Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Класифікація видів ризику




Всі види ризиків можна класифікувати за різними ознаками:

1. Щодо масштабів та розмірів — глобальний, локальний.

2. Щодо аспектів — психологічний, соціальний, економічний, юридичний, політичний, медико-біологічний, комбінований (соціально-економічний).

3. Щодо міри об'єктивності та суб'єктивності рішень — з об'єктивною ймовірністю, з суб'єктивною ймовірністю, об'єк­тивно-суб'єктивною ймовірністю.

4. За ступенем (мірою) ризиконасиченості рішень — міні­мальний, середній, оптимальний, максимальний, або допус­тимий, критичний, катастрофічний.

5. За типами ризику — раціональний (обґрунтований), не­раціональний (необґрунтований), авантюрний (азартний).

6. Щодо часу прийняття ризикованих рішень—випере­джуючий, своєчасний, запізнілий.

7. Щодо чисельності осіб, що приймають рішення — індиві­дуальний, груповий.

8. Щодо ситуації — стохастичний (за умов невизначеності), конкуруючий (за умов конфлікту).

Класифікація ризиків може бути заснована і на інших характеристиках.

 

За родом небезпеки

техногенні ризики, які породжені господарською діяльністю людини: аварійні ситуації, забруднення навколишнього середовища і так далі Прикладом техногенних рисок можуть служити ризики, що пов'язані з дією вогню на різні об'єкти;

природні ризики, які не залежні від діяльності людини. До них відносяться, в основному, ризики стихійних лих: землетруси, повені, урагани, тайфуни, удари блискавки, виверження вулкана і т.д.;

змішані ризики — це події природного характеру, що ініційовані господарською діяльністю людини. Прикладом може служити обвал, що викликаний проведенням будівельних робіт.

Ризики, пов'язані з фінансовою діяльністю, умовно можна зарахувати до антропогенних.

За характером діяльності

підприємницькі ризики, які пов'язані з розгортанням виробництва і прибутком, а саме: недоотримання прибутку в результаті простою виробництва, банкрутство, упущена вигода, непередбачені витрати та ін.

до фінансових і комерційних можна віднести ризики з області управління фінансами і взаємин торгових партнерів в процесі операції: невиконання договірних зобов'язань контрагентом по операції, неповернення кредиту, непередбачені судові витрати;

професійні ризики, які пов'язані з виконання особами своїх професійних обов'язків;

до інвестиційних відносяться ризики, які виникають під час вкладення інвесторами коштів з метою отримання прибутку, наприклад, ризики зміни прибутковості цінних паперів, процентні, валютні, країнові;

серед транспортних ризиків, що виникають при транспортуванні вантажів, розрізняють морські, повітряні й наземні;

промислові ризики характерні для виробничої діяльності підприємств: вихід з ладу устаткування, верстатів, приладів, складних технічних комплексів, а також пошкодження промислових будівель і споруд.

За природою об'єктів, які схильні до ризику

ризики нанесення збитку життя і здоров'ю громадян;

майнові ризики, серед яких виділяються ризики настання цивільної відповідальності. Така класифікація прийнята в страховій справі. Серед майнових рисок слід назвати ризики нанесення збитку майну як фізичним об'єктам і ризики нанесення збитку майновому інтересу, наприклад, прибутку.

Розглянемо детальніше ризики, що часто зустрічаються в господарській діяльності підприємств.

Набір ризиків, відповідних певному виду діяльності, можна назвати комплексом ризиків. Вони характерні для промислового виробництва, інвестиційної діяльності, фінансової і комерційної сфери, кредитування підприємств.

До комплексу ризиків залежно від ситуації входять одні і ті ж компоненти. Наприклад, інвестиційна діяльність включає комплекс підприємницьких і фінансових ризиків, тоді як підприємницька діяльність, якщо навіть вона не пов'язана із здійсненням інвестицій, також схильна до фінансових ризиків.

Під промисловими ризиками розуміють небезпеку нанесення збитку підприємству і третім особам унаслідок порушення нормального ходу виробничого процесу. Також до них відносять небезпеку пошкодження або втрати виробничого устаткування і транспорту, руйнування будівель і споруд в результаті дії таких зовнішніх чинників, як сили природи і зловмисні дії.

Для промислового виробництва найбільш серйозним і таким, що часто зустрічається є ризик виникнення відмов машин і устаткування, а в найбільш важких проявах — виникнення аварійної ситуації. Це може відбутися на промислових об'єктах в результаті подій різного характеру, наприклад:

природного (землетрус, повінь, обвали, ураган, смерч, удар блискавки, шторм, виверження вулкану та ін.);

техногенного (знос будівель, споруд, машин і устаткування, помилки при його проектуванні або монтажі, зловмисні дії, помилки персоналу, пошкодження устаткування при будівельних і ремонтних роботах, падіння літальних апаратів або їх частин та ін.);

змішаного (порушення природної рівноваги в результаті техногенної діяльності людини, наприклад виникнення нафтогазового фонтану при розвідувальному бурінні свердловин або обвалу при будівельних роботах).

Ці події можуть викликати несприятливі наслідки.

Під екологічним ризиком розуміється вірогідність настання цивільної відповідальності за нанесення збитку зовнішньому середовищу, а також життю і здоров'ю третіх осіб. Він може виникнути в процесі будівництва і експлуатації виробничих об'єктів і є складовою частиною промислової риски. Збиток навколишньому середовищу виражається у вигляді забруднення або (знищення лісових, водних, повітряних і земельних ресурсів (наприклад, в результаті пожежі або будівельних робіт), нанесення шкоди біосфері і сільськогосподарським угіддям.

Разом з екологічними часто розглядають споріднені з ним ризики виникнення цивільної відповідальності за нанесення в процесі виробництва шкоди третім особам, якими можуть виступати як юридичні (організації), так і фізичні особи.

Найбільш вірогідними випадками, в результаті яких може заступити цивільна відповідальність, є аварії, наднормативні викиди і витоки шкідливих речовин на виробничих об'єктах, дія яких торкнулася навколишньої території.

Наслідки аварії в даному випадку можна розділити на найближчих і віддалених. Під найближчими наслідками розуміється безпосередній збиток у вигляді руйнування будівель і споруд, забруднення території, травм і загибелі людей і так далі Віддалені наслідки виникають у вигляді довготривалого забруднення ґрунту, водних і інших природних ресурсів і подальшої дії такого забруднення на здоров'ї людей. Вони виявляється у вигляді різних захворювань (часто через декілька років після аварії), загального зниження якості життя на території, аварією, що торкнулася, підвищення рівня смертності і частоти хронічних захворювань, збільшення кількості ослаблених дітей т.д. (наприклад, аварія на Чорнобильській АЕС).

Інвестиційні ризики пов'язані з можливістю недоотримання або втрати прибутку в ході реалізації інвестиційних проектів. Об'єктом ризиків в даному випадку виступають майнові інтереси особи, що здійснює вкладення своїх засобів, тобто інвестора.

Інвестиційні ризики класифікуються залежно від особливостей реалізації проекту і способу залучення засобів, в загальному випадку виділяють такі ризики:

кредитові;

ті, що виникають на першій стадії інвестиційного проекту;

підприємницькі, які пов'язані з другою стадією інвестиційного проекту;

країнові.

Інвестиційні ризики мають складну структуру, оскільки кожна з перерахованих вище за складові даної групи сама по собі не є однорідною.

Технічні ризики супроводять будівництво нових об'єктів і їх подальшу експлуатацію. Серед них виділяють будівельно-монтажні і експлуатаційні. Технічні ризики можуть бути складовою частиною промислових, підприємницьких і інвестиційних ризиків.

До будівельно-монтажних відносяться такі ризики:

втрати або пошкодження будівельних матеріалів і устаткування унаслідок несприятливих подій — стихійних лих, вибуху, пожежі, зловмисних дій та інше;

порушення функціонування об'єкту унаслідок помилок при проектуванні і монтажі;

нанесення фізичного збитку персоналу, зайнятому на будівництві об'єкту.

Після закінчення будівництва об'єкту і здачі його замовникові підрядчик приймає на себе гарантійні зобов'язання по забезпеченню його безперебійної експлуатації протягом гарантійного терміну. У разі виявлення значних дефектів будівельної частини робіт або встановленого устаткування і необхідності їх усунення підрядчик може зазнати великі збитки і опинитися не в змозі виконати свої зобов'язання. Такий ризик називається ризиком невиконання післяпускових гарантійних зобов'язань.

Серед підприємницьких ризиків розрізняють внутрішні і зовнішні.

Зовнішні пов'язані з нанесенням збитків і неотриманням підприємцем очікуваного прибутку унаслідок порушення своїх зобов'язань контрагентами підприємця або по інших, не залежних від нього обставин.

Внутрішні залежать від здатності підприємця організувати виробництво і збут продукції. На них впливають рівень менеджменту, собівартість, якість і надійність продукції, умови збуту, реклама, організація післяпродажного сервісу, наявність оборотних коштів, клієнтура і ін.

Страхові компанії і фінансові інститути зазвичай не надають підприємцям гарантій компенсації збитків від внутрішніх рисок, оскільки вони схильні до дії багатьох суб'єктивних чинників.

Збиток від підприємницьких рисок буває прямим і непрямим.

Прямий збиток — це втрати основних і оборотних фондів, фізичний збиток персоналу, фізичний і майновий збиток третім особам.

Непрямий збиток — це неотримання доходу (упущена вигода) унаслідок перерви в господарській діяльності з різних причин.

Фінансові і комерційні ризики можна розглядати як особливу групу ризиків у складі широкого спектру підприємницьких ризиків.

Фінансові ризики виникають в процесі управління фінансами підприємства. Найчастіше зустрічаються валютні, процентні і портфельні ризики.

Під валютними ризиками розуміється вірогідність виникнення збитків від зміни обмінних курсів в процесі зовнішньоекономічної діяльності в інших країнах, а також при отриманні експортних кредитів. Серед них розрізняють операційний, трансляційний та економічні ризики.

Операційний валютний ризик — це можливість виникнення збитків або недоотримання прибутку в результаті зміни обмінного курсу та його дії на очікувані доходи від продажу продукції.

Валютний ризик (балансовий) трансляції виникає за наявності у головної компанії дочірніх компаній або філій за кордоном. Його джерелом є можлива невідповідність між активами і пасивами компанії, перерахованими у валютах різних країн. Таким чином, валютний ризик трансляції виникає при:

необхідності загальної оцінки ефективності компанії, включаючи філії в інших країнах;

потреби в складанні консолідованого балансу;

перерахунку податків у валюті країни місцезнаходження материнської компанії.

Економічний валютний ризик визначається як вірогідність несприятливої дії змін обмінного курсу на економічний стан компанії.

Під процентними ризиками розуміється вірогідність виникнення збитків у разі зміни процентних ставок по фінансових ресурсах. Серед них виділяють позиційний, портфельний, економічний та ін.

Позиційний ризик виникає, якщо відсотки за користування кредитними ресурсами виплачуються по «плаваючій» ставці. Компанія, що видала кредит або що має депозит в банці під «плаваючі» відсотки, зазнає збитки у разі пониження процентних ставок. Компанія, що отримала кредит по «плаваючій» ставці, навпаки, зазнає збитки у разі підвищення процентних ставок.

Портфельний ризик відображає вплив зміни процентних ставок на вартість фінансових активів, таких як акції і облігації. Дія виявляється не на окремі види цінних паперів, а на інвестиційний портфель в цілому. Збільшення процентних ставок на основні кредитні ресурси, як правило, зменшує вартість портфеля і навпаки.

Економічний процентний ризик пов'язаний з дією зміни процентних ставок на економічний стан компанії в цілому.

Комерційні ризики, що пов'язані з можливістю недоотримання прибутку або виникнення збитків в процесі проведення торгових операцій, можуть виявлятися у вигляді таких подій:

неплатоспроможність покупця до моменту оплати товару;

відмова замовника від оплати продукції;

зміна цін на продукцію після укладення контракту;

зниження попиту на продукцію.

Країнові ризики виникають при здійсненні підприємцями і інвесторами своєї діяльності на території іноземних держав. Дохід від бізнесу може зменшитися у разі несприятливої зміни політичній або економічній ситуації в країні внаслідок:

зміни політичного устрою країни;

експропріації або націоналізації об'єктів іноземної власності;

знищення або пошкодження об'єктів власності в результаті військових дій і громадянських заворушень;

зміни загальногромадянського і спеціальних видів законодавства (митного, податкового і ін.).

Країнові ризики можуть бути трьох типів:

соціально-політичні;

макроекономічні;

мікроекономічні.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-04; просмотров: 99; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты