Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Тестування




ВСТУП

Наука «Податкова система» входить до складу спеціальних базових фінансових наук і вивчає конкретні форми прояву економічних відносин, що виникають між платниками та державою в процесі розподілу та перерозподілу частини вартості валового внутрішнього продукту, у їх взаємозв’язку, з метою створення централізованого фонду грошових коштів. Вона органічно пов’язана з наукою «Фінанси», яка становить теоретичну базу даного курсу, та наукою «Податковий менеджмент, яка вивчається після опанування даного курсу на магістерських програмах.

Мета викладання цієї науки - надання теоретичних знань з питань змісту податкової системи, засад її побудови та закономірностей розвитку, механізмів функціонування податків у їх взаємозв’язку; формування практичних навичок нарахування податків, зборів та інших обов’язкових платежів. Ці знання необхідні майбутньому спеціалісту щоб вільно орієнтуватись в питаннях оподаткування, об’єктивно оцінювати зміни, що відбуваються в податковій політиці, механізмах справляння податків, розуміти суть і тенденції розвитку податкових відносин, видів податків у їх взаємозв’язку.

Завдання науки:

- оволодіти теоретичними та організаційними основами побудови податкової системи;

- поглиблено вивчити податкове законодавство;

- опанувати техніку та методику розрахунків податків, зборів та інших обов’язкових платежів, що сплачуються підприємствами різних організаційно-правових форм та фізичними особами;

- набути вміння роз’яснювати окремі положення податкового законодавства, вирішувати дискусійні питання, давати пропозиції щодо вдосконалення податкового законодавства.

Предмет науки – сукупність економічних відносин та форм їх прояву, у взаємозв’язку і взаємозалежності, що виникають з приводу перерозподілу валового внутрішнього продукту для створення централізованого фонду держави.

Об’єкт науки – сукупність податків, зборів та інших обов’язкових платежів, що формують податкову систему України

Після опанування науки «Податкова система» студент повинен :

Знати Уміти
Теоретичні основи побудови податкової системи, закономірності взаємозв’язку конкретних форм прояву податкових відносин Аналізувати склад та структуру податкової системи України, зміни у податковому законодавстві
Етапи розвитку оподаткування; умови набуття оподаткуванням системності Орієнтуватись у нормативно-правовій базі з питань оподаткування, правильно трактувати положення податкового законодавства.
Тенденції розвитку податкової системи України Застосовувати отриманні знання для самостійного нарахування податків і обов’язкових платежів
Механізми справляння податків, зборів та інших обов’язкових платежів згідно із чинним законодавством Обґрунтовувати пропозиції з удосконалення податкової системи України

 

ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН

 

Назва теми    
Денна форма навчання Заочна форма навчання  
Л П СРС І   КЗ І СРС  
УС ЕС  
Засади побудови податкової системи -  
Становлення та розвиток податкової системи України -  
Розвиток акцизів та мита у податковій системі України  
Механізми прибуткового оподаткування у податковій системі України  
Екологічне оподаткування та платежі за ресурси в Україні -  
Майнове оподаткування та інші загальнодержавні податки і збори, їх роль у податкові системі України      
Система місцевого оподаткування в Україні    
Великі платники податків у податковій системі України. -  
Фіскальний потенціал та фіскальна функція податкової системи України   -  
Регулювальна роль податкової системи України   -  
РАЗОМ ГОДИН  

 

3. Зміст дисципліни за темами

 

ВСТУП

“Податкова система” як навчальна дисципліна, її зв’язок з іншими теоретичними і прикладними економічними дисциплінами. Роль курсу “Податкова система” у формуванні професійних навичок висококваліфікованих бакалаврів з економіки.

Склад, структура і послідовність викладання курсу.

 

Тема 1. Засади побудови податкової системи

 

Податкова система як складне багатоаспектне поняття. Сутнісні характеристики податкової системи на абстрактно-теоретичному рівні пізнання. Зміст податкової системи на рівні безпосереднього сприйняття форм реалізації податкових відносин. Організаційно-управлінський рівень податкової системи. Характеристика суб’єктів податкової системи. Правові засади взаємовідносин між державою та платниками податків; між органами державної влади та місцевого самоврядування; між органами державної законодавчої влади та контролюючими органами; між контролюючими органами та платниками.

Формування податкової системи в історичному аспекті. Системність як ознака певного рівня зрілості оподаткування. Критерії набуття оподаткуванням системності.

Об’єктивні чинники становлення податкової системи. Еволюція економіки та розвиток податкової системи. Вплив форми державного правління на взаємовідносини між платниками та державою, рівень податкового навантаження та структуру податкової системи.

Суспільні, колективні (групові) та індивідуальні інтереси членів суспільства як суб’єктивний чинник формування податкової системи.

Вимога системності при побудові податкової системи. Визначальна база податкової системи. Принципи побудови податкової системи, їх відмінність від принципів оподаткування. Реалізація принципів оподаткування при побудові податкової системи.

Вихідні принципи формування податкової системи: фіскальна і економічна ефективність, соціальна справедливість, урівноваженість інтересів держави та платників, цілеспрямоване використання податків як фінансових регуляторів.

 

Тема 2. Становлення та розвиток податкової системи України

 

Інституціональні та макроекономічні умови виникнення податкової системи України. Етапи розвитку податкової системи України. Еволюція складу та структури податків і зборів. Основні бюджетоутворюючі податки та тенденції їх розвитку. Домінуюча роль ПДВ у податковій системі України. Зміни у структурі прибуткового оподаткування. Розвиток екологічного оподаткування в Україні. Майнові податки в Україні. Необхідність впровадження спеціальних режимів оподаткування, їх роль у податковій системі України. Еволюція спрощеної системи оподаткування Склад та структура місцевих податків та зборів.

Еволюція нормативно-правового забезпечення функціонування податкової системи в Україні. Податковий кодекс України. Трактування податку, збору, плати як елементів податкової системи у Податковому кодексі України. Принципи податкового законодавства.

Напрями подальшого удосконалення податкової системи України. Посилення регулюючого впливу податкової системи на соціально-економічний розвиток України.

 

Тема 3. Розвиток акцизів та мита у податковій системі України

 

Загальна характеристика податків на споживання. Сутність податку на додану вартість, його місце в системі оподаткування споживання, переваги та недоліки, чинники, що впливають на надходження ПДВ до Державного бюджету України. Передумови введення податку на додану вартість в Україні. Поняття доданої вартості, методи її обчислення.

Платники податку на додану вартість. Ставки податку на додану вартість. Вплив зниження ставки ПДВ на його фіскальну ефективність.

Об’єкт оподаткування. Операції що включаються в об’єкт оподаткування. Перелік операцій, що виключені з об’єкту оподаткування. Особливості визначення місця постачання товарів і послуг.

Поняття бази оподаткування по податку на додану вартість. Порядок визначення бази оподаткування для операцій різних видів.

Перелік операцій, що оподатковуються за нульовою ставкою і звільняються від оподаткування.

Порядок визначення суми податку на додану вартість, що підлягає сплаті до бюджету або відшкодуванню з бюджету. Звітний (податковий) період. Строки подачі декларації з ПДВ. Строки сплати ПДВ. Поняття податкового зобов’язання і податкового кредиту. Порядок визначення дати податкового зобов’язання. Порядок визначення дати податкового кредиту. Касовий метод податкового обліку. Документи, що підтверджують право платника на податковий кредит. Податкова накладна як основний звітний податковий документ. Строки включення до податкового кредиту сум ПДВ на підставі отриманих податкових накладних. Єдиний реєстр податкових накладних. Автоматичне бюджетне відшкодування ПДВ.

Акцизний податок як форма специфічних акцизів. Генезис специфічних акцизів в Україні. Фіскальна та економічна ефективність акцизного податку. Акцизний податок у системі податків на споживання, його переваги та недоліки. Спільні та відмінні риси акцизного податку та ПДВ.

Платники акцизного податку. Об’єкт оподаткування для вітчизняних та імпортних товарів. Перелік підакцизних товарів. Види ставок акцизного податку.

База оподаткування акцизним податком. Порядок визначення суми акцизного податку для вітчизняних та імпортних товарів, щодо яких застосовуються адвалерні та специфічні ставки. Порядок перерахунку ставок акцизного податку, встановлених в іноземній валюті, у національну валюту. Оподаткування понаднормативних втрат з вини виробника спирту і алкогольних напоїв, а також товарів, зіпсованих, знищених або втрачених понад нормативи.

Дата виникнення податкових зобов’язань для операцій різних видів. Коригування податкових зобов’язань зі сплати акцизного податку. Строки декларування та сплати. Форми розрахунків за акцизним податком.

Особливості у механізмі оподаткування алкогольних та тютюнових виробів. Мінімальне акцизне податкове зобов’язання. Акцизні марки: порядок їх отримання вітчизняними виробниками та імпортерами. Строки сплати акцизного податку для імпортерів алкогольних та тютюнових виробів. Особливості митного контролю за експортом і транзитом алкогольних та тютюнових виробів. Акцизні склади. Податкові пости.

Особливості оподаткування спирту етилового та нафтопродуктів залежно від напрямів їх використання.

Податковий вексель на суму акцизного податку. Пільги з акцизного податку.

Мито в системі податків на споживання. Види мита: ввізне, вивізне, сезонне, спеціальне, антидемпінгове, компенсаційне. Митна політика та її цілі. Термінологія митної справи: митна територія, митний контроль, види переміщення через митний кордон, митна декларація та декларанти.

Платники мита. Об’єкт оподаткування. Методи визначення митної вартості: за ціною угоди, за ціною угоди щодо ідентичних товарів, за ціною угоди щодо подібних товарів, на основі додавання вартості, на основі віднімання вартості, резервний.

Види митних ставок: тверді, процентні, комбіновані. Види ставок залежно від країни походження товарів: преференційні, пільгові, повні.

Звільнення від сплати мита. Порядок визначення та сплати мита до бюджету.

Тема 4. Механізми прибуткового оподаткування у податковій системі України

 

Податок на прибуток підприємств як форма прибуткового оподаткування. Фіскальне значення податку на прибуток підприємств. Податок на прибуток як регулюючий інструмент держави. Переваги і недоліки податку на прибуток підприємств. Становлення податку на прибуток в Україні, новації в оподаткуванні на кожному з етапів розвитку.

Платники податку на прибуток: резиденти та нерезиденти.

Ставки податку на прибуток: основна та додаткові. Поступове зниження основної ставки. Особливості застосування нульової ставки при оподаткуванні прибутку підприємств в Україні.

Об’єкт оподаткування. Поняття доходів звітного періоду. Склад доходів від операційної діяльності та порядок їх визнання. Запровадження методу співставлення та відповідності при визначенні дати отриманих доходів. Склад доходів від іншої діяльності та порядок їх визнання. Перелік доходів, що не враховуються при визначенні об’єкта оподаткування.

Поняття витрат, що враховуються при визначенні об’єкта оподаткування: витрати операційної діяльності, інші витрати.

Структура витрат операційної діяльності. Собівартість реалізованих товарів, виконаних робіт, наданих послуг, її елементи.

Структура інших витрат, що враховуються при визначенні об’єкта оподаткування: адміністративні, загальновиробничі, фінансові витрати, витрати на збут, інші операційні витрати та інші витрати звичайної діяльності. Витрати подвійного призначення, основі зміни у їх складі.

Порядок визнання витрат, що враховуються при визначенні об’єкта оподаткування, основні нововведення.

Перелік витрат, що не враховуються при визначенні об’єкта оподаткування та новації в їх структурі. Нові обмеження щодо включення до витрат платника витрат по окремих операціях.

Нарахування амортизації. Класифікація основних засобів. Методи нарахування амортизації. Обмеження щодо застосування окремих методів нарахування амортизації.

Перелік витрат, що підлягають і не підлягають амортизації. Порядок збільшення і зменшення балансової вартості груп основних засобів.

Порядок перенесення збитків на майбутні звітні періоди. Звичайні ціни: порядок визначення та випадки застосування. Методи визначення цін у контрольованих операціях: порівняльної неконтрольованої ціни, ціни перепродажу, «витрати плюс», чистого прибутку, розподілення прибутку.

Пільги по податку на прибуток. Звільнення від сплати податку на прибуток в Україні. Новації щодо розвитку малого і середнього бізнесу, податкові канікули. Обмеження по видах діяльності для застосування пільгової ставки.

Оподаткування страхового бізнесу. Особливості оподаткування результатів діяльності, що здійснюються за довгостроковим контрактом. Поняття неприбуткової установи або організації та види їх доходів, які звільнюються від оподаткування. Особливості оподаткування нерезидентів. Новації в оподаткуванні дивідендів.

Податок на доходи фізичних осіб як форма індивідуального прибуткового оподаткування. Бюджетне і соціальне значення податку на доходи фізичних осіб. Переваги і недоліки податку на доходи фізичних осіб. Становлення податку на доходи фізичних осіб в Україні, новації в оподаткуванні на кожному з етапів розвитку.

Платники податку на доходи фізичних осіб. Особи, які відносяться до резидентів, нерезидентів та податкових агентів з метою оподаткування.

Визначення об’єкту оподаткування для резидентів і нерезидентів; для суб’єктів підприємницької діяльності-фізичних осіб та осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність.

Доходи платника, які включаються, та які не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу. Зміни в переліку доходів, які не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу.

Поняття податкової знижки по податку на доходи фізичних осіб. Порядок отримання податкової знижки та зміни в переліку витрат, які платник має право до неї включити. Обмеження щодо права платника на отримання податкової знижки. Зменшення бази обрахунку граничного розміру податкової знижки.

Податкові соціальні пільги та умови, за яких вони застосовуються. Зміна бази нарахування податкової соціальної пільги. Види пільг та порядок їх застосування. Зміни в розмірі пільг для окремих категорій громадян. Новації в переліку громадян, які мають право на податкову соціальну пільгу. Право платника на вибір місця застосування соціальної пільги. Штрафні санкції, які застосовуються щодо платника, який порушив порядок отримання соціальної пільги. Порядок перерахування працедавцем сум наданих податкових соціальних пільг.

Ставки податку, зміни в їх розмірі та підставах застосування. Запровадження малопрогресивного оподаткування для окремих видів доходів.

Особи, на яких покладається нарахування та сплата податку. Порядок сплати податку до бюджету податковим агентом.

Особи, які зобов’язані або можуть подавати річну податкову декларацію. Зміни в порядку подання декларації та строках сплати податку громадянами та суб’єктами підприємницької діяльності – фізичними особами. Випадки, коли річна податкова декларація не подається.

Особливості оподаткування окремих видів доходів: від операцій з нерухомістю, процентів, дивідендів, роялті, виграшів та призів. Оподаткування інвестиційного прибутку, благодійної допомоги. Оподаткування доходів, отриманих за договорами довгострокового страхування життя, недержавного пенсійного забезпечення, пенсійних вкладів та за договорами довірчого управління. Оподаткування іноземних доходів. Оподаткування нерезидентів. Оподаткування доходу, отриманого платником податку внаслідок прийняття ним у спадщину та у подарунок коштів, майна, майнових чи немайнових прав: зміни ставок та переліку спадкоємців.

Особливості оподаткування доходів громадян від заняття підприємницькою діяльністю, які не обрали спрощену систему оподаткування. Порядок визначення об’єкта оподатковування. Зміни в порядку нарахування та строки сплати авансових платежів. Зміни в порядку та строках подання декларації про фактично отримані доходи. Порядок перерахунків по податку.

Особливості оподаткування доходів, отриманих фізичною особою від здійснення незалежної професійної діяльності. Перелік платників, які можуть проводити незалежну професійну діяльність, їх права і обов’язки. Порядок визначення оподатковуваного доходу. Порядок подання податкової звітності.

 

Тема 5. Екологічне оподаткування та платежі за ресурси в Україні

 

Необхідність та сутність екологічного оподаткування. Складові екологічного оподаткування. Еволюція екологічного оподаткування в Україні.

Зміст екологічного податку. Платники та підстави сплати податку. Об’єкт та база оподаткування. Диференціація ставок залежно від виду діяльності та обставин, що впливають на забруднення навколишнього середовища. Порядок обчислення податку. Порядок подання податкової звітності та сплати податку.

Відповідність податкової політики України у сфері екологічного оподаткування сучасним світовим ініціативам використання податків для охорони природного середовища. Світова практика використання податкових знижок та податкового кредиту для стимулювання впровадження природоохоронних технологій.

Державна власність на ресурси як основа отримання державою доходів за їх використання. Плата за ресурси як інструмент впливу на економне і раціональне використання ресурсів. Види платежів за ресурси.

Зміст плати за землю, переваги та недоліки. Плата за землю як інструмент раціонального використання земельних угідь і регулювання розміщення виробництва та населення в регіональному розрізі.

Платники та об’єкти оподаткування. База оподаткування. Форми та порядок обчислення плати за землю: земельний податок та орендна плата.

Диференціація ставок залежно від призначення земельних ділянок, їх місцезнаходження і якісних характеристик.

Особливості встановлення ставок для різних платників та видів діяльності. Пільги щодо податку для юридичних та фізичних осіб. Земельні ділянки, які не підлягають оподаткуванню. Податковий період. Строки сплати плати за землю. Індексація нормативної грошової оцінки земель. Порядок зарахування до бюджетів плати за землю.

Плата за користування надрами. Зміст плати за користування надрами. Види плати: за використання надр для видобування корисних копалин; за користування надрами в цілях, не пов’язаних з видобуванням корисних копалин. Платники та об’єкт оподаткування База оподаткування. Диференціація ставок податку залежно від порядку визначення плати за користування надрами. Базовий податковий період. Порядок подання розрахунку (звітність). Порядок сплати податкових зобов’язань. Основні нововведення Податкового кодексу України та їх мета.

Збір за спеціальне використання води. Призначення збору. Платники та об’єкт оподаткування збором. Диференціація ставок збору в залежності від умов залягання вод: поверхневі, підземні. Диференціація ставок збору залежно від умов (потреб) використання води: гідроенергетики, водного транспорту, рибництва, виробництва напоїв, телекомунікації, житлово-комунальних підприємств. Порядок обчислення збору. Особливості обчислення збору при встановленні лімітів використання води. Порядок сплати збору. Новації Податкового кодексу України.

Збір за спеціальне використання лісових ресурсів: сутність, призначення. Платники збору. Об’єкт оподаткування збором. Диференціація ставок збору за видами лісових порід. Порядок обчислення збору. Порядок перерахунку збору. Порядок сплати збору. Основні нововведення Податкового кодексу України.

 

Тема 6. Майнове оподаткування та інші загальнодержавні податки та збори, їх роль у податковій системі України

Збір за першу реєстрацію транспортного засобу як результат трансформації податку з власників транспортних засобів. Платники та база оподаткування. Диференціація ставок залежно від характеристик транспортного засобу: вид транспортного засобу, вид двигуна, об’єм циліндрів та потужність двигуна, довжина корпусу судна, максимальна злітна маса. Встановлення до ставок збору коригуючих коефіцієнтів та їх диференціація залежно від терміну використання транспортних засобів.

Рентна плата за транспортування нафти і нафтопродуктів магістральними нафтопроводами та нафтопродуктопроводами, транзитне транспортування трубопроводами природного газу та аміаку територією України: зміст відповідно до Податкового кодексу України. Платники рентної плати. Об’єкт оподаткування. Ставки оподаткування. Порядок обчислення податкових зобов’язань та строки сплати: базовий податковий період, порядок обчислення, строки подачі податкового розрахунку, строки сплати, нарахування пені.

Збір за користування радіочастотним ресурсом України. Платники та об’єкт оподаткування. Ставки збору: критерії диференціації. Порядок обчислення і сплати збору.

Необхідність запровадження фіксованого сільськогосподарського податку. Перелік податків і зборів, у рахунок яких сплачується фіксований сільськогосподарський податок.

Платники фіксованого сільськогосподарського податку. Порядок набуття та скасування статусу платника фіксованого сільськогосподарського податку. Об’єкт та база оподаткування. Ставки фіксованого сільськогосподарського податку. Особливості оподаткування сільськогосподарських виробників, які здійснюють сільськогосподарську діяльність у гірських та поліських територіях.

Порядок нарахування та строки сплати фіксованого сільськогосподарського податку.

Збір у вигляді цільової надбавки до діючого тарифу на електричну і теплову енергію. Платники, об’єкт оподаткування та ставки. Порядок обчислення та сплати. Цільове використання коштів.

Збір у вигляді цільової надбавки до діючого тарифу на природний газ. Платники, об’єкт оподаткування та ставки збору. Порядок обчислення та сплати.

Тема 7. Система місцевого оподаткування в Україні

 

Склад місцевих податків і зборів. Фіскальне значення місцевих податків і зборів. Повноваження місцевих органів влади щодо встановлення місцевих податків і зборів. Обов’язкові та необов’язкові для запровадження місцеві податки та збори.

Спрощена система оподаткування для суб’єктів малого бізнесу. Необхідність запровадження спрощеної системи оподаткування суб'єктів малого підприємництва. Умови перебування на єдиному податку. Перелік юридичних і фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності, які мають право бути платниками єдиного податку. Зміни в переліку податків і зборів, у рахунок яких сплачується єдиний податок.

Єдиний соціальний внесок для платників єдиного податку. Особливості нарахування і сплати єдиного податку для юридичних осіб. Ставки єдиного податку для суб'єктів підприємницької діяльності - юридичних осіб. Строки і порядок сплати та подання розрахунків для юридичних осіб. Порядок зарахування податку до бюджету.

Особливості у нарахуванні і сплаті єдиного податку для фізичних осіб - суб’єктів підприємницької діяльності. Ставки єдиного податку для суб'єктів підприємницької діяльності - фізичних осіб. Строки і порядок сплати та подання розрахунків для фізичних осіб. Порядок зарахування податку до бюджету. Обмеження для підприємців-платників єдиного податку.

Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, його призначення. Платники податку та об’єкт оподаткування. Нерухомість, яка не є об’єктом оподаткування. Ставки податку. База оподаткування та пільги зі сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Порядок обчислення та строки сплати податку.

Збір за провадження деяких видів підприємницької діяльності, його призначення. Характерні відмінності збору за провадження деяких видів підприємницької діяльності від плати за торговий патент на деякі види підприємницької діяльності, що справлялась до прийняття Податкового кодексу України. Платники збору. Суб'єкти, які звільняються від сплати збору. Види діяльності, що підлягають патентуванню. Види патентів на провадження торгівельної діяльності та строки їх дії. Ставки збору. Порядок придбання торгового патенту: періодичність та строки сплати збору.

Збір за місця для паркування транспортних засобів, його призначення. Основні відмінності збору за місця для паркування транспортних засобів від збору за паркування транспортних засобів, який існував до прийняття Податкового кодексу України. Платники збору та об’єкт оподаткування. Ставки збору та база оподаткування. Порядок обчислення та строки сплати збору.

Туристичний збір: сутність та мета запровадження. Характерні відмінності туристичного збору від курортного збору, що справлявся до прийняття Податкового кодексу України. Платники збору. Пільгові категорії, які звільняються від сплати збору. Розмір збору. Податкові агенти зі сплати збору. Порядок обчислення та строки сплати збору.

 

Тема 8. Великі платники податків у податковій системі України

 

Поняття великого платника податків. Критерії визначення великих платників податків. Кількість великих платників податків в Україні. Роль великих платників податків у податковій системі. Розподіл великих платників податків за галузями економіки. Види податків, що сплачуються великими платниками. Структура податкових надходжень великих платників податків.

Вимоги до податкового супроводження великих платників податків. Генезис податкового супроводження великих платників податків в Україні. Центральний офіс з обслуговування великих платників податків. Горизонтальний моніторинг великих платників податків. Переваги та недоліки застосування горизонтального моніторингу великих платників податків для платників і для держави.

Сутність трансфертного ціноутворення. Використання трансфертного ціноутворення великими платниками податків для уникнення сплати податків.

Зарубіжний досвід роботи з великими платниками податків.

 

Тема 9. Фіскальний потенціал та фіскальна функція податкової системи України

Поняття фіскального потенціалу податкової системи. Чинники, що впливають на фіскальний потенціал податкової системи. Фіскальна функція податкової системи як інструмент реалізації її фіскального потенціалу.

Показники оцінки фіскального потенціалу та фіскальної функції податкової системи.

Поняття податкового навантаження. Методи визначення податкового навантаження. Податкове навантаження на юридичних та фізичних осіб. Податкове навантаження на великих платників податків. Податкове навантаження на суб’єктів малого бізнесу. Податкове навантаження на фактори виробництва та споживання. Міжгалузеві відмінності у рівні податкового навантаження.

Напрями зміщення податкового навантаження.

 

Тема 10. Регулювальна роль податкової системи України

 

Регулювальна роль податкової системи як результат дії регулюючої функції податків. Особливості регулюючої функції ПДВ, акцизного податку, мита, податку на прибуток підприємств, податку на доходи фізичних осіб, екологічного податку, платежів за ресурси, податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

Методи податкового регулювання: зниження податкових ставок, надання податкових пільг.

Концепція податкового регулювання – основа реалізації регулюючої функції податків. Засади надання податкових пільг.

Пріоритети податкового регулювання в Україні. Податкове регулювання у спеціальних економічних зонах.

Наслідки податкового регулювання в Україні.

Недоліки податкового регулювання в Україні.

 

4. Плани семінарських та практичних занять

Денна формиа навчання

 

Тема: ЗАСАДИ ПОБУДОВИ ПОДАТКОВОЇ СИСТЕМИ

Заняття 1

Ключові інструментальні компетентності

Здатність до аналізу і синтезу.

Базові загальні знання.

Елементарні комп’ютерні навички.

Навики управління інформацією (уміння знаходити та аналізувати інформацію з різних джерел).

Розв’язання проблем.

 

Ключові міжособистісні компетентності

Здатність до критики та самокритики.

Міжособистісні навики та уміння.

Позитивне ставлення до несхожості та інших культур.

Етичні зобов’язання.

 

Ключові системні компетентності

Дослідницькі навики і уміння.

Здатність до навчання.

Здатність породжувати нові ідеї (креативність).

Розуміння культури та звичаїв інших країн.

Здатність працювати самостійно.

 

Фахові компетентності

Розуміння закономірностей взаємозв’язку конкретних форм прояву податкових відносин, передумов формування системності в оподаткуванні, об’єктивних та суб’єктивних чинник розвитку податкової системи.

Уміння розрізняти принципи оподаткування та принципи побудови податкової системи

 

План заняття:

1.Опитування:

1. Сутність і зміст податкової системи

2. Передумови формування системності в оподаткуванні

3. Об’єктивні та суб’єктивні чинники розвитку податкової системи

4. Засади побудови податкової системи

5. Принципи оподаткування та побудови податкової системи: відмінність і взаємозв’язок

 

2.Презентація інтелект-карт

3. Тренінг-вправа «Опонент»

Тези і антитези:

1) - справедливим є пропорційне оподаткування;

- справедливим є прогресивне оподаткування.

2) – у податковій системі мають переважати податки на споживання;

- у податковій системі мають переважати податки на доходи та майно

Література: [1; 2; 3; 8; 11; 12; 16; 17]

 

Тема: СТАНОВЛЕННЯ ТА РОЗВИТОК ПОДАТКОВОЇ СИСТЕМИ УКРАЇНИ

Заняття 2

Ключові інструментальні компетентності

Здатність до аналізу і синтезу.

Базові загальні знання.

Засвоєння основ базових знань з професії.

Усне і письмове спілкування рідною мовою.

Елементарні комп’ютерні навички.

Навики управління інформацією (уміння знаходити та аналізувати інформацію з різних джерел).

Розв’язання проблем.

Прийняття рішень.

 

Ключові міжособистісні компетентності

Здатність до критики та самокритики.

Взаємодія (робота в команді).

Міжособистісні навики та уміння.

Здатність працювати в міждисциплінарній команді.

Позитивне ставлення до несхожості та інших культур.

Етичні зобов’язання.

 

Ключові системні компетентності

Дослідницькі навики і уміння.

Здатність до навчання.

Здатність породжувати нові ідеї (креативність).

Лідерські якості.

Розуміння культури та звичаїв інших країн.

Здатність працювати самостійно.

Бажання досягти успіху.

 

Фахові компетентності

Розуміння закономірностей становлення та розвитку податкової системи України

Уміння обґрунтовувати пропозиції з удосконалення податкової системи України

 

План заняття:

1.Опитування:

1. Історичні та економічні передумови виникнення податкової системи України.

2. Етапи розвитку податкової системи України.

3. Еволюція складу та структури податків і зборів.

4. Тенденції розвитку податкової системи України.

5. Основні бюджетоутворюючі податки: новації в оподаткуванні.

6. Трактування податку, збору, плати як елементів податкової системи у Податковому кодексі України.

7. Напрями подальшого удосконалення податкової системи України.

2. Презентація та обговорення результатів експертних оцінок

Тестування

Література: [1; 2; 3; 4; 8; 14; 15]

 

Тема: РОЗВИТОК АКЦИЗІВ ТА МИТА У ПОДАТКОВІЙ СИСТЕМІ УКРАЇНИ

Заняття 3

Ключові інструментальні компетентності

Базові загальні знання.

Засвоєння основ базових знань з професії.

Усне і письмове спілкування рідною мовою.

Елементарні комп’ютерні навички.

Навики управління інформацією (уміння знаходити та аналізувати інформацію з різних джерел).

 

Ключові міжособистісні компетентності

Здатність до критики та самокритики.

Міжособистісні навики та уміння.

Позитивне ставлення до несхожості та інших культур.

Етичні зобов’язання.

 

Ключові системні компетентності

Здатність застосовувати знання на практиці.

Дослідницькі навики і уміння.

Здатність до навчання.

Здатність пристосовуватись до нових ситуацій.

Здатність породжувати нові ідеї (креативність).

Здатність працювати самостійно.

Турбота про якість.

Бажання досягти успіху.

 

Фахові компетентності

Розуміння місця та ролі податку на додану вартість у податковій системі України та підсистемі податків на споживання

Знання положень податкового законодавства, що регламентує справляння ПДВ в Україні.

Здатність виявляти дискусійні положення податкового законодавства, що регламентує справляння ПДВ в Україні.

План заняття

1.Опитування:

1. Сутність податку на додану вартість, переваги та недоліки

2. Поняття доданої вартості, методи її обчислення

3. Платники податку на додану вартість

4. Ставки податку на додану вартість. Вплив зниження ставки ПДВ на його фіскальну ефективність

5. Об’єкт оподаткування ПДВ, операції, що не є об’єктом оподаткування.

6. Поняття бази оподаткування по податку на додану вартість. Порядок визначення бази оподаткування для операцій різних видів

7. Перелік операцій, що оподатковуються за нульовою ставкою і звільняються від оподаткування.

2.Презентація інтелект-карт

Література: [4; 8; 11; 14; 15; 20]

 

Заняття 4

Ключові інструментальні компетентності

Засвоєння основ базових знань з професії.

Усне і письмове спілкування рідною мовою.

Елементарні комп’ютерні навички.

Навики управління інформацією (уміння знаходити та аналізувати інформацію з різних джерел).

Розв’язання проблем.

Ключові міжособистісні компетентності

Здатність до критики та самокритики.

Взаємодія (робота в команді).

Міжособистісні навики та уміння.

Етичні зобов’язання.

 

Ключові системні компетентності

Здатність застосовувати знання на практиці.

Дослідницькі навики і уміння.

Здатність до навчання.

Здатність пристосовуватись до нових ситуацій.

Здатність породжувати нові ідеї (креативність).

Лідерські якості.

Здатність працювати самостійно.

Турбота про якість.

Бажання досягти успіху.

Фахові компетентності

Знання положень податкового законодавства, що регламентує справляння ПДВ в Україні.

Здатність виявляти дискусійні положення податкового законодавства, що регламентує справляння ПДВ в Україні.

Уміння здійснювати розрахунки сум ПДВ, належних сплаті до бюджету.

План заняття

1.Опитування:

1. Порядок визначення суми податку на додану вартість, що підлягає сплаті до бюджету або відшкодуванню з бюджету

2. Звітний (податковий) період. Строки подачі декларації з ПДВ. Строки сплати ПДВ

3. Поняття податкового зобов’язання і податкового кредиту. Порядок визначення дати податкового зобов’язання. Порядок визначення дати податкового кредиту

2. Розв’язання задач:


Поделиться:

Дата добавления: 2015-02-10; просмотров: 184; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты