі витрати;

15. Комерційні витрати.

Статті 1-14 складають виробничу собівартість, а всі разом – повну.

До статті «Сировина і основні матеріали» відносять сировину і основні матеріали. Сировина в м’ясній промисловості – це худоба, птиця, кролі. Основні матеріали – сіль, мука, крохмаль, спеції, білкові наповнювачі. В молочній промисловості сировина – цільне молоко, а основні матеріали – цукор, ванілін, цукати, фрукти і ягоди, какао – порошок, харчові добавки.

Зворотні відходи (віднімаються) показують вартість конфіскатів туш, субпродуктів, обрізів м’яса, які потім використовують на технічні цілі. В молочній промисловості це вартість обезжиреного молока і пахти при виробництві масла та вершків, це вартість сироватки при виробництві сиру.

Допоміжні матеріали не входять в склад виробничої продукції, а використовуються на технічні цілі. Це шпагат, марля, етикетки, пакувальні матеріали.

Транспортно-заготівельні витрати – це витрати підприємства на утримання приймальних пунктів, доставку сировини від постачальників, вартість послуг товарних бірж, знос тари та інше.

Куповані вироби та напівфабрикати – це вартість куплених у інших підприємств виробів для подальшої переробки.

Паливо і енергія на технологічні потреби – це вартість купленого палива всіх видів, яке використовується на виробництво різних видів використовуваної енергії (електроенергії, холоду), це вартість купованої енергії для технологічної мети. Вартість енергії на освітлення, опалення, господарські цілі сюди не входять.

Заробітна плата виробничих робітників включає в себе основну і додаткову заробітну плату виробничих робітників, які безпосередньо пов’язані з виробництвом продукції.

Відрахування на соціальні потреби визначається в процентах від заробітної плати.

Витрати на підготовку і освоєння виробництва включають в собівартість рівними долями від кошториса на протязі першого року пропорційно обсягу виробленої за перший рік продукції. Друга частина витрат відшкодовується з фонду накопичення.

Витрати на утримання обладнання включають амортизаційні відрахування та вартість ремонтних робіт.

Цехові (загальновиробничі) витрати – це всі витрати на утримання управлінського персоналу цеха і витрати, пов’язані з роботою цеха вцілому.

Загальнозаводські (загальногосподарські) витрати – це всі витрати, пов’язані з утриманням і організацією виробництва вцілому.

Інші виробничі витрати включають в себе вартість усушки м’яса, субпродуктів, сиру та інших продуктів при зберіганні та термічній обробці, відрахування на стандартизацію та сертифікацію виробів та ін.

Комерційні (невиробничі) витрати це витрати на тару, рекламу доставку продукції на станцію відправлення тощо.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-02-10; просмотров: 89; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.009 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты