Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Норма прибутку цінних паперів.




Основною характеристикою кожного цінного паперу є норма прибутку, її визначають як відношення прибутку, котрий при­носить даний цінний папір, до затрат, пов'язаних з купівлею цього цінного паперу.

Норма прибутку є одним з основних критеріїв, якими ке­руються інвестори під час прийняття рішення щодо купівлі цінного паперу.

Всі рішення щодо інвестування в цінні папери стосуються майбутнього, але цілком очевидно, що будь-яке значення норми прибутку пов'язане з невизначеністю. Тобто рішення, що сто­суються інвестування в цінні папери, є рішеннями, що прий­маються за умов невизначеності і пов'язаного з цим ризику. Доцільно прийняти гіпотезу, що норма прибутку цінного паперу є випадковою змінною. Це означає, що вона може приймати різні значення з різними ймовірностями. Ці ймовірності зале­жать від ситуації на ринку цінних паперів, котра залежить, в свою чергу, від багатьох чинників, зокрема, від загальної економічної ситуації.

Введемо такі позначення: n – кількість можливих для дослідження величин норми прибутку; Ri – i-те можливе значення норми прибутку ( ); рi – вірогідність i-той величини норми прибутку( ).

Для розрахунку норми прибутку цінного паперу, що може реалізуватися в різних варіантах розвитку ситуації у майбутньому, можна скористатися так званою сподіваною нормою прибутку. Її можна обчислити за формулою

З цієї формули випливає, що сподівана норма прибутку "m" ви­значається як середньозважена з можливих щодо реалізації норм прибутку зі зваженою ймовірністю їх реалізації.

Щодо оцінки сподіваної норми прибутку, то існують й інші підходи стосовно інформаційної бази для її обчислення.

Приймають, зокрема, що поводження цінного паперу в май­бутньому значно залежить від того, як формувалися його норми прибутку в минулому. Це означає, що майбутня норма може бути наближено визначена за допомогою норм прибутку, що мали місце у минулому.

Введемо такі позначення: Т — кількість періодів, що минули (роки, місяці, тижні), Rt — норма прибутку від цінного паперу, що мала місце в t-му періоді.

У випадку звичайної акції норма прибутку в t-му періоді визначається за формулою:

 

де рt— ціна паперу в t-му періоді; Dt— дивіденди, нараховані в t-му періоді.

Сподівана норма прибутку цінного паперу може бути обчис­лена за формулою:

Як бачимо з формули, сподівана норма прибутку цінного паперу визначається як середня арифметична норм при­бутку, які мали місце в попередні періоди Т.

Слід зазначити, що сподівані значення норми прибутку від цінних паперів та інші статистичні характеристики можуть бути отримані з статистичних даних різними методами статистичного моделювання та прогнозування, а також з «м'якої» (вербальної) інформації тощо.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-04; просмотров: 108; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты