Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Диверсифікація як засіб зниження ризику.




Диверсифікація підприємницької діяльності полягає в розподілі зусиль і капіталовкладень між різноманітними видами діяльності, які безпосередньо непов'язаними один з одним. У такому разі, якщо в результаті непередбачених подій один вид діяльності буде збитковий, інший вид все ж таки приноситиме прибуток. Підприємницьку фірму це врятує від банкрутства і дозволить продовжити функціонувати.

Слід розрізняти концентричну і горизонтальну диверсифікацію. Концентрична диверсифікація — це поповнення асортименту виробами, схожими на товари, що вже випускаються підприємством. Горизонтальна диверсифікація є поповненням асортименту виробами, які несхожі на товари підприємства, але цікавими для існуючих споживачів.

Необхідно відзначити, що метод диверсифікації дозволяє знижувати виробничі, комерційні й інвестиційні ризики. Інвестиційні ризики знижуються шляхом створення інвестиційного портфеля фірми. Зазвичай в стандартний інвестиційний портфель входять цінні папери, що мають альтернативні цілі:

♦ отримання відсотків на вкладений капітал;

♦ збереження капіталу від інфляції;

♦ забезпечення приросту капіталу за рахунок зростання курсової вартості придбаних акцій.

До першої групи входять низколиквідні і високоризиковані цінні папери, які здатні принести високі відсотки при вдалому збігу обставин.

У другій групі — цінні папери, що мають більшу ліквідність, випущені крупними компаніями або державою, з невеликими ризиками і заздалегідь очікуваними невеликими, нестабільними процентними виплатами.

У третій групі — цінні папери, що мають дуже високу ліквідність; в даному випадку інвестор сподівається на шанси заробити на перепродажах.

В процесі формування інвестиційного портфеля відбувається «усереднення» інвестиційного ризику шляхом диверсифікації.

На практиці диверсифікація може не тільки зменшити, але і збільшити ризик. Збільшення ризику відбувається у випадку, якщо підприємець вкладає кошти в галузь діяльності, в якій його знання і управлінські здібності обмежені. В цьому випадку необхідно утримуватися від спокуси підтримувати невдалий бізнес за рахунок прибутків, що отримуються в інших областях діяльності, оскільки подібна практика може призвести до того, що весь прибуток буде витрачений на збиткову галузь.

Проте не будь-який ризик можна зменшити за допомогою диверсифікації. Такі ризики, як: ризик, що пов'язаний з очікуваннями кризи або підйомом економіки в цілому; ризик, який пов'язаний з рухом банківського відсотка; політичний ризик та інші не можна зменшити методом диверсифікації.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-04; просмотров: 83; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты