Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Коефіцієнт чутливості бета (β).




Аналіз та оцінка співвідношення ризику та доходу відіграє ключову роль під час прийняття обґрунтованих рішень щодо інвестицій у цінні папери тощо. Один із основних показників що використовуються під час аналізу фінансових ризиків є показник систематичного ризику чи коефіцієнт чутливості бета (β).

Систематичний ризик (СР) акції пов'язаний з імовірністю подій, що впливають на весь фондовий ринок у цілому, і, отже, його неможливо уникнути шляхом диверсифікації портфеля цінних паперів.

Показник "β" характеризує змінюваність доходів за певною акцією відносно доходів по «середньому», повністю диверсифікованому портфелеві, котрим в ідеальному випадку є весь ринок цінних паперів.

Вважають, що показник СР для «середньої» акції, динаміка доходів за якою співпадає з динамікою ринку цінних паперів у цілому (вимірюються за будь-яким фондовим індексом), дорівнює одиниці (β = 1).

Величина "βі" – коефіцієнт систематичного ризику i-го активу характеризує щільність зв'язку між біржовим курсом акцiї і-ої компанії та загальним станом ринку і визначається за формулою:

де Ri – доходність i-го капітального активу (акції);

Rm – загальний ринковий середній рівень доходу;

σ(Ri), σ(Rm) – середньоквадратичне відхилення відповідно i-гo капітального активу та загально ринкової доходності;

cov(Ri, Rm) — коваріація доходності і-го активу та доходності ринку;

р (Ri, Rm) — коефіцієнт кореляції доходності i-х цінних паперів та ринкової ставки доходу.

Значення показника "β" регулярно публікуються у західній фінансовій періодиці, він широко використовується для аналізу якості інвестиційних проектів, зокрема для оцінки того, наскільки сподіваний доход компенсує ризикованість вкладів у певний вид цінних паперів.

Розрахунком показників ризику займаються консалтингові інвестиційні компанії

Якщо показник β для акцій компанії становить 1,35, це свідчить про те, що ризикованість вкладень у акції цієї компанії вища за ризикованість фондового ринку в цілому на 35%. Нестійкість цих акцій складає 1,35 щодо нестійкості «середньої» акції фондового ринку: якщо фондовий індекс Доу-Джонса підвищиться на 20 пунктів, то відносно даної акції він зросте на 27 (20β = 20×1,35) пунктів. Аналогічне співвідношення буде спостерігатися щодо цих акцій і під час зниження фондового індексу.



Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-04; просмотров: 236; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты