Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Нідерланди.




Це середньоєвропейська за розмірами країна з населенням 16 млн чоловік зі столицею в Амстердамі, хоча уряд знаходиться в Гаазі. Має зручні і надійні засоби зв'язку і сполучення з усіма країнами світу. Для громадян Європейського Союзу надає повну свободу поселення. Валютний контроль існує, але одержати дозвіл на операції з валютою неважко. Банківська таємниця охо­роняється суворо, навіть передбачене карне покарання за її розго­лошення, але в той же час за вимогою податкової служби всі підприємства і банки зобов'язані надавати необхідні відомості. За згодою між Нідерландами і Німеччиною особи, які вчинили по­даткові злочини, підлягають екстрадиції.

Нідерланди залишаються країною, яку часто використову­ють у корпоративному податковому плануванні. Це зумовлено


Міжнародне оподаткування

тим, що держава надає іноземним інвесторам численні пільги для проведення різних видів зовнішньоекономічної діяльності.

Разом зі Швейцарією Нідерланди є одним з найбільших фінансових центрів Європи. Через цю країну за кордон надходить значна частина інвестицій з європейських країн. Самі Нідерланди посідають друге місце в світі за обсягом прямих інвестицій в аме­риканську економіку.

У той же час продумана система пільг перетворила Нідерланди на центр притягання іноземних капіталів. Особливістю податкової системи є система податкових переваг і пільг, наданих у цій країні холдинговим, фінансовим і ліцензійним компаніям. Ці пільги значно переверщують переваги, які надаються Швейцарією й іншими країна­ми Європи. Нідерланди всшодіють найширшою у світі мережею найбільш зручних угод про уникнення подвійного оподаткування.

Завдяки цим обставинам тут розмістилося багато компаній холдингового типу. Податок на прибуток торгово-промислових компаній становить у Нідерландах, як і в багатьох країнах Євро­пи, 35—40%. Але холдингові компанії мають істотні пільги. їхні доходи, які надходять від дочірніх фірм у вигляді дивідендів, по­датком не обкладаються взагалі, при цьому необхідний мінімаль­ний обсяг участі в їхньому капіталі повинен становити не менше ніж 5%. До найважливіших пільг для холдингових компаній до­дається і незначний за величиною податок на вивезення дивідендів з Нідерландів, набагато менший, ніж в інших країнах.

У Нідерландах створені сприятливі умови для діяльності фінансових компаній. їхня функція — кредитне посередництво, переказ кредитів і відсотків на основі податкової схеми, складеної з ланцюга наданих пільг і податкових переваг. До таких пільг відносяться:

1) відсутність у Нідерландах податку "у джерела" на роз­поділений відсоток;

2) низький податок, а в більшості випадків відсутність по­датку "у джерела" на переказані в країну відсотки з позик;

3) при проведенні кредитно-позикових операцій (коли кре­дит фінансується за рахунок позики) дозволено виключати з опо­датковуваного податком доходу витрати на фінансування "вхідного" кредиту.


Розділ 2. Міжнародне оподаткування і офшорні центри

Особливістю податкового регулювання діяльності фінансо­вих компаній є нарахування "мінімального оподаткованого дохо­ду", на підставі якого стягується гарантований податок. Ставка та­кого податку невелика й залежно від характеру кредиту і його ве­личини становить 0,25% — 0,125% і менше.

До інших важливих особливостей нідерландського законо­давства відноситься те, що воно надає можливість поєднувати в одному підприємстві холдингову, фінансову, ліцензійну і будь-яку іншу діяльність. Ця обставина робить Нідерланди ще більш привабливою країною для міжнародного бізнесу.

Ірландія.

Острівна держава з населенням 3,5 млн чоловік з 50-х років XX cm. почала проводити політику залучення іноземних інвестицій і створення нових робочих місць. Нині Ірландія — одна з найбільш універсальних офшорних юрисдикцій, яка володіє безліччю переваг.

Для жителів Ірландії їхня країна не є податковим раєм, на­впаки — це країна з високим рівнем прогресивного оподаткуван­ня. Для іноземних інвесторів Ірландія стала дуже привабливою офшорного юрисдикцією, яка випереджає за рівнем привабли­вості багато типових офшорних центрів. Процедура реєстрації іноземних компаній тут дуже спрощена і займає 1—2 дні. Мож­ливість заснування нерезидентних офшорних компаній поєднана з широким набором податкових пільг для компаній, які займають­ся реальною виробничою або фінансовою діяльністю. Пільговий податок у 10% застосовується в окремих галузях обробної про­мисловості, а також для компаній, які займаються наданням інже­нерних і комп'ютерних послуг. Оподаткуванню не підлягають до­ходи від патентів на винаходи і від продажу творів мистецтва, як­що вони створюються в Ірландії.

В Ірландії створений спеціальний пільговий режим для іно­земних фінансових інвестиційних компаній. На відміну від бага­тьох інших юрисдикцій, офшорні компанії тут мають право вести діяльність і на території Ірландії. Одночасно вони зберігають пільги, які звільняють їх від податків на доходи, отримані за рубе­жем. Доходи, джерело яких знаходиться в самій Ірландії, обклада­ються за пільговою ставкою в 10%. За законами країни ірландсь-


 




Міжнародне оподаткування

ка компанія, яка веде діяльність за кордоном, може бути визнана нерезидентною і звільнена від податків, якщо її акціонери і дирек­тори — нерезиденти Ірландії.

На відміну від інших офшорних юрисдикцій, в Ірландії по­ряд з нерезидентними компаніями з обмеженою відповідальністю існує можливість створення офшорних компаній з необмеженою відповідальністю (типу unlimited). У компанії з обмеженою відповідальністю повинні бути, як мінімум, два акціонери, причо­му акціонер одночасно може бути і секретарем компанії. Список власників компаній вноситься до реєстру акціонерів. В офшорно­му бізнесі повсюдно застосовується механізм номінального во­лодіння акціями.

Однією з найважливіших особливостей ірландської офшор-ної юрисдикції стало створення в 1987 р. Центру Міжнародних фінансових послуг. Він був створений для того, щоб полегшити європейським фінансистам вихід на американські і європейські біржі в денний час. Розрахунок зроблений на те, що при даному Центрі будуть акредитовані представництва найбільших світових бірж. Свої операції тут у 1995 р. почала проводити Нью-Йоркська бавовняна біржа.

У складі Центру відкриваються іноземні інвестиційно-фінансові й торговельні компанії. Діяльність компаній у рамках Центру здійснюється в різних сферах: банківська справа, операції на валютних, товарних і фондових біржах, управління капіталом, трастові, інвестиційні послуги, внутріфірмове страхування, а та­кож інші види підприємницької діяльності.

Для одержання права займатися діяльністю в складі центру компанія повинна отримати сертифікат Міністерства фінансів Ірландії. Податок на прибуток сертифікованої компанії становить 10%, але він може бути ще меншим, тому що дозволе­но високі норми амортизаційних відрахувань. Крім того, ці ком­панії також звільняються від податків на доходи, отримані за ме­жами Ірландії.

В Ірландії немає закону про охорону банківської таємниці. Але фактично вона існує, оскільки її охорона передбачена в дого­ворі між банком і клієнтом. У випадку її порушення банк випла­чує клієнтам значну компенсацію. Банк не має права відмовляти


Розділ 2. Міжнародне оподаткування і офиюрні центри

судовим органам у наданні інформації, коли мова заходить про кримінальний чи цивільний процес. Разом з тим, підозрювані в податкових злочинах не підлягають екстрадиції.

Ірландія уклала 15 договорів про усунення подвійного опо­даткування. Крім того, укладені інші податкові угоди з рядом країн, відповідно до яких від податку "у джерела доходу" майже цілком звільнені відсотки, рентні платежі за володіння літаками і нерухомістю.

Подібні договори Ірландія укладала з Бельгією, Німеччи­ною, Данією, Люксембургом, Великою Британією, Норвегією, Швецією, Швейцарією, Росією.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-04; просмотров: 78; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты